Finner drømmehytta i Sverige

Lave priser og en sterk norsk krone lokker stadig flere hyttelystne nordmenn over svenskegrensa, og hvis du klarer deg uten strandlinje kan du fint få prisen ned rundt en halv million norske kroner.

Sist oppdatert
Kapitalsterke nordmenn får svenske meglere til å gni seg i hendene. Det finnes ingen offisiell statistikk over hvor mange nordmenn som har kjøpt feriebolig i Sverige, men ut fra en egen måling anslår Prognosesenteret at 10.000 nordmenn kjøpte bolig utenlands i fjor. Om lag 20 prosent av disse kjøpte i Sverige. I år kan det bli enda flere.

- 85 prosent av kjøperne våre er nordmenn, sier Sven Olof Jacobsson i Föreningssparbanken Fastighetsbyrå i Strømstad.

Skyhøye hyttepriser i Norge og en sterk krone gjør at nordmenn føler de får mer for pengene på andre siden av grensen. Det får konsekvenser for prisnivået, mener Jacobsson.

- Mange svensker skygger unna, fordi de vet at nordmenn i budgivningen betyr at prisene presses oppover. Det svenske markedet er gradvis i ferd med å konkurreres bort, mener han.

For 1,5 - 2 millioner svenske kroner kan man få en fritidseiendom med sjøutsikt i populære områder. For de som er villig til å ha sjøen i sykkelavstand, kan prisene krype helt ned mot 700.000 svenske kroner. I Strømstad-området var snittprisen på fritidsboliger rundt 1,5 millioner i fjor, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på i underkant av17.000 svenske kroner, anslår Sven Olof Jacobsson.

- Men vi selger også mange rimelige innskuddsleiligheter til nordmenn. For 350.000 får man en fullt utstyrt 3-roms her, forteller han.

Strandlinje frister

Tilgjengeligheten er veldig viktig for nordmenn på hyttejakt, mener meglerne.

- Veiene blir stadig bedre, og dermed blir også kjøretiden kortere, reklamerer Jacobsson.

Han mener det er tre kriterier som frister nordmenn i særlig grad: Sjøutsikt, kort avstand til bademuligheter, og båtplass. Hvis disse tre i boks, er budrunden sikret. Strandlinje virker dessuten som fluepapir på kjøpelystne "norbaggar".

- Da er pågangen alltid veldig stor. På det forrige huset med strandlinje jeg solgte, var 13 av de 16 interessentene nordmenn. Det er ganske representativt, mener Jacobsson.

- Beliggenhet er det aller viktigste for nordmenn. Dårlige hus med god beliggenhet selges lettere enn gode hus med dårlig beliggenhet, påpeker han.

Han får støtte fra Camilla Fast i Mäklarhuset.

- Nordmenn vil aller helst ha sjøutsikt på sommerhyttene sine. Jeg tror mye av pågangen fra nordmenn skyldes nettopp at prisene på sjønære eiendommer er mye lavere her enn i Norge, sier hun.

Hun synes at nordmenn også er mer kresne når det gjelder innvendig standard.

- Ofte vil dere ha det litt finere enn de fleste svensker. Særlig på kjøkken og bad, utdyper Fast.

I tillegg til gunstigere boligpriser, tror hun at de lave levekostnadene i Sverige trekker mange nordmenn.

Kjøper raskt

De svenske meglerne mener hurtighet er et annet særtrekk ved nordmenns kjøp av fritidsbolig. Vant som vi er med et brennhett norsk boligmarked, prøver mange å kuppe visninger ved å legge inn bud med korte frister. Men i Sverige er tempoet et helt annet.

- Nordmenn er generelt raskere til å by, og vil ha kjappere avgjørelser, bekrefter Camilla Fast.

Også Patrik Andersson i Svensk Fastighetsförmedling, avdeling Årjäng, har merket seg tendensen. 80 prosent av fritidsboligene han selger, går til nordmenn. Og mange av dem går raskt.

- Siden dere nordmenn er vant til at bud er bindende, vil dere ofte ha korte tidsfrister. Men i Sverige kan det fort bli litt feil. Svenske selgere er ikke vant med at ting skal skje så fort, og kan bli stresset. Det har hendt at nordmenn har mistet hus på grunn av det, sier han.

Foreløpig er nemlig ikke bud bindende i Sverige, selv om en endring ifølge Andersson er på vei. Dermed kan man i praksis by på to hytter samtidig, og trekke seg når som helst i løpet av budrunden.

- Når nordmenn vil legge inn et bud med en budfrist på 10-12 minutter, forklarer jeg at vi må sette av tid til å få tak i selger, og til å starte en budrunde. Som regel klarer vi da å bli enige om en frist på et døgn eller to, forteller Andersson.

Les mer om bolig på minbolig.no .

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også