Statens Strålevern har registrert unormal sterk UV-stråling i Sør-Norge og går nå ut og advarer mot sterk vårsol.

Utrolig smertefullt

Strålevernet ber folk ta hensyn til UV-intensiteten, som i Norger kan være sterk nok til å forårsake både solforbrenning, for tidlig aldring av huden og øyeskader.

- Det kan være utrolig smertefullt med snøblindhet. Derfor er det viktig å forebygge dette med riktige solbriller som går litt utpå siden, ikke bare dekker øynene, sier Harald Lystad, kommunelege på Hemsedal Legekontor.

Trenger gjennom skylaget

Solbrillebruk i påsken er for de fleste en selvfølge. Men det er like viktig å beskytte seg mot UV-stråler når det er overskyet.

- Selv om det ikke er sol ute vil UV-stråler likevel trenge gjennom skylaget. Refleksjoner fra snøen gjør at det kan være lurt å bruke solbriller ved skydekke, sier optiker og produktsjef Karl Fredrik Hildrum i Optikk Norge.

- En hovedregel er at dersom det er skarpt lys ute, bør du ta på deg solbriller, og det er spesielt viktig å ta vare på barna, sier lege Lystad.

Beskytt barna

Hildrum sier det er spesielt viktig å beskytte barna, helst med kategori 4 solbriller.

- Barnas øyne er under utvikling og samtidig har barn ikke den samme evnen som voksne til å selv tenke på fornuftig solbrillebruk.
De aller fleste solbrillene er kategori 3, men for folk som er mye på fjellet anbefales kategori 4 som stenger ute flere UV-stråler. Disse anbefales også til barn. Solbrillene vil som oftest være merket med hvilken kategori de er.

Utvikler grå stær

- Det er ingen tvil om at UV-stråling på lang sikt påvirker øyet. Dersom du ikke bruker solbriller har du større sjanse for å utvikle grå stær og enkelte netthinnesykdommer raskere, og dessuten er det stor fare for å bli snøblind, sier Hildrum.

- Snøblindhet kommer fortere igjen hvis du først har hatt det én gang, og derfor er dette ekstra kjedelig for barn.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!