ANGREPILLEN

Amming er ikke sikker prevensjon

Slik unngår du å bli gravid igjen før du selv er klar.

IKKE SIKKER: Amming kan forhindre ny graviditet, men det er ingen sikker prevensjon.

IKKE SIKKER: Amming kan forhindre ny graviditet, men det er ingen sikker prevensjon. Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Ammetåke, våkenetter, bleieskift og mating. Det er ikke rart at prevensjon havner langt ned på prioriteringslisten når du nettopp har fått barn. Dessuten beskytter vel ammingen mot en ny graviditet?

Usikker prevensjon

Hvis du ikke føler deg klar for en ny smårolling med det første, er det ikke sikkert at du bør stole på at amming er god nok prevensjon.

Amming kan gi god beskyttelse det første halvåret etter at barnet blir født, men da må noen forutsetninger være tilstede. Barnet må fullammes, også om natten. I tillegg må menstruasjonen fortsatt være fraværende.

Hver gang du ammer frigjøres et hormon som gjør at du ikke får eggløsning. Hormonet må finnes i kroppen hele døgnet, så hvis babyen sover lenger enn 6-8 timer om natten kan du ikke stole på at amming er god nok prevensjon. Hvis du for eksempel er sammen med venninnene en kveld, mens pappaen gir babyen melk med flaske, vil altså effekten svekkes.

I tillegg vil første eggløsning komme før din første menstruasjon. Dermed kan du faktisk bli gravid helt uten å ha hatt mensen mellom graviditetene.

Du kan velge mellom flere typer prevensjon selv om du ammer. Minipille, p-sprøyte, p-stav, kondom eller spiral er noen alternativer.

Hvis du er usikker

Hvis du har valgt å stole på at ammingen er god nok prevensjon, kan det hende du plutselig føler deg litt usikker. Hvis du har hatt et samleie uten å føle deg trygg, for eksempel etter at du har hatt et lite opphold i ammingen, bør du tenke over hva du ønsker å gjøre.

Hvis du ikke er klar for å få et barn til, kan angrepillen være et godt alternativ. Den bør tas innen 12 timer etter samleiet, og ikke senere enn 72 timer (3 døgn) etterpå. Pillen er mer effektiv jo tidligere den tas.

Pillen kan tas selv om du ammer, men da må du vente i 8 timer før du ammer igjen. Hvis du er usikker på om angrepillen har virket, kan du ta en graviditetstest etter 3-4 uker.

Angrepillen er ikke et prevensjonsmiddel. Derfor anbefales det å bruke annen prevensjon for å unngå graviditet. Da slipper du å føle deg utrygg på om ammingen gir deg nok beskyttelse.

NorLevo® er et reseptfritt legemiddel. Inneholder 1,5 mg. levonorgestrel. Skal ikke brukes regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Id.nummer O121415-1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning