Slik får du mest for feriepengene
Lever du stort sett i sus og dus bør du bruke feriepengene på gammel moro.

I juni danser feriepengene inn på kontoene til ferieklare nordmenn. De fleste av oss blir litt svimle ved tanken på pengesummen som snart er disponibel. Man føler seg velholden en stakket stund, men pengene kan fort få bein å gå på om man har bestilt ferie over evne eller levd som en greve på gullkortets regning.
Burde man egentlig bruke feriepengene på ferie?
- Nei, ikke hvis du har festet, brukt, spist og reist i hele år, samt samlet opp regninger som må betales. Da er det selvsagt både riktigst og mest fornuftig å bruke feriepengene til å betale for moroa, sier Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.
- Har du derimot full kontroll og ikke har opparbeidet deg inkasso- eller kredittkortgjeld, skal feriepengene brukes som en investering i opplevelser og gode minner, sier hun.
Prioriter riktig
Ifølge beregninger utført av Dine Penger får nordmenn nemlig utbetalt 160 milliarder i ferie- og skattepenger i år. Feriepengene er til for at alle arbeidstagere i Norge skal kunne benytte seg av den lovbestemte retten de har til ferie.
I tillegg er det en del som får igjen på skatten. Dette er et kjærkomment tillegg til feriepengene. Mulighetene til å betale regninger, bygge en økonomisk buffer og sørge for at privatøkonomien igjen går på skinner før man tar en velfortjent strekk, er altså tilstede. Dersom man prioriterer riktig.
- Ingenting er så dyrt som kredittkortgjeld. Her kan den effektive renten komme opp i over 30 prosent. Hvis man sliter med slik gjeld, gir feriepengene best avkastning ved å betale ned gjelden. Ferie behøver ikke koste mye. Ta en sykkeltur sammen med barna. Sov i telt eller under åpen himmel i skogen. Tenn et bål og grill pølser og ta et bad i et skogsvann. Et godt tips er å tenke langsiktig og spare penger til ferien hvis man ønsker seg en dyr langtur, sier Bergo.
- Feriepengene skal brukes til å ta ferie, men ikke ferier over evne. Jeg anbefaler å bruke en del av feriepengene til å bygge opp en buffer. I følge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, sier 86 prosent at de har en buffer. Det er det høyeste antallet på 5 år. Kun 79 prosent av dem i alderen 20 til 34 år har en økonomisk buffer, mot 91 prosent av de over 60 år, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og ekspert i Luksusfellen på TV3


6 av 10 bruker pengene på ferie
En feriendersøkelse fra Nordea og TNS Gallup fra 2012, viser at vi bruker feriepengene til det formålet de er tiltenkt. 12 prosent opplyser at de vil bruke pengene til å betale kredittkortgjeld, og 40 prosent vil bruke pengene til en eller annen form for sparing. Dette er gode nyheter, da 27 prosent nordmenn sitter med kredittkortgjeld, i følge tall fra samme aktører.
- Nordmenn bør ikke ha dårlig samvittighet for å ta ferie. Pengene du får utbetalt er jo en form for tvangssparing, slik at du skal ha penger når du ferierer. Samtidig er det en gyllen anledning til å skape en sunn økonomi. Setter du opp et enkelt feriebudsjett over kostnader på turen, kan du fint ha råd til begge deler. Tall fra Nordea og TNS Gallup viser at nordmenn i gjennomsnitt bruker 22.000 kr. på ferie. Da har du penger igjen til å betale ned kredittkortgjelden og skape en eventuell økonomisk buffer, forteller Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.
Spar til buffer
For hun anbefaler folk å tenke langsiktig og ha penger i bakhånd.

- Feriepengene er folks sjanse til å komme ovenpå, betale ned kredittkortgjelden, øke bufferen og komme i gang med en langsiktig sparing. En familie bør ha minst 2-3 netto månedslønninger i buffer, adskilt fra lønnskonto. Bor du alene anbefaler jeg å ha minst netto1 månedslønning i bakhånd, sier hun.
Føler oss som rikinger
Når feriepengene triller inn på kontoen føler vi oss rike og velstående og er dermed mer tilbøyelige til å bruke penger. Dette er butikkene oppmerksomme på, og derfor florerer det som regel av lokketilbud i dagene etter feriepengeutbetalingene.
- Det er mye å spare på å droppe impulshandlingen. Ikke la deg friste, men spør deg selv om dette er noe du virkelig trenger. I tillegg er det mye å spare på å velge ferieperiode med omhu. Det er billigere å ta ferie før fellesferien eller etter at den er over. Da varer feriepengene lenger, og du har mer til regninger og sparing, råder hun.
Slik får du både ferie og sunn økonomi
Kilder: Christine Warloe, Nordea, Silje Sændmæl, DNB og Agnes Bergo, Pengedoktoren |
Les mer