Det verste eksemplet er kanskje der du har en hel haug programmer oppe og går samtidig. Plutselig skal du ha tak i noe på skrivebordet, og lukker hver eneste vindu ned manuelt. Ved å trykke tastekombinasjonen (WIN+M) så minimerer du alle vinduene samtidig og kommer rett til skrivebordet (WIN-tasten er den som ser ut som et flagg langt nede til venstre på tastaturet ditt). Under følger en liste over nyttige hurtigtaster.

(ALT+TAB) Veksler/roterer mellom åpne programmer og vinduer. Ved å holde SHIFT inne samtidig kan du bla andre veien.

(ALT+A) Merker alle objekter (for eksempel alle filene i en mappe, eller all teksten i et dokument).

(CTRL+C) Kopiere merket objekt (tekst, filer etc.).

(CTRL+X) Klippe ut objekt (fjerner og kopierer i samme operasjon).

(CTRL+V) Lime inn det du har kopiert eller klippet ut (se over).

(CTRL+Z) Angre siste handling (virker i de fleste programmer).

(WIN+D) Minimerer alle åpne vinduer og bringer deg til skrivebordet. Gjenta samme tastekombinasjon for å maksimere alle vinduene igjen.

(WIN+E) Åpner Windows Utforsker (Filbehandling).

(WIN+F) Åpner Windows Søk (For å søke etter bilder, musikk, video og andre dokumenter m.m.).

(ALT+F4) Lukker det aktive programmet (husk å lagre først¿).

(CTRL+F4) Lukker et vindu (For eksempel i nettleseren).

Hvis du bruker Windows NT, 2000 eller XP og et program låser seg, kan du bruke tastekombinasjonen (CTRL+ALT+DEL). Du vil da få opp en dialogboks som blant mange andre ting lar deg tvinge avslutning av programmer som har låst seg. Du slipper da å starte datamaskinen på nytt.

Det er mange slike tastekombinasjoner i de forskjellige programmene du bruker til daglig, og ofte er disse angitt i menyene på toppen ved de forskjellige kommandoene og oppgavene du kan utføre.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!