Hold deg sikker

Du har sikkert en mengde passord til e-postadresser, forum og andre tjenester. Er passordet ditt sikkert og bør du kanskje bytte snart?

Sist oppdatert
Huske passord

Når man har 4 e-postadresser, er medlem i 5 forskjellige forum og logger seg på PC, messenger og på jobbens server, så gjelder det å ha tungen rett i munnen. Vær konsekvent når du lager passord og bruk gjerne samme passord på flere tjeneste. Du kan evt. skille mellom jobb og fritid.

Bytte passord

På noen arbeidsplasser må man bytte passord relativt ofte. Kanskje bør du gjøre det samme med det du bruker privat også? Gjør det gjerne til en vane å bytte passordet ditt en gang i måneden på en fast dato.

Lag deg en liste over nettsider du besøker og e-postadresser du bruker. Da blir det lettere å gå gjennom alle på samme tid. Om du legger inn url i et word-dokument, så kan du rett og slett klikke på disse og komme direkte til sidene. Du kan også legge sidene inn under favoritter/bokmerker i nettleseren din.

Velge passord

Når du skal velge passord, så bør du tenke mer på sikkerhet enn at det er lett å huske. De beste passordene består gjerne av både store og små bokstaver og tall. Fødselsdatoer og telefonnumre bør man holde seg unna. Hvem som helst kan finne ut av disse. Navn og adresser er heller ikke gode løsninger.

Det beste er å velge tall og bokstaver helt tilfeldig. Du kan også bruke en passordgenerator som lager et passord for deg. Prøv f.eks. denne fra munio.no (https://munio.no/tjenester/passordgenerator).

Om du synes at tilfeldige passord er vanskelige å huske, så lag deg noen regler som du følger. Ta f.eks. utgangspunkt i ting du er opptatt av. Om du liker hunder, så kan du velge ut en rase for hver gang du bytter passord. Del opp ordet i to (eller i flere deler) og sett inn tall innimellom. Du kan også skrive ordet bakvendt i tillegg. Hvis du i tillegg bestemmer deg for å skrive store bokstaver (f.eks hver fjerde bokstav), så er du enda sikrere. Tallene kan feks bestå av et fast tall og siden tall etter måneden. Eksempel: leD103duP. Hunderasen "puddel" er skrevet baklengs og delt i to av et tall. Hver tredje bokstav er stor. Neste måned kan passordet f.eks bli dnU104hgLe (elghund). I stedet for hunderaser kan du bruke favorittretten, favortittartisten eller noe helt annet.

Et sikkert passord bør bestå av mer enn 8 tegn.

Hold passordet for deg selv.

Det finnes ingen grunn til å dele passordet med andre. Om du vet at enkelte passord også skal bli brukt av en kollega, venninne eller partner, så bør du kanskje ha et eget passord for disse tilfellene.

Du får ofte spørsmål om PCen skal huske passordet til neste gang du logger på. Dette er forsåvidt en grei ting når du bruker din egen PC, men vær forsiktig om du låner eller bruker en PC som flere har tilgang til. Om du er usikker på om du har logget av e-posten din på en internettkafè, så bør du kanskje vurdere å bytte passord raskt.

Unngå å skrive passordet på en lapp, på mobiltelefonen eller på selve PC-en. Om du absolutt skal skrive det ned, så bør det ligge på et sikkert sted og kamufleres skikkelig.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også