Det er mange kvinner som har problemer med ammingen eller ikke har melk i det hele tatt, dette behøver på ingen måte være et stort problem, i dag finnes mange gode morsmelkserstatninger som er sunne og trygge for barnet.

Lite informasjon

WHO (World Health Organisation) - koden skal derimot fremme amming og forbyr produsenter av morsmelkserstatning å gi informasjon om produktet direkte til småbarnsfamilier. Produsentene kan kun gi informasjon til helsepersonell som jobber med barn under ett år. WHO-koden sier at myndighetene skal være ansvarlig for å gi informasjon om morsmelkserstatning. Dermed er det ofte vanskelig å finne tilstrekkelig med informasjon på området. Dette skriver nettstedet Flaskeposten.org.

Les også: Forberedt til morsrollen

Les også: Få kroppen tilbake etter fødsel

Les også: Fødsel og forventninger- For å få informasjon må du som foreldre henvende deg på helsestasjonen. Mange helsesøstre er ikke oppdatert når det kommer til morsmelkserstatning, og får kun informasjon fra de største produsentene. Dette fører til en skjev fordeling av hva helsestasjonen kan gi deg informasjon om. Siden sosial- og helsedirektoratet ikke sørger for nok nøytral informasjon, blir produsentenes markedsføring av produktene likevel den eneste informasjonen helsestasjonene har å forholde seg til, skriver nettstedet på sine sider.

Flaskemating

Når du ikke har muligheten eller helse til å kunne amme vanlig, går det helt fint å bruke flaske med morsmelkerstatning, men det er samtidig viktig å ta en del hensyn. Nettsiden Mamma.no, råder følgende;
  • Det viktigste når du gir flaske, er hygienen. Vask hendene godt før du blander morsmelkerstatning. Flaskene må skylles, rengjøres og så kokes i 5-10 minutter mellom hver gang de blir brukt. La dem lufttørke på et rent håndkle på kjøkkenbenken.
  • Melken gjør du i stand like før babyen skal ha mat. Kjøl den raskt ned til passe temperatur. Hvis babyen ikke drikker alt, må resten kastes.
  • Akkurat som babyer som dier, skal babyer som flaskemates få så mye eller lite mat de vil ha til hvert måltid. Unntaket er hvis legen eller helsestasjonen har gitt deg beskjed om noe annet.
  • Bland alltid pulver og vann etter anvisning på pakken. For lite pulver kan gjøre barnet ditt underernært, mens for mye pulver kan gjøre barnet sykt og gi magesmerter. Bland aldri pulveret ut i lunkent eller varmt vann fra springen! Det kan gi farlig bakterievekst.
  • Har du noe morsmelk, kan du gi dette først, og gi barnet erstatning etterpå.
Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!