kommentar

Hva er det Kate skjuler?

Konspirasjonsteoriene og ryktene florerer om prinsesse Kate.

RYKTER: Hva skjer med Kate? Det er spørsmålet britene stiller seg nå. Her er hun avbildet med prins Louis i 2022.
RYKTER: Hva skjer med Kate? Det er spørsmålet britene stiller seg nå. Her er hun avbildet med prins Louis i 2022. Foto: Chris Jackson / POOL / AFP (NTB)
Publisert

Du trenger ikke være konspirasjonsteoretiker for å lure på hvorfor prinsesse Kate ikke forteller sannheten om sin sykdom, og jeg skjønner godt at det nå spekuleres i om hennes manipulerte bilde var et forsøk på å formidle et falsk uttrykk av helsetilstanden hennes eller ekteskapet med prins William.

Jeg håper og tror at bildet ikke ble publisert for å dekke over verken at prinsesse Kate er alvorlig syk eller at hun og prins William skal skilles, slik enkelte nå hevder. Da er skandalen fullkommen. Men jeg kan ikke fri meg fra mistanken om at bildet heller ikke forteller den hele sannheten om tilstanden i familien. Hva er det Kate skjuler?

Klønete og håpløst

Svaret får vi kanskje aldri, hvis da ikke prins Harry og hertuginne Meghan kommer med noen avsløringer i neste intervju, bok eller tv-serie.

Bildet var uansett et klønete, eller rettere sagt, håpløst forsøk på å skape ro rundt den fortsatt sykmeldte prinsessen og hennes familie. Uansett om det var Kate selv, slik hun hevder, eller noe andre som manipulerte bildet som skal ha blitt tatt av prins William.

Familiebildet var ikke bare litt manipulert. Eksperter på området så raskt at det var hele 16 forskjellige ting med bildet som ikke stemte. Alt fra Kates dårlig justerte glidelås og uskarpe hånd, til Charlottes brått klippede hår og utvaskede kne, til Georges genserkanter med kunstig utseende og Louis sine skjeve fingre. Til og med steinhyllene i bakgrunnen så forvrengte ut og bladene på trærne var overraskende mange og grønne for England i midten av mars.

Det tilsynelatende koselige bildet av Kate og de tre barna prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis på morsdagen var plutselig ikke så hyggelig lenger.

Beklaget til ingen nytte

Prinsessens beklagelse dagen etter hjalp heller ikke.

«Som mange amatørfotografer, eksperimenterer jeg av og til med redigering. Jeg ville be om unnskyldning for forvirringen familiebildet vi delte i går forårsaket. Jeg håper alle som feirer hadde en veldig fin morsdag. C.»

Men problemet med denne uttalelsen er ikke hva hun sa, men det hun ikke sa. Alle vil vite hvordan originalen ser ut, når bildet ble tatt og hvorfor det ble manipulert. Og ikke minst. Hvordan står det til med helsen hennes?

«Aldri klag, aldri forklar» var mottoet dronning Elizabeth og hennes familie levde under hennes 70 år tronen. Men problemet er at den måten det britiske kongehuset i alle år har håndtert media på nå er både utdatert og ubrukelig.

På sosiale medier er det ingen som bryr seg om de «kjørereglene» de fleste vanlige medier litt motvillig har godtatt opp igjennom historien. På Tik Tok, X, Instagram og Facebook dukker kongelig sladder og konspirasjonsteorier raskt opp når det er mangel på fakta.

Nye høyder

I Storbritannia når nå spekulasjonene nye høyder. Konspirasjonsteoriene om at Kate og William skal skilles, og ryktene om at hun er hemmelig gravid, holdt på å dø under operasjonen, er psykisk syk, eller at hun er låst inne i kjelleren, er så spinnville er at de knapt fortjener å bli nevnt.

Men på den annen side forstår jeg at britene trenger informasjon om helsetilstanden både til prinsesse Kate og kong Charles. Det stopper ingen spekulasjoner at det meddeles at prinsessen har gjennomgått en mageoperasjon og at monarken deres har fått kreft. Det er tross alt to av verdens mest kjente mennesker.

Det tungrodde og konservative kongehuset må forstå at åpenhet er det eneste måten de kan stoppe rykter, sladder og konspirasjonsteorier på sosiale medier. Men jeg har den følelse av at heller ikke i framtiden vil lette mer på sløret om kongehusets indre liv. Da har jeg mer tro på prins Harry …

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2024.

Les også