Stein på stein

Noen vil helst ha hagen full av stein. Nils Skaarer er botaniker og landskapsarkitekt, er svært interessert i all mulig slags stein, og er nok bokstavelig talt litt "steingal".

Sist oppdatert
- Om jeg er steingal?

Nils Skaarer kan vanskelig få uttrykt seg varmt nok om kleberstein, kalkstein, skifer eller granitt, der han vandrer ned brosteinstien han har anlagt hjemme i hagen, viser oss et digert, organisk hagebord av naturstein, stopper ved takrenna som ender i en vakker liten steinrøys, plukker opp en håndfull knust marmor av typen Norwegian Rose, forklarer at disse kan være veldig flotte som dekorstein i bed, viser oss hvordan en helle av skifer kan rundes av med enkle redskaper og gir oss en liten ABC i hvordan hvem-som-helst kan få det steinbra i hagen.

Skaarer er utdannet landskapsarkitekt og botaniker, og har doktorgrad i økologisk boligbygging. Han er også forfatter av flere bøker om hus og hage, den siste kom i vår og heter "Stein i det grønne".

- Jeg synes det er kjempemorsomt å arbeide med stein. Naturstein er et gratis materiale, og bare fantasien setter grenser for hva den kan brukes til, bemerker Skaarer.

- Hvis du har en tomt med mye stein, tenk deg om flere ganger før du kjører den vekk. Noen steiner kan kanskje brukes til en flott steinmur, mens de som er større og flate på den ene siden kan graves delvis ned og bli til flotte heller, påpeker han.

Helårshobby

Det er noe urnorsk over stein, på flere måter. Den er furet værbitt, fri for vedlikehold og tilgjengelig for alle over hele landet - mer eller mindre gratis. Dessuten er det enklere å jobbe med stein enn mange tror, poengterer Skaarer. Alt man trenger er en rissemeisel - som gjerne kan være et hoggjern eller et skarpt skrujern - samt en butt meisel og en spiss meisel og en hammer med litt tyngde.

- Du kan jobbe med stein hele året. Har du lyst til å lage en liten terrasse i skifer, kan du rigge deg til i garasjen, legge ut skiferhellene, hogge dem til, nummerere dem og legge dem i en stabel. Så er det bare å legge ut hellene i hagen til våren, etter at grunnarbeidet er overstått, forklarer Skaarer.

- Men hvordan begynner vi som ikke har peiling?

- Start med å se på hvor i hagen du pleier å gå, da blir det logisk hvor stiforbindelsene og uteplassene bør være. Så er det naturlig å tenke på bedene som helst skal kunne ses både fra uteplassen og fra vinduene. Disse trenger noen kanter, og da kan stein være et naturlig valg. Du kan for eksempel bruke stein til gangstiene, sitteplassene, tråkkhellene og ha knust marmor, for eksempel Norwegian Rose, til dekor i bedene. Noe av det mest anvendelige er sprengstein - som er sprengt ut i forbindelse med boligbygging eller veier, disse har nesten alltid en rett side som gjør dem enkle å bruke. Runde, fine jordstein er også flotte som dekorasjon i hagen, tipser landskapsarkitekten.

All slags stein

Hvis du tror det kan bli for vanskelig å gå i gang med naturstein, anbefaler Skaarer bearbeidet stein i norsk materiale - som gatestein i granitt og kantstein i ulike dimensjoner. Skifer er også et materiale som finnes i mange forskjellige kvaliteter.

- For en utrent er Oppdal-skiferen morsom å starte med. Kleberstein er også et spennende materiale som tåler varme og kan brukes på bålplassen til å steke på. Norsk marmor kan fås i flere forskjellige, vakre farger og knust kan den brukes til dekor i bed. Larvikitt er forresten den steinen vi eksporterer mest av, den kan bli vanvittig flott når den er bearbeidet og polert, mener Skaarer, som råder folk til å la hjertet - og kanskje også lommeboka - bestemme hvilke steintyper man vil satse på.

- Stein blir forresten finere og finere etter hvert som tiden går og de får patina med litt lav og mose, bemerker han.

- Og sammen med vann og planter er dette helt uslåelig!

Foto: Jørn Wad

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også