Utnytt plassen med utebod

Er garasjen og kjelleren overfylt, og behovet for lagringsplass påtrengende? En utebod kan være løsningen, og det finnes mange varianter å velge mellom avhengig av behov og ønsker.

Sist oppdatert
- Ofte brukes uteboder som "rotehus", fordi nyere boliger har mindre lagringsplass i kjelleren enn det som var vanlig før. Det er også noen som har lyst på lekestue, eller kanskje trenger en ekstra soveplass. Til sist har du de som synes det er gøy å snekre, sier Dag Thorstensen, journalist, tømrer og forfatter av boka "Små hus på tomta".

Han mener det er mange gode grunner til å skaffe seg et lite ekstra hus i hagen. Ikke bare kan du dytte inn alt du ellers ikke får plass til av utemøbler, grillutstyr, hageredskap eller bildekk. Minihuset kan også fungere som lekestue, grillhytte, eller hvorfor ikke et romantisk lysthus? Alternativt kan man velge kombiløsninger der bygget fungerer som bod og lagringsplass om vinteren, og tumleplass for ungene om sommeren.

Uansett hva formålet er, anbefaler Thorstensen å gjøre grundig forarbeid.

Viktig planlegging

- Selv et så lite hus krever planlegging, ikke minst når det gjelder plasseringen. Å sette opp en utebod der barna leker mest, eller der du egentlig pleier å snu bilen, er naturligvis ikke særlig lurt. Finn ut hva boden skal brukes til før du bestemmer hvor den skal stå! Hvis du for eksempel bygger en redskapsbod der du ofte skal hente ting, er det viktig med grei adkomst. Det lønner seg også å tenke gjennom hva du kan oppnå med riktig plassering. Et lite hus kan blant annet fungere som le-gjerde mot naboen, og hindre innsyn, trekk eller støy, råder han.

Også Tone Haugen-Flermoe i informasjonsselskapet Trefokus mener at planleggingen i forkant er vesentlig.

- Tenk på at boden skal passe sammen med omgivelsene, både når det gjelder eksisterende bygning og tomtens naturlige forutsetninger. Og start gjerne innenfra når du tenker størrelse. Hva skal du ha plass til, og hvor mye plass trenger du? Du bør også ta stilling til hvor værutsatt boden er når du velger materialer og overflatebehandling, anbefaler hun.

Neste trinn er å gjøre ordentlig grunnarbeid.

- Det er viktig å tenke på god drenering og forebygge telehiv, mener Haugen-Flermoe.

Ferdig eller gjør-det-selv

De store byggevarekjedene har et bredt utvalg av ferdigboder, som fås kjøpt for en relativt billig penge (fra rundt 4000 kroner). Enkle å sette opp er de også, og for de mindre nevenyttige av oss virker akkurat det temmelig forlokkende. Men ferdigløsningene har sine svakheter, mener ekspertene:

- Jeg vil ikke skjære alle over en kam, men mange av dem ser ganske spinkle og pinglete ut. For å holde konkurransedyktige priser knipes det ofte inn på materialkvaliteten, mener Dag Thorstensen.

Han får støtte av Christoffer Aas Clementz i Norsk Treteknisk Institutt, et bransjeforskningsinstitutt for treindustrien i Norge.

- Det er ofte ingen kontroll på materialkvaliteten som brukes i ferdigbodene. Hvis man derimot bygger selv, kan man se etter såkalt T-merket (Trelastkontrollert) og NS-stemplet (Norsk Standard) trelast. Da er man garantert at materialet er kontrollert, sortert og trykkimpregnert etter gjeldende regler i Norge. Det gir en ekstra trygghet, sier Aas Clementz.

Han er likevel ikke kategorisk motstander av ferdigboder:

- Jeg har faktisk satt opp en ferdig lekestue i hagen, selv om jeg er tømrer og ingeniør. For det går jo veldig fort og greit, smiler han.

Ikke kjøp usett

Skal man først kjøpe en ferdigbod, er det enkelte ting man bør se ekstra nøye etter.

- Dersom boden er bygget som en laftet konstruksjon, bør det tas hensyn til at treverk krymper. Hvis ikke boden er bygget med tanke på det, vil det kunne oppstå store gliper i veggene. Det skyldes at tre er et levende materiale, og treverket krymper mer i bredden enn i lengden. Jeg anbefaler dessuten å benytte impregnerte materialer mot bakken, forklarer Christoffer Aas Clementz.

- Et godt tips er derfor å kjøpe boden hos en forhandler hvor du kan se den utstilt utendørs, heller enn å bare kjøpe en flatpakket bod usett. Da får du et inntrykk av hva som skjer etter at den har stått ute i sola en tid. Et annet råd er å spørre på utsalgsstedet om hvor treet kommer fra, og om de har fått noen klager, sier han.

Etter en kikkerunde hos en byggevarekjede slår han raskt fast at det er store variasjoner i kvaliteten på bodene. Kvalitet er også avgjørende for hvilke individuelle endringer man selv kan gjøre på boden:

- Noen av bodene er faktisk mulig å isolere dersom det er ønskelig , og i de mer solide er det lettere å feste hyller og lignende innvendig. Bodene med de tynneste veggene tåler ikke like mye. Utvendig er det uansett ikke så mye man kan gjøre, bortsett fra å male eller beise. Hvis man vil ha en bod som er tilpasset huset sitt, vil jeg derfor anbefale å bygge fra scratch, sier Aas Clementz.

Dag Thorstensen er enig:

- Det er veldig begrenset hva man kan gjøre med ferdigløsninger, mye er lagt på forhånd. Noen malingsstrøk kan gi en forandring, og man kan skifte taktekkingen slik at den passer bedre til hovedhuset. Vinduene eller døra kan også byttes hvis man ønsker en mer personlig stil, men da har nok vinninga gått opp i spinninga rent prismessig, mener han. Og oppfordrer flere av oss til å kaste oss ut i bodbyggingen:

- Det er faktisk ikke så vanskelig som folk kanskje tror. Det går fint an å prøve og feile litt med en bod, og det er ikke så farlig om det skjærer seg litt her og der. Men man bør selvsagt ha sett en hammer og en sag før man gir seg i kast med å bygge på egenhånd, humrer han.

Foto: Christine Erlbeck

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også