Tampong mot sopp

Denne skal holde underlivsplagene borte.

Tampong mot sopp
Tampong mot sopp
Sist oppdatert
Sopp og ubalanse i underlivet er noe kvinner i alle aldre kan oppleve hyppig gjennom livet, det kan skyldes flere ting; gnagende, trange truser og bukser, sterke og parfymerte såper, stress eller mye sex.

Les også: Glatt underliv

Les også: Klør du nedentil?

Les også: Surt underliv?



En ubalansert vaginalflora kan gi symptomer som økt vaginal pH, nedsatt mengde melkesyrebakterier, forandret utflod som er gul eller gråhvit, illeluktende eller kornete, og du kan føle kløe og irritasjon. Har man ett eller flere av disse symptomene, lider man som oftest av bakteriell vaginose eller soppinfeksjon og bør kontakte lege.

Samtidig trenger man også å tilføre naturlige melkesyrebakterier, gå med løsere klær på underlivet, vaske seg med uparfymerte såper utenfor vagina, ikke bruke for varmt vann når man vasker seg og passe på å få nok hvile.

Frigjøring av bakterier

I følge Lommelegen.no skyldes infeksjonen som oftest sopparten Candida albicans, som kan være normalt til stede i skjedefloraen hos alle. Sjeldnere forekommer Candida glabrata og Candida tropica. Soppinfeksjoner oppstår oftest hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser.

Forebygg underlivsplager

  • Det finnes mange forskjellige merker av stikkpiller og kremer til behandling av soppinfeksjon.

  • Den vanligste behandlingen er å bruke en stikkpille (vagitorium) i skjeden, for eksempel Canesten, 500 mg, eller Pevaryl Depot, men det er da like viktig samtidig å anvende krem og smøre seg i hele skrittet, fra foran skjeden, på kjønnsleppene, rundt/i endetarmen og i midthudfolden - like opp til korsryggen.

  • Noen har stadig tilbakevendende soppinfeksjoner som enten skyldes at behandlingen ikke har vært nøyaktig nok, eller infeksjon med de sjeldnere candidatypene, som nevnte behandling har lite effekt på. Andre kan ha en redusert infeksjonsmotstand lokalt i forbindelse med hudallergi, psoriasis, eksem eller sykdommer og medikamenter som reduserer immunforsvaret.

  • For deg som har flere soppinfeksjoner etter hverandre finnes det behandling i tablettform (Fluconazol, Diflucan tabletter) som engangsdose.

  • Soppinfeksjoner er lite smittsomme, men av og til kan candida "pendle" fra den ene seksualpartner til den andre. Da må begge behandles.

  • Kilde: Lommelegen.no
Ofte kan man oppleve ubalanse rett før, under eller etter mensturasjonen. Det vil si at det i denne perioden er ekstra stor sjanse for å få en soppinfeksjon. Derfor har produsenten av den nye tampongen ellen, ellenAB, laget en tampong som både skal forebygge og kurere nettopp dette. Men husk at den bare kan brukes under mens.

- Det er to årsaker til det: De gode bakteriene frigjøres når tampongen blir gjennomfuktet. Og en tørr tampong som trekkes ut, vil kunne skade slimhinnen, sier Marianne Rømen, Fagansvarlig hos importøren Tokay AS.

Om det er behov for medisin i tillegg mener hun vil variere med graden av ubalanse, og i forhold til hvor raskt effekten kommer.

- Men en studie viser at etter en behandlingsperiode på fem dager, kan man måle at de samme bakteriene har kolonisert og formert seg hele 4-5 måneder senere. Produsenten anbefaler tre tamponger per dag i tre dager ved tre påfølgende sykluser (3x3x3), sier Rømen.

Minst to timer

Tampongen, som finnes i de tre størrelsene mini, normal og super, inneholder probiotika, Lacto Naturel, som produserer melkesyre for naturlig pH-regulering. Tampongen består av tre probiotiske bakteriestammer av human opprinnelse.

I følge produsenten viser kliniske studier at det vil hjelpe å opprettholde normal vaginal bakterieflora, samt å rette opp ubalanser. Melkesyrebakteriene produserer melkesyre som senker pH i skjeden. Dette skal da hindre vekst av patogene bakterier, samtidig som det skal bedre miljøet for gode bakterier slik at de kan kolonisere, formere seg og skape en sunn vaginalflora.

- Tampongen kan gjerne brukes forebyggende for å opprettholde en bra underlivsflora. Man trenger ikke konsultere lege eller gynekolog. Bakteriene fester seg til slimhinnen og blir ikke tatt opp i kroppen eller blodet, så det er ingen fare for å "overdosere". Overskudd av melkesyrebakterier vil komme ut ved mens, sier Rømen.

Tampongen skal brukes som vanlige tamponger under mens. Men man må la tampongen sitte inne i minst to timer for å gi bakteriene tid til å frigjøres. Væske og kroppstemperatur frigjør bakteriene til slimhinnen, og tampongen må byttes når den er mettet eller maksimalt etter åtte timer.

Truser220

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også