#metoo i modellbransjen

Mona Grudt: – Fotografen tok meg med på en øde strand og forsøkte å ligge med meg

Da Mona Grudt ble kåret til Miss Universe trådte hun inn i en verden av glamour og menn med makt. 30 år senere er det umulig å peke på hvilken metoo-episode som var verst.

HAR OPPLEVD MYE: I kjølvannet av misseseieren i 1990 fikk Mona Grudt en rekke modell- og reklamejobber. Hun har sett modellbransjen på godt og vondt.
HAR OPPLEVD MYE: I kjølvannet av misseseieren i 1990 fikk Mona Grudt en rekke modell- og reklamejobber. Hun har sett modellbransjen på godt og vondt. Foto: Studio Berre
Publisert

Etter å ha vunnet Miss Universe allerede som 19-åring i 1990 åpnet det seg en ny verden for Mona Grudt, som reiste verden rundt på modelloppdrag.

Men møtet med modellbransjen på 90-tallet var ikke bare enkel for den unge missevinneren.

Ubehagelige opplevelser

Det åpner hun opp om i et stort intervju i siste utgave av magasinet Kamille.

– Du kan bare tenke deg. Jeg var ute for det hele tida, med alt fra fotografer til menn i missebransjen. Hvis man skulle begynt å nøste opp i alle metoo-episodene som skjedde på den tiden, tror jeg aldri vi ville blitt ferdige. Det er vanskelig å rope høyt om noen få. Det var så mange, sier 48-åringen til Kamille.

Når hun ser tilbake, innser hun at noe av det hun opplevde var ganske alvorlig sett i lys av andre metoo-saker som har kommet frem i de senere årene.

– Jeg har vært ute for mye. Men jeg bærer ikke sånt med meg. Det jeg opplevde har ikke satt sitt preg på hvem jeg er i dag, fastslår Mona.

Les også: Gravide Karoline Jeanette (27) fikk kreft – måtte ta et vanskelig valg

Forsøkt «kjøpt» av fotograf

Hun forteller også om en av de aller første metoo-hendelsene, som var med en fotograf. Da var hun bare 17 år.

<b>MISS UNIVERSE:</b> <br/>Mona Grudt ble Miss Universe i 1990. Finalen ble holdt i Los Angeles.
MISS UNIVERSE:
Mona Grudt ble Miss Universe i 1990. Finalen ble holdt i Los Angeles.
Foto: NTB scanpix

– Fotografen tok meg med til en øde strand bare vi to, langt borte fra folk. Der prøvde han både verbalt og fysisk å ligge med meg. Det opplevdes som et voldsomt overtramp. På slutten ble han desperat og prøvde til og med å bestikke meg med 500 kroner for at jeg skulle ha sex med ham. Jeg klarte heldigvis å komme meg unna, men det var skikkelig ubehagelig og jeg var livredd, forteller hun og fortsetter:

– I USA, før kåringen av Miss Universe, opplevde jeg også noen ubehagelige episoder. Jeg ble blant annet bedt ut på date og mot min vilje oppvartet av en mann som jobbet i organisasjonen, som potensielt kunne bidra til å påvirke resultatet. Det var veldig vanskelig. Først da jeg vant backet han ut og skjønte at han ikke kunne fortsette. Uff, det er så mange ulike varianter av metoo-episoder der menn med makt tror at de kan gjøre som de vil, sukker Mona, som håper og tror at det er i ferd med å skje endringer.

I intervjuet forteller Grudt også om «galskapen» det var å forelske seg i voksen alder - og hvordan hun er som mamma.

Les hele portrettintervjuet med Mona Grudt i siste utgaven av Kamille som er i salg på fredag.

KAMILLE: Mona Grudt åpner opp i et lengre portrettintervju i siste utgave av Kamille.
KAMILLE: Mona Grudt åpner opp i et lengre portrettintervju i siste utgave av Kamille. Foto: Egmont Publishing

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2020.

Les også