prinsesse kates sykdom:

«Beskjeden ingen ønsket»

Hele verden virket tilsynelatende å ville vite siste nytt om helsetilstanden til prinsesse Kate, men hennes personlige og rørende ord om at hun har fått kreft, var det ingen som egentlig ville høre.

<b>ALVORLIG SYK: </b>Storbritannias prinsesse Kate (42) fortalte 22. mars, 2024 at hun er blitt rammet av kreft i magen. Dette bildet er tatt i oktober 2023 da hun besøkte Nottingham Trent University
ALVORLIG SYK: Storbritannias prinsesse Kate (42) fortalte 22. mars, 2024 at hun er blitt rammet av kreft i magen. Dette bildet er tatt i oktober 2023 da hun besøkte Nottingham Trent University Foto: Chris Jackson / NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Jeg elsker som folk fest å ha rett. Men jeg må innrømme at jeg skulle ønske at min magefølelse i min forrige kommentar om at prinsesse Kate, eller rettere sagt det britiske kongehuset, ikke fortalte den hele og fulle sannheten om hennes helsetilstand, ikke var riktig.

Prinsessen egne ord om sin sykdom rørte ikke bare meg, men alle som har sett hennes veldig personlige meddelelse om sin alvorlige diagnose.

Å få kreft i en alder av 42 år og med tre mindreårige barn, er forferdelig. At du er prinsesse og «alle» vet om din sykdom og følger med på alt det gjør, gjør det hele ekstra ille.

Jeg er selv far, og kan ikke forestille meg hvor vondt det må være å å fortelle sine barn på 10, 8 og 5 år om at du lider av et livstruende sykdom. Det smerter et pappahjerte bare med tanken. Men Kate forteller selv at hun har gjort det. Vel vitende om at hennes situasjon gjør at barna trolig ville hadde fått vite det uansett. Og da er det, tross alt, bedre å høre det fra mamma.

Les også: Harry og William kommer ikke til å bli venner igjen

Jeg håper for prinsessens del at hennes uttalelse om at det kommer til å gå bra er mer basert på hennes legers kunnskaper enn hennes håp, men det blir bare spekulasjoner så lenge ingen, bortsett fra de aller nærmeste og hennes leger, vet hvilken form av kreft hun lider av.

Uansett er det god grunn til å berømme prinsessen for at hun selv valgte å sette ord på hvilken forferdelig situasjon hun er i.

Det hadde selvfølgelig vært mye lettere at det britiske kongehuset hadde sendt ut en offisiell pressemelding.

Det krever mot å styrke og snakke om sine personlige problemer for åpent kamera, og det vil jeg berømme prinsessen for. Det er virkelig et eksempel til etterfølgelse, og det rører meg når jeg ser den fortjente kjærligheten prinsessen nå blir til del. Jeg håper det gir henne styrke i kampen mot kreften.

Jeg har tidligere kritisert det britiske kongehuset for deres manglende evne til å kommunisere med omverdenen. Avdøde dronning Elizabeths motto «Ikke klag, ikke forklar» fungerer ikke i en verden der sosiale medier fullstendig har tatt overhånd.

Og det er nok nettopp kongehusets håndtering av denne saken som er hovedgrunnen til alle de ville påstandene som er blitt servert etter mageoperasjonen til prinsesse Kate på privatsykehuset The London Clinic i januar.

For å være helt ærlig, så er jeg skamfull på vegne av det de verste konspirasjonsteoretikerne har «spydd ut» de siste ukene. Jeg håper de skammer seg i dag når de vet sannheten.

Det må ha vært tøft å oppleve for prinsesse Kate, som sikkert har hatt nok med den enormt vanskelige sitasjonen hun er midt oppe i. Det gjør også hennes valg om å fortelle om sin sykdom med egne ord ekstra imponerende og rørende.

<b>RYSTER STORBRITANNIA OG VERDEN:</b> Nyheten om prinsesse Kates alvorlige sykdom har berørt mennesker over hele verden.
RYSTER STORBRITANNIA OG VERDEN: Nyheten om prinsesse Kates alvorlige sykdom har berørt mennesker over hele verden. Foto: AP Photo/Alastair Grant via NTB

I påskenummeret til Her og Nå spekulerer jeg rundt om prinsesse Kate vil dukke opp på tradisjonelle gudstjenesten i St. Georges Chappel 1. påskedag, men det kommer dessverre neppe til å skje.

Kong Charles, som også er kreftsyk, vil trolig også melde forfall, all den tid hans helsesituasjon også er uavklart.

Selv om de fleste varme tanker går til alvorlig syke prinsesse Kate og kong Charles, tenker jeg også på prins William.

<b>ÅPNET OPP OM SYKDOMMEN: </b>Etter lang tids spekulasjon rundt prinsesse Catherines helsetilstand, valgte prinsessen å fortelle at hun er rammet av en form for kreft og gjennomgår behandling med cellegift. – Etter mageoperasjonen ble det klart at kreftceller ble oppdaget, og jeg ble derfor rådet til ta cellegift. Jeg er i starten av denne behandlingen nå, sa prinsessen i videoen.
ÅPNET OPP OM SYKDOMMEN: Etter lang tids spekulasjon rundt prinsesse Catherines helsetilstand, valgte prinsessen å fortelle at hun er rammet av en form for kreft og gjennomgår behandling med cellegift. – Etter mageoperasjonen ble det klart at kreftceller ble oppdaget, og jeg ble derfor rådet til ta cellegift. Jeg er i starten av denne behandlingen nå, sa prinsessen i videoen. Foto: Leon Neal/Getty Images

Les også: Prinsesse Dianas store mareritt er blitt en realitet

Både hans kone og far er alvorlig syke, og i tillegg har han ingen kontakt med prins Harry. Lillebroren, som burde vært hans aller beste støtte nå, og som ville kunne avlastet ham i hans mange representasjonsoppgaver. Jeg synes virkelig synd på Storbritannias neste konge, og det står respekt av at han nå står støtt i sin stilling som mer eller mindre regent, samt som pårørende til to av sin aller nærmeste.

Jeg ønsker god bedring til prinsesse Kate og kong Charles, og «lykke til» til prins William.

Han er, i likhet med sin kone og far, midt inne i noen av de tøffeste månedene i sitt liv!

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2024, og sist oppdatert 25/03 2024.

Les også