Russen er løs!

Russefeiringen har gått fra å være en liten markering til å bli en flere uker lang fest. Nå mener en forsker at russetiden er positiv selvutvikling for russen.

Sist oppdatert
Ordet russ kommer opprinnelig fra det latinske «Cornua depositurus», som betyr å legge av seg hornene. Begrepet har røtter tilbake til 1700-tallet, da elevene fikk et horn i pannen etter eksamen. Hvis de bestod eksamen ble hornet fjernet under en seremoni. Hornet skulle være et symbol på at elevene hadde blitt voksne og modne, og at villdyret i dem var borte.

Dagens russetid dreier seg om noe helt annet. Festen varer lenger og lenger for hvert år, og ikke sjeldent skjer det alvorlige ulykker som følge av den ville festingen. Nå mener altså forsker Stephen Dobson at feiringen ikke er skadelig, heller tvert om.

Den norske russefeiringen er positiv selvutvikling for ungdommen, mener forsker Stephen Dobson. Han har lenge vært fascinert av oppførselen til de norske avgangselevene.

-Rett før de skal gjennomføre sine viktigste eksamener, tar ungdommene seg en kjempefest. Det synes jeg var veldig rart - og svært spennende, sier førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer, Stephen Dobson til NTB.

Læring på egne premisser

I følge forskeren veier de positive sidene ved russefeiringen langt på vei opp for de negative, til tross for uttallige klager på fyll, bråk, skadeverk og ulykker.

-Gjennom feiringen lærer ungdom å overvinne seg selv. Dette via en form for kollektiv læring uten voksne premissleverandører, sier forskeren.

Russefeiringen slik vi kjenner den er et særnorsk fenomen, men Dobson er så positiv til tradisjonen at han gjerne eksporterer ideen til sitt eget hjemland.

- En skikkelig fest og markering av denne viktige overgangen i livet hadde vært svært positivt, sier Dobson.

Fulgte russen i ett år

Forskeren gjennomførte en studie der en russegjeng ble fulgt over ett år, og har skrevet et foredrag som heter Courting Risk. A lecture on how to understand "Russ" High School Students in Norway. I studien oppdaget forskerne at russen begynte å planlegge feiringen veldig lenge før det faktisk skulle skje. Deretter jobbet de sammen for å kjøpe og pusse opp en russebil eller russebuss.

-Festingen er slett ikke noen spontan normløshet, men tvert imot en nøye planlagt normløshet, sier Dobson.

Får medietrening

Russen selv blir også mer og mer bevisst på hvordan de oppfører seg og uttrykker seg. Årets hovedstyre i Oslo og Akershus har fått kurs i medietrening i regi av Geelmuyden Kiese, der de har lært hvordan de skal takle eventuelle kriser.

Også flere videregående skoler med rykte for å fostre «håpløse» russ har bedt om hjelp fra PR-byråer, og ordførere, rektorer og russen selv mener at årets russ skal følge en akseptabel linje, både i forhold til fest, fyll, støy og ødeleggelser.

Foto: dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også