Ny design, gamle materialer

Nye hus trenger ikke være bygd med nye materialer. Hundre år gammelt trevirke kan være vel så bra. I tillegg til det miljømessige aspektet vil det som regel bli billigere å resirkulere materialene.

Sist oppdatert
- Interessen for resirkulering er økende. Folk liker tanken på at det de har rundt seg er laget på en miljøvennlig måte, sier arkitekt Siv Helen Stangeland, som sammen med partner Reinhard Kropf har gjort Helen&Hard til et av Norges mest profilerte unge arkitektkontor.

Gjenbruk av gamle materialer er blant Helen&Hards varemerker.

- Det vekker nysgjerrighet og inspirasjon når folk ser at noe som er brukt og slitt kan bli til noe nytt og spennende. De materialene som velges ut er jo ofte de beste, og i tillegg til den økonomiske gevinsten - og den økologiske - har gjenbruk en estetisk ekstraverdi, poengterer Stangeland.

100 prosent gjenbruk

- Det er ikke noe problem å bruke 100 år gammelt trevirke på nytt. Det kan til og med være bedre. Folk var flinkere før til å plukke ut riktig tømmer tilpasset formålet. Gamle vinduer kan vare i hundrevis av år hvis de behandles skikkelig, forteller arkitekt Tore Wiger, daglig leder i HSØ Arkitektkontor i Trondheim.

- Dessuten kan eldre materialer ha en patina og en estetisk kvalitet som nye materialer ikke kan matche.

Wigers arkitektkontor sto for et par år siden bak byggingen av Gjenbrukshuset i Trondheim, der målet var å kun bruke gamle materialer til å bygge et helt nytt hus. Noe av det som ble brukt var trevirke fra et 100 år gammelt laftehus.

- Man kan lage gode hus av gamle materialer. Ulempen er at det kan gi en del merarbeid, forteller Wiger.

Grønn butikkvekst

Rundt om i Norge er det dukket opp flere butikker som driver stort innen gjenbruk av bygningmaterialer. En av dem er Gjenbruket i Moss, som har 6000 kvadratmeter fylt med resirkulerte varer.

- Hvis alternativet er å betale for å kaste på fyllinga, kan folk og bedrifter heller levere gratis til oss, bemerker butikkansvarlig Gunn Thelin.

Og forretningsmodellen virker: Folk kommer gjerne langveisfra for å kjøpe alt fra 50-tallskjøkken til billige servanter.

- Kundene, det er alle og enhver. Både unge og eldre. Det er folk som leier ut bolig, unge som etablerer seg og ikke har råd til å kjøpe alt nytt, det er folk som restaurerer gamle hus eller som bare trenger noe til hytta, opplyser Thelin.

- Og så har vi de som er geniunt interessert - som mener at gjenbruk er veldig viktig, og som tror på grunntanken vår om at ting skal brukes om igjen i stedet for å kastes.

En million tonn

Hvert år kastes det 1,24 millioner tonn byggavfall. For å forsøke å redusere denne mengden, har myndighetene og byggenæringen blitt enige om at maks 30 prosent av dette skal deponeres. Resten skal gjenbrukes, resirkuleres eller gå til energigjenvinning. Foreløpig ender nok det meste i forbrenningsovnene, men ting er i ferd med å skje: Myndighetene har pålagt byggebransjen å drive med miljøvennlig rivning.

- Etter at miljøvennlig rivning ble pålagt, er det kommet masse resirkulerte materialer på markedet. Du kan få resirkulert betong, resirkulert stål, resirkulert plast, forteller arkitekt Siv Helen Stangeland.

Hun tror økonomien i byggeprosjekter med miljøprofil etter hvert vil bli enklere og bedre.

- Loven har ført til økt bevissthet, men byggebransjen blir nok ikke interessert før de ser at det er økonomi i det, tror Stangeland.

- Arkitektenes rolle her vil ofte bli å vise mulighetene i materialvalg og design.

Foto: Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også