Plages du en del med kviser kan du ha stort utbytte av å kutte ned på inntaket av mat og søtsaker med raske karbohydrater.

Les også: Kvisefri fremtid

Les også: Frisk hud etter vinteren

Les også: Derfor kommer kvisene


I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening publisert januar 2010 står det at et kosthold med mye raske karbohydrater øker risikoen for akne/kviser. Dette er svært vanlig blant unge i 12-24 års alderen, men alle aldersgrupper kan oppleve kviseplager.

Artikkelforfatterne forteller at kostholdets betydning for akne har vært et omdiskutert tema. Men nå tyder flere nye studier også på at om man inntar raskt absorberbart sukker, kan dette føre til høyt blodsukker. Dette stimulerer utskillelsen av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og frigjøring av insulinlignende vekstfaktorer.

Glykemisk indeks i folkeopplysningen
"Dette har en direkte effekt på talgkjertlene, og stimulerer til økt cellevekst i det ytterste hudlaget. Resultatet blir økt risiko for oppblussing av akne", skriver Norsk helseinformatikk.

Matvarer med høy glykemisk indeks (GI) er mat som svært raskt blir omdannet til glukose (les: blodsukker). Eksempler på dette er kaker, boller, brus, loff, vafler, godteri, og ulike typer frokostblanding.

Opprinnelig brukte man begrepet glykemisk indeks for å gjøre det lettere for diabetespasienter å regulere blodsukkeret. I dag er det også mye brukt i folkeopplysningen for å redusere vekt og forebygge sykdom.

Kilde: Norsk helseinformatikk
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!