Girl powder

Også innen actionsport begynner jentene å danne sine egne grupperinger. Deilig å slippe gutter som skal tøffe seg hele tiden, sier Stine Jensen Rørvik.

Sist oppdatert
Hun slengt seg med på PowderPuff Girls - jentesatsingen til Norges Snowboardforbund (NSBF). Målet er å samle jenter over 18 år som vil satse på snowboard. Satsingen er i sine spede begynnelse, men NSBF har som målsetning at PowderPuff Girls skal bli et landsdekkende tiltak.

- Vi trenger lokale initiativtakere som kan tenke seg å samle jenter i bakken, sier Cecilia Flatum, styremedlem og visepresident i NSBF.

En av initiativtakerne på Østlandet heter Venke Sortland. Hun er den første jenta som er utdannet snowboardtrenner fra NSBF.

- Det er alltid gutta som setter premissene innen actionsport-grenene, sier Sortland.

- Gutta har en kompiskultur som jentene ikke har. Vi ønsker å ta initiativ til at jenter kan drive egenveiledning på egne premisser. Vi vil gjøre ting på en slik måte at jentene tør å være med, uten å føle at de må bevise overfor gutta at de "har baller" for å være verdig en plass i gjengen, sier Sortland.

Kitegirl og Sassy Girl

Tiltaket rettet mot jenter på snowboard er ikke det eneste i sitt slag innen actionsport-segmentet. Norges Klatreforbund har satt igang tiltak for å gjøre jentene med synlig i klatresporten, blant annet med et eget jentefond. Innen kitesporten finnes det egne samlinger kun for jenter gjennom Kitegirls, og i sommer ble det arrangert en egen jentecamp på Stadt med fokus på bølgesurfing og linegåing. I fjor høst kjørte downhill-syklisten Silje Gustavsen Brunner igang Sassy Girl Camp, den første freeride-samlingen kun for jenter i Norge. På Skeikampen ble det nylig holdt samling for jenter på telemarkski.

- Utviklingen er en naturlig konsekvens når actionsport blir mainstream, sier Olav Christensen, post doc ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken "Absolutt snowboard".

- Ettersom samfunnet for øvrig blir stadig mer femininisert har gutta funnet andre arenaer hvor de kan leve ut sin maskulinitet, for eksempel ekstremsport. Med eksponering gjennom media har slik aktivitet fått mye kred og blitt gitt høy status. Kvinnene har derfor funnet ut at de også vil inn på disse områdene.

Pro ho"s

- Konflikter basert på kjønn oppstår særlig når en idrett blir mainstream, og innenfor snowboardmiljøet har det medført at jenter blir dissa og omtalt med nedsettende karakteristikker som "pro ho"s", bemerker Christensen.

Da han fulgte snowboardmiljøets spede begynnelse i Norge, fantes det ingen slike beskrivelser av jentene i miljøet. Tvert imot var de fullverdige medlemmer.

- Men når miljøet vokser, starter fragmenteringen. En del gutter føler nok hegemoniet truet, og begynner med småhetsing av jentene. Det er verdt å merke seg at det sjelden er de tøffeste gutta som mobber, heller de som er halvgode og som frykter at jentene skal bli bedre enn dem. En naturlig konsekvens av økt konfliktnivå, er at jenter danner egne grupper, forklarer Christensen.

Gjerne på fest

Førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole Mari Kristin Sisjord har studert kvinners deltakelse og posisjon i snowboardmiljøet og har deltatt på workshop i regi av PowderPuff Girls.

- Flere av jentene fortalte om gutter som synes det er kjekt med jenter i miljløet, spesielt på helgeturer og på festen om kvelden. De er imidlertid mindre interessert i ha dem kjørende i bakken, uttaler Sisjord.

- Jeg har snakket med jenter som omtaler seg som "dra på"-jenter, som viser guts og mot. Samtidig gir datamaterialet indikasjoner på at jentene må streve for å vinne innpass og anerkjennelse. De er mer forsiktige med å kaste seg frampå, fordi de er redde for å dumme seg ut. Det kan ses som et utslag av at standardene i snowboard er laget med utgangspunkt i menn, påpeker Sisjord.

Sosiolog Trine Dahl har skrevet hovedoppgave om kvinnelige utøvere i risikosporter som basehopping, fallskjermhopping og elvepadling. Hun har blant annet fulgt Ekstremsportveko på Voss, og gjorde mange av de samme erfaringene som Sisjord.

- Jeg opplevde at jentene var veldig opptatt av å fortelle meg at de likte å være i et maskulint miljø. Etterhvert fikk jeg forståelse for at det kanskje ikke bare var så enkelt. Jeg opplevde at flere av jentene synes det kunne være ganske tøft å være jente i ekstremsportmiljøet. De må bevise mer, og man skal være ganske tøff for å stå imot alle sleivkommentarene fra gutta, forteller Dahl

Hun forteller at mange av jentene i ekstremsportmiljøet er opptatt av å være feminine, selv om omgivelsene er maskuline.

- Dette kom til uttrykk ved valg av smykker, sminke og klær, som å velge hvit hjelm i stedet for svart, opplyser Dahl.

- Ingen av kvinnene ga uttrykk for at de ville være som menn.

Passive kvinner

Førsteamanuensis Mari Kristin Sisjord påpeker at magasiner som dekker actionsport som snowboard, ofte framstiller kvinner i passive posisjoner. Hun trekker blant annet fram en reklame for brettmerket Sims som viser en blond kvinne med stringtruse på alle fire.

- I de aller fleste store idrettsgrener er jenter og kvinner den andre, sier Sisjord, og henviser til filosofen og feministen Simone de Beauvoirs teori om at det er menn som har definisjonsmakt og som setter standardene.

(Kilde: KILDEN Informasjons og dokumentasjonsseter for kvinne- og kjønnsforskning)

Foto: Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også