Anja Hammerseng-Edins spalte

– Han løftet knyttneven og smalt den i bordet!

Det mannen så sa, fikk Anja Hammerseng-Edin til å skjønne hva hun måtte gjøre annerledes for å leve ut drømmen. Hun hadde rett og slett gått i bullshit domino-fella!

SNU TANKEGANGEN: Ikke la deg stoppe av andre hvis du har en spennende idé. Du må tørre å ta det første steget for å nå drømmen, skriver den tidligere håndballspilleren Anja Hammerseng-Edin i sin faste spalte i Kamille.
SNU TANKEGANGEN: Ikke la deg stoppe av andre hvis du har en spennende idé. Du må tørre å ta det første steget for å nå drømmen, skriver den tidligere håndballspilleren Anja Hammerseng-Edin i sin faste spalte i Kamille. Foto: Truls Qvale
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Der, på et ashram i India, fikk jeg sannheten slengt rett i ansiktet.

La meg spole samtalen tilbake 60 sekunder: Foran meg sto en høy, entusiastisk og eksentrisk mann. Med lange rastafletter.

– Hva drømmer du om? spurte han.

– Jeg vil fortelle mer om meditasjon, intuisjon og pust i Norge. For jeg tror oppriktig på at dette bidrar til mer kreativitet, bedre relasjoner og viktigst: Flere folk som faktisk er glade i seg selv.

Han nikket, men responderte bare med: – Hm …

Hva mente han med det? Jeg forsto ikke.

– Hvorfor er dette en drøm, og ikke noe du bare gjør? spurte han.

– Jeg tror ikke Norge er klar for det ennå …

Han så meg rett i øynene og holdt blikket mitt, samtidig som han løftet knyttneven og smalt den i bordet:

– Nei Anja, det er DU som ikke er klar!

Det var som om tiden stoppet. Hva hvis det var sant? At jeg var den som holdt meg selv tilbake?

Ikke vent på andre

Jeg tror vi alle bærer på en sånn historie. At vi har en god idé, noe spennende vi vil prøve, men at vi venter på at noe annet må skje før vi starter.

Har du opplevd det? At du har fått en interesse, en idé eller en nysgjerrighet rundt noe som kanskje ikke alle andre deler umiddelbart? Som om du venter på tillatelse til å sette igang?

Mannen som sto foran meg, smilte. Et sånt smil som kom helt fra hjertet, gjennom et ansikt som strålte.

– Anja, hvis du virkelig vil dette, så er det ditt mot som er den avgjørende faktoren. Ikke om andre er klare eller ikke, sa han.

LES OGSÅ: – Det er ikke alltid enkelt å være den som skiller seg ut

Dominoeffekt

Jeg tror at alle har unødvendige mentale rekkefølger som holder oss tilbake.

«Jeg vil gjerne gjøre det, men først må jeg/du/de andre …»

Som en dominoeffekt, der brikkene faller etter hverandre i den naturlige rekkefølgen du selv har satt opp:

Brikke 1: Dette må andre forstå …

Brikke 2: … sånn at jeg kan begynne.

Men tenk deg om: Er den rekkefølgen verdt å holde fast i? Eller er det noe der du kan utfordre?

Hvis rekkefølgen holder deg tilbake fra å gjøre noe nytt og spennende, har du laget en rekkefølge jeg kaller «Bullshit Domino» (BD).

Vi har mange BD-mennesker rundt oss. De som har en illusjon om at rekkefølgen er at andre må være enige i deres idé eller tankegang før de kan starte med noe som helst.

HOPP I DET: Skal du vente på at andre er klare, kan det hende du aldri kommer igang, advarer Anja Hammerseng-Edin, som er foredragsholder og daglig leder i firmaet Fearless Heart, som hun kaller et treningssenter for mental trening.
HOPP I DET: Skal du vente på at andre er klare, kan det hende du aldri kommer igang, advarer Anja Hammerseng-Edin, som er foredragsholder og daglig leder i firmaet Fearless Heart, som hun kaller et treningssenter for mental trening. Foto: Truls Qvale

Blir aldri noe av

Hvis du har en idé som du har lyst til å utforske, så er det en stor sjanse for at du aldri iverksetter ideen hvis du har denne BD-rekkefølgen.

La meg ta noen eksempler:

Du vil begynne å meditere, men kjæresten din syntes meditasjon er noe tull, så du venter til kjæresten din også skal like det.

Du vil slutte å drikke alkohol, men vennene dine synes det er ukomfortabelt når du ikke drikker og de gjør det, så du går rundt hele kvelden med et glass som ser ut som alkohol, men egentlig er alkoholfritt.

Du vil takke ja til en ny jobb, men du er så redd for å si fra til kollegene dine, for du vil ikke såre dem, så du takker nei og venter til muligheten kanskje byr seg igjen.

Listen over eksempler er lang.

LES OGSÅ (+): Stort årshoroskop: Slik blir 2024!

Endre rekkefølgen

Kjenner du deg igjen i dette? Har du også en indre stemme som sier «vent, ikke nå, det er ikke riktig tidspunkt … for andre.»

Men hva hvis du endrer på rekkefølgen?

En verdiendring må bli skapt inni én person først. Lenge før noen andre kan se det. Du må se det selv først. En ekte transformasjon krever ofte at du må starte lenge før de rundt deg også tenker at det er en god idé.

Prøv å utfordre deg selv og din mentale rekkefølge. Hva hvis du ikke trenger andre menneskers godkjenning før du setter i gang? Hva hvis flere vil forstå når du først har tatt beslutningen? De vil se at du stråler. At du skinner. Våger. Og noen vil la seg inspirere. Kanskje til og med bli villige til å prøve selv. Men det starter med deg.

LES OGSÅ: Åpnet opp om kjæresten: – Jeg føler meg heldig

Lev ditt liv!

For hva skjer når vi lever et liv i integritet? Der vi er ærlige med oss selv og de rundt oss? Der vi lever etter våre egne verdier?

Det finnes mange studier som viser at ærlighet og integritet påvirker vår mentale helse. En studie utført av Deci and Ryan (2000) viser at ved å leve i integritet kan vi navigere bedre i kompleksiteten som oppstår i livet, samtidig som vi opprettholder en solid følelse av selvtillit og følelsesmessig balanse. Det er uansett en gave å gi til dine nærmeste! At du selv er i følelsesmessig balanse.

Kjæresten din er kanskje skeptisk til meditasjonen i starten, men idet du viser hvor godt du trives med det, så forstår også kjæresten din at det fungerer bra.

Først er kanskje vennene dine negative til at du kutter ut alkohol, men snart skjønner de at du er like morsom på fest uten alkohol – kanskje de til og med lar seg friste til å prøve en fest uten alkohol de også?

Kollegene dine blir sikkert lei seg for at du slutter, men samtidig blir de nok glade for å se at du får en spennende mulighet.

Mitt forslag er: Gå for det! Jeg vet det kan være krevende i starten, å eie dette når de rundt deg ikke er på samme spor, men med ærlig kommunikasjon er det så mye lettere.

Hva hvis det er mulig at det ikke er verden som sier nei? Hva hvis verden sier: Vis oss?

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2024, og sist oppdatert 25/01 2024.

Les også