Når svigermor tar over bryllupet

Hva gjør du når hun tar over planleggingen? Terapaut Lars Fengsrud har svarene.

Publisert Oppdatert

Et bryllup er som regel til glede både for deg selv, brudgommen og familiene deres. Men hva gjør du hvis din egen mor eller svigermor tar komandoen over all planleggingen? Vi har snakket med familieterapaut Lars Fengsrud om hvordan man skal takle bryllupsgale mødre og svigermødre, og hvorfor mange opplever akkurat dette problemet

 

- For de fleste handler det om omtanke og omsorg. Spesielt hvis det gjelder svigermødre, så vil mødrene gjerne "passe litt på gutta sine" og se til at de får det de trenger.

 

Han forteller at man som mor eller svigermor kan få problemer med å se sin egen begrensning. I tillegg blir nok vedkommende også bitt av "bryllupsbasillen" og i overkant ivrige på brudeparets vegne.

 

- Det kan også hende at de gjenopplever sine egne opplevelser av det å gifte seg. Men det er nok få eller ingen som "ødelegger" et bryllup på den måten med vilje, mener Fengsrud.

 

Så hvordan skal du løse dette problemet?

 

- Ha familieråd

 

Ser du at dette kan bli en utfordring før dere begynner å planlegge bryllupet, råder Fengsrud deg til å få avklart hvem som skal gjøre hva på forhånd.

 

- Ta et familieråd eller familiemøte, slik at dere får avklart forventninger og hvem som skal gjøre hva på forhånd. Da føler ingen seg overkjørt, sier han.

 

Hvis du ikke greide å forutse oppførselen til svigermor før dere er langt uti planleggingen, finnes det fortsatt håp. Men det krever også styrke å rette på situasjonen.

 

I følge Fensrud må du snakke med din kommende mann om problemet, og sammen komme frem til hvordan dette skal løses. Det kan også være verdt å huske på at noen menn har vanskelig for å si nei til mor, både på grunn av respekt og tradisjoner som sier at mor er familiens overhode.

 

Skjær igjennom

 

Terapauten mener likevel at man rett og slett må skjære gjennom hvis svigermor forstyrrer og ødelegger bryllupsplanene.

 

- Et bryllup er kanske den viktigste dagen i ens liv, og da må det være lov til å såre litt følelser. Gjør du ikke det, kan du ende opp med en hendelse som du ikke kan stå inne for, og et lite hyggelig bryllup, sier Fengsrud.

sint-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning