Hårkrise? – Ikke gjør dette hjemme

River du deg i håret i frustrasjon over de frynsete fransene dine? Du er ikke den eneste! Her er ekspertenes tips til hvordan du løser hårkrisa kjapt.

HÅRTRØBBEL: Frisørene åpner igjen snart, men køen til frisørsalgongene er lange. Orker du ikke mer av slitt hår og ettervekst får du tips til hva du kan gjøre her.
HÅRTRØBBEL: Frisørene åpner igjen snart, men køen til frisørsalgongene er lange. Orker du ikke mer av slitt hår og ettervekst får du tips til hva du kan gjøre her. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Frisørsalongene åpner igjen 27. april, men køene for å få time er lang, og mens du venter på å få fikset frisyren blir etterveksten bare verre og verre. Fristelsen til å prøve seg på litt hjemmefarging er kanskje stor, men ekspertene fraråder dette på det sterkeste.

– Ikke farg håret hjemme! Da er det bedre å ha ettervekst, sier frisør og SOME-ansvarlig for Tendenz hårpleie, Lene Taftø.

Lene har jobbet med farge og styling av hår i en årrekke. Hun har flere tips til hvordan man kan skjule etterveksten på en fiffig måte.

– Hårbånd eller hårbøyle redder enhver dårlig hårdag, i tillegg til at den kamuflerer etterveksten. Tørrshampo er genial fordi den gir løft i røttene og en teksturert look. Dette gjør at etterveksten ser mindre fremtredende ut, sier Taftø.

Les også: Norgesferie 2020? Her kan du bade i postkort.

ETTERVEKST: Du kan bruke en spray for å kamuflere markert ettervekst.
ETTERVEKST: Du kan bruke en spray for å kamuflere markert ettervekst. Foto: Produktsider

Bruk lue

– Hatt og caps er også en god venn i disse dager, legger hun til.

DROPP DRASTISKE GREP: Frisør Lene Taftø fraråder å forsøke å farge håret hjemme.
DROPP DRASTISKE GREP: Frisør Lene Taftø fraråder å forsøke å farge håret hjemme. Foto: Privat

Hun forteller også at det fins en rekke produkter som kan hjelpe.

– En ettervekstspray er et godt alternativ for å jevne ut etterveksten. Mørkere hår vil merke den aller beste effekten av disse sprayene. Mine favoritter er Tint Shot fra Joico og Stylecolor fra KMS.

En lillashampo og balsam kan også hjelpe blondiner i nød.

Taftø forklarer at blondt hår ofte kan bli litt gult eller gyldent, og at lyst hår trenger å "renses".

– Lillashampo og conditioner kan også hjelpe blondiner i nød. De utjevner gulskjær og etterlater håret med et kaldere og freshere skjær.

– Blonde hår kan også oppleve og bli matte og miste glansen sin. Kjapt forklart så er blondt hår som en hvit bukse. Det blir møkkete hvis du ikke vasker det med riktig vaskemiddel. Lyst hår tiltrekker seg alt av forurensing og skitt i luften. Derfor kan det være en god ide å bruke en shampo som Blonde Life. Den renser håret slik at blondfargen blir klarer og renere.

– Det å ha et sunt hår gir mange flere muligheter for hvilke type fargebehandlinger man kan gjøre hos frisøren, legger frisøren til.

Les også: Fire grep for å ta vare på sexlivet

Sunt hår er fint hår

Ellers anbefaler hun alle å kure håret.

– Et friskt hår ser mye bedre ut. Slitte spisser blir mindre fremtredende, det er også fint å kure det fordi du også da er klar for et nytt frisørbesøk. Det å ha et sunt hår gir mange flere muligheter i forhold til ting man kan gjøre med håret hos en frisør, som å farge det.

RENSER: Shampoen Blonde Life fra Joico skal rense opp lysfargen i håret ditt.
RENSER: Shampoen Blonde Life fra Joico skal rense opp lysfargen i håret ditt. Foto: Produktsider

Frisør ved salongen Bel Etage i Oslo, Daniela Bjerkely, er veldig enig i dette.

– Det er fint å kure håret slik at du tar vare på kvaliteten på håret, da er du er klar for å farge det på nytt når frisørsalongene åpner igjen.

– Har den lokale salongen din har en nettbutikk er det fint å handle der, for støtte salongen din, oppfordrer hun.

Å farge håret selv fraråder også Bjerkely på det sterkeste.

– For det første vet man ofte ikke helt hva som er i hjemmefargene. Fargene sitter også veldig godt fordi det skal passe til alle hårtyper. Det blir derfor veldig vanskelig for frisørene å fikse det etterpå.

Kjøp heller en spray som skjuler etterveksten. Bjerkelys favoritter kommer fra Bumble and Bumble og REF.

SPRAY PÅ: Denne sprayen fra REF hjelper mot markant ettervekst.
SPRAY PÅ: Denne sprayen fra REF hjelper mot markant ettervekst. Foto: Produktsider

Hun forteller at det kan være litt mer vanskelig for blondiner å skjule etterveksten.

– Har du litt grått i håret blir det ikke så markant. Det hjelper jo på. Har du en kald, blond farge bruk en lillashampo hjemme en til to ganger i uken for å ta vare på fargen og glansen i håret.

Begge frisørene er skjønt enige om at volum i håret hjelper.

VOLUM: Frisør Daniela Bjerkely anbefaler å ha volum i håret, gjerne ved bruk av en rundbørste.
VOLUM: Frisør Daniela Bjerkely anbefaler å ha volum i håret, gjerne ved bruk av en rundbørste. Foto: Privat

– Få litt høyde på håret, da ser håret freshere ut og det kamuflerer etterveksten mer. Å rette ut håret vil gjøre skillet mer tydelig. Så bruk gjerne en rundbørste når du tørker håret, slik at du får litt volum fra bunnen av. Det redder deg litt.

– Kanskje dette er tiden for å investere i en elektrisk rundbørste. Det gjør jobben mye enklere, sier Bjerkely.

Krøller hjelper også.

– Det er litt digg å ha en dag eller to i uken hvor man hopper ut av joggebuksen og fresher seg opp med make-up, fikser håret og lakker neglene. Bruk for eksempel Joico sin Power Spray før du krøller det, det får krøllene til å holde lenger. Krøllene i håret vil også gjøre etterveksten mindre markert, forklarer Taftø.

– Forsøk å sette opp håret. Gå inn gjerne inn på vår Instagramkonto @beletageoslo. Der ligger blant annet en video som viser hvordan man lager en falsk pannelugg. Det er en super måte å kamuflere etterveksten på, tipser Bjerkely om avslutningsvis.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2020, og sist oppdatert 21/04 2020.

Les også