Fransk brosteinsteater

Kvartalene er ikke mange. Men Le Marais inneholder en hel verden. Regnet kommer brått, overraskende, sammen med mørket.

Sist oppdatert
Brosteinen i de smale gatene glitrer vått i lyset fra butikkvinduene. Pariserne haster forbi, de heldige har paraply. Andre griper det nærmeste de har, en avis, en plastpose - eller søker ly under cafeenes stripete markisetak og lar livet passere forbi. Ikke en dum måte å bli bedre kjent med Paris' eldste kvarter på.

Litt av hvert

De smale kvartalene rundt handlegata rue de Rivoli kan pådyttes flere merkelapper. Homse-Paris, jødiske-Paris, historiske Paris, romantiske Paris, shoppe-Paris. Det meste stemmer.

Men Le Marais er lett å skynde seg forbi hvis du ikke ser etter. Et kompakt område, inneklemt mellom travle boulevarder og større turistmagneter. Et område mer for gående enn for biler. Og en gatestruktur urørt av den energiske Baron Hausmann, som satte sin signatur på Paris' karakteristiske, brede avenyer.

- Tres, tres chic. Men umulig å bo i - altfor dyrt, et av de dyreste strøkene i byen, forklarer parisiske Magali.

Hun tar mer enn gjerne turen til Marais, for å spise godt på en av restaurantene, for å rusle en tur, for å se i butikkvinduer.

- Et paradis for fotgjengere, smiler hun.

Homser og jøder

Som i travle rue Vielle de Temple, med sine tre fortauscafeer. Renskurt av det dryppende regnet, og omtrent fri for hektiske billyder. I stedet er det folk å se på. Unge par, gamle damer med loffen under armen, to menn tett i tett. For i denne delen av Paris får hvem som helst gå omslynget uten å bli fulgt av provoserte blikk.

Gata er forbindelseslinjen mellom to verdener, to som nesten møtes. De første jødene kom til Le Marais allerede på 1200-tallet. Pletzl er kallenavnet på strøket rundt rue des Rosiers. Her troner Jo Goldbergs (beste jødiske restauranten i byen, proklameres det) på hjørnet. Stolt side som side med Kosher Pizza, Yahalom falafel og de brune kafeene. Sorte hatter, fullskjegg og lange krøller er et vanlig syn, og fotografering ikke spesielt populært.

Like bortenfor, i rue Sainte Croix de la Brettonnerie, er det de hippe cafeene som dominerer.

- Det er bare jødene, som har vært der lenge, og de rike homsene som har råd til å bo i Le Marais, sukker Magali.

Stadige sceneskifter

Men å nyte gatelivet på café er nesten gratis. På ettermiddagstid livner butikkene til og tempoet skrus opp et par hakk i rue Vielle de Temple. Det er lenge siden dette var Paris fattigste område, glemt av de aller fleste. Fra 1950-tallet har pilen bare pekt en vei - oppover. Nå er det stedet å gå for god mat, for de morsomme museene og de artigste butikkene, for å se og bli sett.

- Ohlalalala, utbryter mannen ved nabobordet idet en maskulin hanekam, kombinert med kjettinger, leggvarmere og basketsko, paraderer forbi.

I neste øyeblikk er det bestemor og barnebarn med Diddel-sekk som skal hjem, og så de obligatoriske japanerne. Du kan fint bruke en halv feriedag under gassovnens myke varme; vente på at skumringen skal komme tilbake, på nye scener som utspiller seg, vurdere dagens rett listet opp på cafeens tavle. Følge de sort-hvite kelnernes raske dans med fullastede brett fra bord til bord.

Eller ta en pause, gå tilbake til rue des Rosiers nr 29, inn til Korcarz delikatesse, velge en av de overdådige kakene i vinduet og ta tallerkenen med deg inn i lokalet. Sette seg ved det lille brune bordet, under vitsetegningen av gymnastiserende ortodokse jøder, og hilse bonjour.

Hippe Paris føles brått langt borte. Selv om det bare en trapp og noen skritt unna.

Le Marais

Le Marais betyr myr.

Området var lenge det mest fasjonable i Paris. Men da solkongen flyttet til Versailles, fulgte fintfolket etter. Gatene ble overlatt til de fattigste av de fattige. Fordelen var at lite ble endret; le Marais kan skryte av noen av de eldste husene i Paris - en god del er fra 1400-tallet.

* Lørdager er det stille i le Marais - til gjengjeld er det meste åpent på søndagene.

11 kosher-restauranter, kafeer eller delikatesser er listet opp i rue des Rosiers.

* Bydelen ligger mellom Center Georges Pompidou og Bastillen. Hovedområdet er fra Place des Vosges til Centre Georges Pompeidou, og mange av de mest interessante plassene og museene finner du øst for rue de Rivoli - blant andre: Picasso-museet, Musée Carnavalet, Det jødiske museet, Victor Hugo-museet.

Reisefakta

* Fly t/r Oslo-Paris fra 1443 kroner for helg.

* For billigfly/overnatting etc, sjekk www.restplass.no, lastminute.com, paris.com.

* Andre nyttige nettsteder: www.paris.org, louvre.fr, www.paris-tourist-information.com, parisby.com

* Reisehåndbok: Paris (Gyldendal), The Rough Guide to Paris, ++.

__________________________________________________________________________

Foto: Therese S. Borge

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også