Blomstrende sommer

Et rosa skjær ligger over årets sommer. Ved siden av storslageren rosa er også andre pasteller, samt hvitt, de største trendfargene i sommerblomst-utvalget.

Sist oppdatert
- Sommerblomst-salget har hatt en jevn og god utvikling i mange tiår, og de siste årene har salgskurven pekt ekstra bratt oppover. Bare for stemorsblomster er vi oppe i rundt 15 millioner eksemplarer hvert år, forteller Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Noen varig investering kan sommerblomst-kjøpene knapt kalles, siden blomstene sjelden overlever vinteren slik andre planter i hagen gjør. Overvintring i kjølige kjellere er mulig for noen sorter, som pelargonia og margeritt, men stadig færre av oss har tilgang på passende arealer.

Nye trender

Norske gartnerier begynte å produsere sommerblomster for salg i etterkrigstiden. Før den tid hadde folk greid seg selv - med frø fra naboen og selvsådde planter. I dag er det stort sett bare entusiastene som sår selv, mens alle andre kjøper ferdige, frodige sommerblomster på torg, hagesentre og i lokale gartnerier.

Trendene har skiftet her som på alle andre felter. Mens vi tidligere ville ha sterkt gule og røde blomster, er nå pastellene i ferd med å ta over en større del av markedet.

- Nordmenn har holdt seg til de sterke fargene mye lenger enn folk ellers i Europa. En pelargonia i sterkt rødt har vært et typisk norsk valg. Men nå kommer de bleke pastellene, spesielt sart rosa, for full fart i vårt marked også, forteller produktsjef i L.O.G., Christian Huseby, på telefon fra Holland. Han er stadig ute for å kikke på internasjonale plantenyheter, og plukker ut det som vil passe for norsk klima og norsk smak.

- Etter å ha valgt planter, har vi dem til testing et års tid på utendørs felter i Norge. Vi skal ha planter som overlever hele sommeren, og som står godt også i regn og kalde perioder. Betingelsene er ganske annerledes enn i Mellom- og Sør-Europa, sier Huseby.

Produksjonen

Sommerblomst-produksjonen i Norge foregår som regel i to ledd. Noen få, store gartnerier tar seg av frøsåing og stiklingsformering.

- Det er bare 5-6 gartnerier som fyller denne funksjonen i Norge. Herfra selges ungplantene videre til flere hundre gartnerier rundt i landet, som aler plantene opp til salgsstørrelse, forteller Tonje Bergh.

Og selv om nordmenn har fått øynene opp for internasjonale blomstertrender, er det masse tradisjonelle planter som nå står klare til salg i mai.

- Mot 17. mai er det som alltid rødt, hvitt og blått som gjelder. Det betyr røde pelargonia, hvite margeritter og blå lobelia. Gjerne i sammenplanting.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter, Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også