NØDNUMMERSANGEN PÅ VIDEO

En brann er ikke tull, du må ringe 1-1-0

Se videoen som gjør det lett å huske rett nødnummer.

Sist oppdatert

- Tilbakemeldingene varierer i alle herlige nyanser fra ”genialt enkelt!” til ”nå kan hele familien nødnummerene og vi har sangen på hjernen hele gjengen”. Noen voksne er kjempeglade og sier de skal henge den på veggen for selve å huske numrene. Og det flommer over av barnehager som sier de har hengt den opp! Kjempegøy, forteller Anne-Lise Borgen. Hun er forfatter, designer, illustratør og en av to damer bak Bæ-bu bæ-bu sangen, som har spredd seg som en farsott over landet.

Hittil er den enkle, illustrerte nødnummer-regla sett av 400.000 via Facebook, og den har også fått sin egen video.

I påsken er det mange som trenger legehjelp, enten det er for nedkjøling, snøblindhet eller brudd.

NINA MAAØ-RUDEN: –Jeg har tydeligvis truffet et eller annet som manglet der ute. Med denne sangen var fokus å spre viktig kunnskap. Engasjere voksne rundt barn slik at de lærte nødnummerne og følte seg trygge på det. Dersom vi kan bidra med det, vil det gjøre meg rik langt inn i hjertet, sier Nina.
NINA MAAØ-RUDEN: –Jeg har tydeligvis truffet et eller annet som manglet der ute. Med denne sangen var fokus å spre viktig kunnskap. Engasjere voksne rundt barn slik at de lærte nødnummerne og følte seg trygge på det. Dersom vi kan bidra med det, vil det gjøre meg rik langt inn i hjertet, sier Nina. Foto: FOTO: Privat

Men var det 1-1-0 eller var det 1-1-3 som var til politiet? Husker du ikke selv, kanskje? Tenk da hvor vanskelig det er for barn!

Kjente ikke tallene

Nylig fortalte ni år gamle Thea om hvordan hun som femåring så mamma Line Emilie Gjørtz (27) ligge urørlig på badegulvet. Thea klarte å ringe tanten sin for å få hjelp, noe som reddet livet til moren. Thea ble også intervjuet av God Morgen Norge, og der viste de også til Nødnummersangen.

Ideen til den genialt enkle sangen var det Nina Maaø-Ruden som hadde.

Ninas datter på seks år hadde rett nok lært seg nødnummeret hundreogtretten. Men Nina fikk seg en tankevekker da hun skjønte at datteren ikke ante hvordan tallene "så ut på ordentlig”, og heller ikke kunne trykke dem inn på telefon.

– Ja, hvordan lærer man en seksåring at hundreogtretten er 1-1-3? Dette måtte jeg gjøre noe med, tenkte Nina. Hun driver bloggen Idébank for småbarnsforeldre, og er vant til å tenke kreativt. Nina konkluderte med at en sang ville være midt i blinken.

Derfra var veien kort til at Anne-Lise ble med i prosjektet.

– Da ringte Nina meg. Hun visste nemlig at jeg skrev en barnebok om tall. Kanskje vi kunne gjøre noe sammen, forteller Anne-Lise, som til daglig driver nettstedet Alfabetika. Damene begynte arbeidet.

Dekor på barnerommet

– Så fulgte mange morsomme samtaler. Vi testet sangen på Ninas barn og alle de andre barna i deres barnehager. Etterpå, når teksten var landet, laget jeg illustrasjoner til sangen. Vi delte den på Facebook, og så tok det plutselig helt av, forteller sier Anne-Lise. Damene lagde sangen helt uten tanke på å tjene penger på den. På Anne Lises nettside kan derfor alle laste ned plakater med nødnummersangen helt gratis. Plakatene med sangen kan printes ut, henges som dekor ved siden av telefonladeren, i klasserommet, i barnehagen, på kjøkkenet, eller hvor du vil.

ANNE-LISE BORGEN: - Det som er sikkert er at jo større del av hjernen vi benytter, jo lettere er det å huske noe, og når ting er lett da føler vi mestring, og mestring det er GØY! Drømmen min er at alle barn skal kunne kjenne mestring og at det er gøy å lære, sier Anne-Lise
ANNE-LISE BORGEN: - Det som er sikkert er at jo større del av hjernen vi benytter, jo lettere er det å huske noe, og når ting er lett da føler vi mestring, og mestring det er GØY! Drømmen min er at alle barn skal kunne kjenne mestring og at det er gøy å lære, sier Anne-Lise Foto: FOTO: Kjetil B. Mathisen

- Vi har fått masse kommentarer fra begeistrede foreldre både på Facebook og Instagram. Mange forteller at de har brukt bildene som dekor på barnerommet eller hengt dem på kjøleskapet. Jeg vet også at flere barnehager og småskoler bruker sangen aktivt, forteller Nina.

Nødnummersangen på video

En brannstasjon i Finnmark har til og med laget sin egen versjon av sangen på film.

- Jeg fikk ideen da jeg hørte om jenta som reddet mora si da hun falt om på baderomsgulvet. Jenta hadde lært om Bæ-bu-sangen i barnehagen. Men da jeg gikk på nettet fant jeg ingen som sang den, forteller stasjonsleder Kai Hansen ved Øksfjord Ambulanse til Kvinneguiden.

- En kveld vi satt på ambulansestasjonen hadde vi lite å gjøre, så da tenkte jeg det var en gylden anledning til å videreformidle budskapet om hvor viktig den sangen kan være. Om ungene lærer seg den, kan den redde liv, sier Hansen.

Han fikk derfor kollega Thor-Inge Jensen, som også er frivillig brannmann, til å ta på seg brannuniformen, mens han selv stilte i ambulanseantrekk. Politibamsen Eddy stilte opp på vegne av politiet.

KREATIVE BRANNMENN: Kai Hansen og Thor-Inge Jensen har laget en video til nødnummersangen.
KREATIVE BRANNMENN: Kai Hansen og Thor-Inge Jensen har laget en video til nødnummersangen. Foto: FOTO: Privat

- Selve videoen spilte vi inn i full fart. Så håper vi å få unger og foreldre til å være bevisst på hvor viktig det er å lære seg nødnumrene, sier Hansen.

Anne-Lise er glad for å høre at sangen deres  funker.

–Bæ-bu bæ-bu sangen er jo egentlig bare en morsom sang med fargeglade illustrasjoner. Men den gjør det enkelt for selv små barn å lære seg de viktigste nødnummerene utenat. Målet vårt er at alle barn skal føle seg trygge på hvilket nødnummer de skal ringe og når. Kan vi redde noen på den måten, er det kjempefint, sier Anne-Lise.

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2015, og sist oppdatert 20/08 2018.

Les også