10 ting...

... du kan lære av din mor!

Publisert Oppdatert
I dagens kunnskapssamfunn med et vell av opplysningskilder er det lett å glemme at den mest spennende kilden til kunnskap, ferdigheter og verdier kanskje er din egen mor!
  • Få et bedre mor-datter-forhold!
  • Et liv med balanse
  • Tips for nybakte mødre
  • Her er 10 ting du kan lære av moren din:

    1. Takle kjærlighetssorg
    Uansett om du er 14 eller 30, noen ganger er det godt å kunne krype inntil mamma og få trøst. Med sin livserfaring og usvikelige tro på deg lyver hun ikke når hun sier at du kommer styrket ut av sorgen.

    2. Håndarbeide
Håndarbeidstradisjoner går ofte i arv fra mor til datter. Spør om hun kan lære deg å strikke sokker, hekle luer, sy opp buksen din eller sette sammen et lekkert lappeteppe!

3. Barndommens godbiter
Mmm, mors hjemmelagde¿ brød, kjøttkaker, eggesalat, julebakst, raspeballer, syltetøy? Få oppskriftene og lær deg å lage godbitene slik som mor gjør det.

4. Den egentlige meningen
Sjefen din gryntet ett eller annet grettent til deg, venninnen din er sint på deg eller storesøsteren din føler seg misforstått. Noen ganger er det ikke lett å skjønne hvorfor ting blir som de blir. Men en prat med mamma kan lette på de utroligste problemer. Hun kan få deg til å se ting i et nytt lys, og forstå hvorfor folk sier og handler slik de gjør.

5. At du er minst like god som alle andre
Når verden går deg imot, og du føler at alle andre rundt deg lykkes, kan mor inspirere deg til å ikke gi opp. For henne er du perfekt, og å ha en slik støtte i ryggen kan få deg til å utrette de utroligste ting, i visshet om at du er god nok akkurat slik du er!

6. Hvordan ting var før
Du kan lære mye av å høre om hennes oppvekst; hvilke planer hun hadde for fremtiden, hva ønsket hun å jobbe som, hvilket forhold hun hadde til sin mor, hvor hun møtte din far, hva hun tenkte første gang hun så deg og så videre.

7. Å stille opp for andre
Hun har båret deg i ni måneder, og årene etter det. Hun har servert mat, stilt opp på foreldremøter, reparert ødelagte klær, trøstet deg, gitt deg de verdiene du har, oppmuntret deg, og vært det hun kan for deg. Kort sagt har hun sakte men sikkert lært deg verdien av å stille opp for andre.

8. At du greier deg selv
Hun har oppdratt deg til å bli et selvstendig og trygt menneske. Det er greit om du ønsker å bo alene, vente med å få barn, reise, prioritere utdanning og greie deg selv.

9. Å ta vare på minnene
Digitaliseringen av samfunnet har gjort at de fleste bildene lagres på minnebrikken eller på dataen. Men ta en titt i mors bokhyller. Der står rader med barnebilder fra da du var liten, med kommentarer, små fingeravtrykk og hårlokker. På veggene henger konfirmasjonsbilder, babybilder og russebilder. Lær av henne, og omgi deg selv med bilder som vekker gode minner og lim bildene inn i album til stor fornøyelse venner, kjente og de som kommer etter deg.

10. Hennes spesialkunnskap
Er hun rå på å skifte dekk, lage mat, bruke data, male bilder, skrive dikt, løse kryssord, finne kuppene på nett, fortelle historier eller andre ting? Finn ut hva din mor er god på, og benytt deg av det. Du kan lære av henne og hun kan lære av deg, samtidig som dere kommer nærmere hverandre! mor_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning