Budsjettbryllup fra A til Å, del 1

Slik blir bryllupet billigst mulig!

Publisert Oppdatert
A for Alkoholfritt
Vurder om dere kan holde et alkoholfritt bryllup. Om dere vil tilby gjestene alkohol kan det være et alternativ å spandere velkomstdrink, drikke til maten + eventuelle bonger til festen, istedenfor å ha åpen bar hele kvelden.

B for Buffet
Det er billigere å servere gjestene fra en buffet enn det er med en tre, fire eller femretters. Alle kan ta for seg det de ønsker, både etter smak og apetitt, og man trenger ingen spesiell barnemeny om det er unge gjester i bryllupet. For å gjøre dagen ekstra billig går det an å invitere på spleiselag der alle bidrar med noe til buffeten, sørg for å avtale på forhånd hvem som skal ha med seg hva.

C for (selvlagde) Cocktails
Å leie et lokale der man må kjøpe drinker til restaurantpris gjør at mange får seg en stor overraskelse når barregningen kommer. Sørg for at dere får ha med dere egen alkohol, og uansett om dere planlegger å ha åpen bar, eller om gjestene må betale selv, velg ut 5-6 drinker de kan velge mellom. Begrens utvalget av drinker med mange friske ingredienser, som for eksempel Strawberry Daiquiry og Mojito. Når alt kommer til alt så velger flest en enkel gin & tonic allikevel.

D for digitalt kamera
Få 4-5 venner som har digitalkamera, og som pleier å holde seg nogenlunde edru, til å være fotografer under festen. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe inn massevis av engangskameraer som gjestene kan benytte seg av, sannheten er at bildene man får ut av disse kameraene koster mer enn de smaker. Både blir de som regel brukt av de fulleste bryllupsgjestene, de fleste av kameraene forsvinner i løpet av kvelden, og de du finner igjen må du fremkalle. Bruker du digitalkamera kan dere selv plukke ut de bildene dere har lyst til å fremkalle.

E for enkelhet
Enkelt kan være like pent, elegant og stilig som detaljer på detaljer. Kjøp servietter på dagligvarebutikken, undertøyet i en kjedebutikk, og brudeskoene i en vanlig skobutikk. Husk også på at dere ikke trenger alt det står "bryllup" på. Gjestebøker med omslag i ekte silke, dyre kaketopper og håndlagde strømpebånd høres kanskje fint ut, men verken brudepar eller gjester tenker over slike ting på den store dagen. Med en gang en vare er spesielt ment for en brud eller et bryllup skrus prisen opp, nettopp fordi man er ekstra sårbar for salgstriks når man ser for seg å gå opp kirkegulvet.

F for Frisørsondering
Det er store forskjeller på pris i forskjellige frisørsalonger. Be om å se bilder av frisyrer som de forskjellige salongene har stått for, og sammenlikne priser.

G for nøye utvalgt Gjesteliste
Gjestelisten MÅ ikke inneholde navnene til alle fjerne tanter, onkler og søskenbarn. Det er DERES dag, og DERE bestemmer hvem dere vil dele den med, ingen andre. Har dere lyst på mange gjester, men økonomien ikke strekker til, kan man invitere de nærmeste til middag, og resten til kaffe, og til å være på festen etterpå. Alternativt kan dere gjøre hele festen mindre stiv ved å invitere på fest med enkel mat, som for eksempel en gryte.

H for Hjemmelagd
Mat, bryllupskake, diadem, innbydelser, dekorasjoner, kjole. Det meste man trenger til et bryllup kan man lage selv, og som regel blir det billigere. Planlegger dere å lage trykksakene selv er det derimot et par ting å passe på. Hobbyutstyr og materialer er dyrt, så om planen er avanserte invitasjoner med fire lag papp, så kan det godt hende det blir billigere å kjøpe de ferdig.

I for Isvann
Server isvann til maten istedenfor farris. Med isbiter og et par limeskiver ser det vel så elegant ut med vannmugger som med farrisflasker.

J for Jevnlig budsjettgjennomgang
Ikke fall for fristelsen til å gjøre innkjøp uten å konferere med budsjettet først. Kjøp de viktigste tingene først, noter innkjøpene i regnskapet, og sørg for å ha kontroll på hva dere mangler, og hvor mye penger dere har igjen.

K for kaker
Be om tjenester fra venner og bekjente, du skal ikke se bort fra at mange syns det er stas å bli spurt om å bake til et bryllup. Kanskje noen er villige (og dyktige nok) til å bake bryllupskaken også?

L for laptop
Fyll en laptop med musikk, og engasjer en DJ til å holde styr på musikken. Da slipper dere maset med cd-er, og ikke minst unngår dere utgiften det er med levende musikk.

M for markblomster
Planlegger dere et sommerbryllup er det lite som er så stemningsskapende som markblomster. Husk at det går an å kombinere markblomster med "kjøpeblomster"! Markblomster har begrenset levetid, så få hjelp av noen til å plukke blomstene så tett opptil festen som mulig.

N for netthandel
Som med alle andre ting, man kan spare mye ved å handle bryllupsutstyr på nettet. Brudekjoler er dyrt i Norge, og man kan spare mange tusenlapper ved å undersøke mulighetene for å få tak i drømmekjolen på nett. Husk bare å bestille i god nok tid og fra en seriøs nettside, det er dessverre nok av eksempler på bruder som enten får noe annet enn det de har bestilt, eller enda verre, de får ikke kjolen sin tidsnok..

O for organisering
Ha kontroll på alle elementer som må være på plass for at dere skal få drømmebryllupet. Planlegger man i god tid slipper man å gjøre hasteinnkjøp som fort blir dyre. Involver forlovere, familie og eventuelt andre venner og kjente, mange har lyst til å hjelpe til.

Les del 2 her!Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning