Ta livet i egne hender

Slik kan du unngå å bli en del av sommerens voldtektsstatistikk.

Sist oppdatert
- Hvis du må forsvare deg: Gå rett på svake punkter. Øyne, nese, skritt og knær, råder selvforsvarslærer Tone Andersen.

Hun holder kurs i selvforsvar og grensesetting for kvinner over hele landet, gjennom organisasjonen KIK.

Lange, lyse sommernetter rommer også mørke opplevelser: Den lyseste tida på året er også den tida hvor det rapporteres om flest voldtekter.

- Bruk stemmen og skrik, både for å overrumple motstanderen og tiltrekke oppmerksomhet. Stikk en finger i angriperens øye, eller spark med kne eller fot i skritt eller kne, avhengig av hvor nær angriperen er og hva du har ledig av hender og føtter, fortsetter Andersen.

Men det er mye man kan gjøre for å unngå å havne i en så alvorlig situasjon at slag og spark er eneste utvei.

Grensesetting

Den enkleste måten å unngå en voldtekt på, er å passe på at man ikke setter seg selv i en sårbar situasjon. De fleste voldtekter skjer natt til lørdag eller søndag, ofte i forbindelse med ruspåvirkning.

- Å være full eller ruset på andre måter er en av de faktorene som helt klart gjør deg mer utsatt. Rus gjør det både vanskeligere å sette grenser, og svekker din fysiske evne til å slåss, sier Andersen.

En overgriper velger gjerne minste motstands vei, og ser etter svakhet hos den andre.

- De aller fleste voldtektene begås av noen man kjenner. Derfor er det å sette grenser kanskje det aller viktigste man kan lære. Vær bevisst på hvor dine grenser går, og tenk gjennom hvordan du vil at andre skal respektere dem. Vær tydelig, tren på å si nei, både med kropp og stemme, råder hun.

Selv ute på gata kan det å utstråle styrke og selvsikkerhet, med stolt holdning og fast blikk, være en beskyttelse.

For å lære å avverge, parere og stoppe eventuelle angrep, kan det være nyttig å ta kurs i selvforsvar.

- Selv om du ikke kan selvforsvar, kan bare det å bruke stemmen være et effektivt våpen. Øv på å brøle angriperen opp i ansiktet - det kan være nok til å sette vedkommende ut. Mange blir stumme av skrekk når de blir overfalt, men ved å øve på å skrike eller slå, kan det bli lettere å handle også i en overfallssituasjon, sier hun.

Voldtektsalarm

Mange har gått til innkjøp av forebyggende gjenstander som voldtektsalarm og pepperspray. Ikke alle løsningene er like gode.

- En voldtektsalarm vil i likhet med å skrike kunne tiltrekke oppmerksomhet og skremme overgriperen. Men vær forsiktig med forsvarsvåpen som kan bli brukt mot deg - spruten fra en pepperspray kan fort havne i dine egne øyne, sier Andersen, som anbefaler å bruke det man har for hånden om man skulle bli overfalt - for eksempel nøkkelen mellom fingrene. Å snakke i mobiltelefon kan også være forebyggende ved at noen vet hvor du er, i tillegg til at man kan gi opplysninger om situasjonen man er kommet i, sier hun.

Daglig leder i Dixi Ressurssenter for voldtekstofre, Herdis Mågerøy, mener at å unngå å sette seg i en utsatt posisjon, er viktigere enn å lære seg alle mulige triks.

Avverg overgrep



  • Unngå farlige situasjoner. Vær forutseende og oppmerksom.
  • Dersom du havner i en farlig situasjon, så bruk alle muligheter til å komme unna. Løp, skrik eller snakk. Prøv å tiltrekke oppmerksomhet fra andre i nærheten.
  • Hvis overfall ikke kan unngås: Forsøk å snakke deg ut av det. Skrik, slå eller spark hardt og presist mot svake punkter. Bruk de våpen du har, som sko, paraply etc.

    Forebyggende øvelser

  • Øv på kroppsholdningen. Se opp og fram, hev hodet og løft brystet. En flott kroppsholdning utstråler selvsikkerhet og ber om respekt.
  • Tren eller driv med idrett. Da lærer du å kjenne og beherske kroppen, og å sprenge grenser.
  • Tren på å si nei. Se deg selv i øynene i et speil og si høyt og tydelig nei.
  • Tren på å skrike. Forestill deg at du skal overrumple motstanderen: Pust dypt inn og skrik så høyt, lenge og skremmende som du klarer. - Vær forsiktig med alkohol og andre rusmidler. Å være i god fysisk form er viktig og kan være til hjelp, men vil ikke nødvendigvis redde deg dersom du for eksempel blir overfalt bakfra, sier hun, og understreker at voldtekt uansett aldri kan rettferdiggjøres uansett offerets oppførsel.

    Dersom voldtekten er et faktum, anbefaler hun å kontakte politi og nærmeste voldtektsmottak så snart som mulig. Hun tilråder også å anmelde alle forsøk.

    - Er man blitt forsøkt voldtatt, har man krav på gratis bistandsadvokat som kan hjelpe med å vurdere om man skal anmelde. Voldtekt er en straffbar forbrytelse, sier hun.

Hjelp til selvforsvar



Disse kan hjelpe i prosessen med å lære å forsvare deg selv:

  • KiK (www.selvforsvarstrening.no): Tilbyr kurs i selvforsvar for kvinner.
  • Rød Ungdom (www.sosialisme.no): Rød Ungdom holder bøllekurs for jenter over hele landet, hvor du blant annet lærer å stoppe trakassering og om hvordan du kan få bedre selvtillit.
  • !sett grenser (www.settgrenser.no): En kampanje for og av unge jenter mot seksuell trakassering. Kan bidra med kurs og foredrag om selvforsvar og grensesetting.
  • DVD-kurs: DVDen "Selvforsvar for kvinner" fås kjøpt hos mange DVD-forhandlere. Tips og teknikker ligger også ute som videosnutter på blant annet YouTube (søk for eksempel på "women's self defence")

Hjelp i ettertid



  • Politiets nødnummer: 112
  • Ditt lokale politikontor: 02800
  • Voldtektsmottak: Finnes i alle fylker og tilbyr kriserådgivning, informasjon og rettsmedisinsk undersøkelse. Formidler kontakt med bistandsadvokat og politi om ønskelig.
  • DIXI (www.dixi.no): Dixi arbeider for å hjelpe voldtektsofre og deres pårørende. Mye informasjon om voldtekt og senskader ligger ute på deres hjemmeside.
  • Krisesentre: Oversikt over alle landets krisesentre og voldtektsmottak finner du på http://noabuse.no/so/smi2.htm.
  • JURK (www.jurk.no, 22 84 29 50): JURK drives av kvinnelige jusstudenter ved Universitetet i Oslo, og yter gratis rettshjelp innen de fleste rettsområder til kvinner over hele landet.



Denne saken ble første gang publisert 12/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også