Legen:

* Vaksinen stimulerer immunforsvaret til å produsere antistoffer som gir beskyttelse mot influensa.

* - Det er en myte at c-vitamin har en "trigger" immunforsvaret. C-vitamin forebygger skjørbuk, men den sykdommen er ikke noe problem i Norge i dag. C-vitamin har ingen dokumentert effekt på immunforsvaret, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

- Antioksidanter, som finnes i blåbær, svartsurbær, rødbeter og vekster med sterke fargestoffer, er gunstige for immunforsvaret. Men det er ikke dokumentert noen forebyggende effekt på virus.

- Det er gjort forskjellige studier på solhatt. Noen viser en virkning, andre ikke, og dette antyder at forskjellige produsenter bruker forskjellige deler av urten, som rot, stilk og blomst. Vitenskapelig er solhatt derfor på vent.

- Svarthyll har en viss effekt på virus, det viser flere studier. Vi venter fortsatt på flere gode studier.

- Det er ikke sikkert du får samme effekt av kapsler som av originalen, for eksempel ved blåbær og svarthyll.

Homøopaten:

- Jeg ville anbefale å styrke immunforsvaret med omega 3 eller tran, c-vitaminer og svarthyll, sier homøopat ved Balderklinikken, Anne Helene Brudevoll.

- Kun risikogruppen bør ta vaksine mot influensavirus fordi sykdommen hjelper til å bygge opp antistoffer vi trenger.

- Svarthyll (Sambucus nigra) har virusdempende effekt, både akutt og forebyggende.

- Forskning på Solhatt (typene Echinacea augustifolia og purpurea) viser at den er immunitetsstyrkende og virusdempende. Det er veldig stor forskjell på kvaliteten hos de forskjellige produsentene.

- Tran er essensielt, med omega 3 fettsyrer, for immunforsvaret.

__________________________________________________________________________

Foto: FHI/Balder-klinikken

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!