Her blir det Liv ... rai rai

Rockedatteren som ble filmstjerne

Noen ganger faller eplet veldig langt fra stammen. 

<b>DRØMMEDAME:</b> I «One Night at McCool’s» spiller Liv dama alle vil ha.
DRØMMEDAME: I «One Night at McCool’s» spiller Liv dama alle vil ha. Foto: Les Archives du 7ème Art
Sist oppdatert

Først oppdaget Liv Tyler at rockestjernen Steven Tyler fra Aerosmith var faren hennes. Så oppdaget verden Liv. Dermed var hun plutselig stjerne, med hovedroller i store Hollywood-produksjoner. Hun spilte i filmer som «Armageddon», «Dr. T & The Women», Harald Zwart-regisserte «One Night at McCool’s» og «Ringenes Herre»-trilogien. I dag trives hun like godt i kulissene, bak kameraet. På CV-en har hun også modell, fra hun var 14, og hun har prøvd seg som sanger.

<b>SKJØNNHETER:</b> «Stealing Beauty» ble gjennombruddet for Liv Tyler (i bassenget) og Rachel Weisz.
SKJØNNHETER: «Stealing Beauty» ble gjennombruddet for Liv Tyler (i bassenget) og Rachel Weisz. Foto: Produsenten

Allsidig

Det er slett ikke merkelig at Liv endte opp som skuespiller, modell og sanger, hun har jo mildt sagt mye å slekte på. Moren Bebe Buell var selv modell, og dro til New York for å bli musiker som 18-åring. Der var hun mye å se i miljøer omkring rockemusikere, og selv om hun vil ha seg frabedt groupie-stempelet, så datet hun i hvert fall Mick Jagger, Iggy Pop, David Bowie, Elvis Costello, Todd Rundgren og Jimmy Page i løpet av 1970-tallet. Forholdet til Todd Rundgren var av den mer seriøse typen, selv om det var litt av og på i årene 1972 til 1978.

Midt oppe i dette ble Liv født, og vokste opp i den tro at faren var rockeren Todd. Han satte navnet sitt på fødselsattesten, hjalp til med å oppdra Liv, og betalte også utdannelsen hennes. Da Liv var omtrent ti år, begynte hun imidlertid å lure på om det virkelig var Todd Rundgren som var faren. 

<b>HAR DET FORTSATT:</b> På Instagram-kontoen viser hun at hun fortsatt tar seg svært godt ut. For anledningen i egendesignet Triumph-undertøy.
HAR DET FORTSATT: På Instagram-kontoen viser hun at hun fortsatt tar seg svært godt ut. For anledningen i egendesignet Triumph-undertøy. Foto: Instagram/@misslivalittle

Neddopa pappa

Da møtte hun nemlig Steven Tyler og hans datter Mia. Liv la merke til at hun og Mia var ekstremt like, og fikk mistanke om at Steven Tyler var hennes ekte pappa, noe moren bekreftet da hun konfronterte henne med mistanken sin. Steven Tyler skal ha vært så nedkjørt på dop og alkohol da Bebe ble gravid, at det var uaktuelt å involvere han. Og så skal det jo også sies at Bebe var i et langvarig forhold med Todd på denne tiden.

<b>PUPPEGLIPP:</b> Kjolen til Liv falt ned på den ene siden.
PUPPEGLIPP: Kjolen til Liv falt ned på den ene siden. Foto: produsenten

Offentligheten fikk ikke ta del i nyheten før i 1991, da Liv skiftet etternavn til Tyler.

Fornavnet Liv har for øvrig en tilknytning til Norge. Bebe kalte nemlig opp datteren etter Liv Ullmann, som hun hadde sett på forsiden av et magasin.

To år senere, i 1993, dukket
Liv opp i Aerosmiths musikk­video «Crazy», i 1994 fikk hun spillefilmdebuten i «Silent Fall», og året etter spilte hun i dramakomedien «Empire Records», med blant andre Renée Zellweger.

Kunstfilm, bilvask og alveprinsesse

Gjennombruddet kom imidlertid i filmen «Stealing Beauty», en såkalt kunstfilm som oppnådde ganske stor popularitet, ikke minst på grunn av en sjenerøs mengde nakenhet. Filmen handler om en ung, romantisk og uskyldig tenåring, spilt av Liv, som drar til Toscana for å miste jomfrudommen. Selv om filmen fikk relativt blandede anmeldelser, ble den en salgssuksess, og Liv Tyler spesielt fikk strålende anmeldelser der hun blant annet ble sammenlignet med en ung Ava Gardner.

<b>MED PAPPA:</b> Liv og søsteren Mia, med rockelegendepappa og hans kone, stylisten Teresa Barrick.
MED PAPPA: Liv og søsteren Mia, med rockelegendepappa og hans kone, stylisten Teresa Barrick. Foto: Getty images/Steve Eichner

Deretter kom rollene på rekke og rad, blant annet med nevnte «Armageddon» og «One Night at McCool’s». Sistnevnte fikk spesielt mye oppmerksomhet her hjemme, ettersom norske Harald Zwart regisserte den. Også her er det noen minneverdige scener, blant annet en vaske-bilen-
sekvens som fikk mange til å strømme til kinoene i 2001.

Enda flere så henne imidlertid samme år i det som må sies å være høydepunktet i karrieren. Som Arwen i «Ringenes Herre»-
trilogien er hun udødeliggjort som alveprinsesse for de aller fleste av oss.

<b>TV-SERIER:</b> De siste årene har Liv spilt hovedrollen i en rekke TV-serier, her fra den overnaturlige serien «The Leftovers».
TV-SERIER: De siste årene har Liv spilt hovedrollen i en rekke TV-serier, her fra den overnaturlige serien «The Leftovers». Foto: foto: Produsenten
<b>HAR DET FORTSATT:</b> På Instagram-kontoen viser hun at hun fortsatt tar seg svært godt ut.
HAR DET FORTSATT: På Instagram-kontoen viser hun at hun fortsatt tar seg svært godt ut. Foto: Instagram/@misslivalittle

Bidratt med vokal

De siste årene har hun skrudd ned tempoet litt som skuespiller. Sist vi så henne på det store lerretet var i science fiction filmen «Ad Astra» i 2019, og hun har i tillegg gjort TV-roller, blant annet i HBO-serien «The Leftovers». 

Litt lefling med musikkbransjen har det som nevnt også blitt. Det skulle nesten bare mangle, med både en stefar og far som er vaskeekte rockestjerner. Hun har blant annet bidratt med vokal på album fra bandet The Lemonheads, og soloplater fra bandets frontfigur, Evan Dando, i tillegg til å ha jobbet med komponisten Howard Shore. 

<b>PÅ SETTET:</b> Fra «Stealing Beauty».
PÅ SETTET: Fra «Stealing Beauty». Foto: foto: Ronald Siemoneit/Getty

Dansk bestselger

Som Arwen i Ringenes herre-trilogien er hun udødeliggjort
som alveprinsesse.

I disse dager er Liv aktuell igjen, men denne gang bak kameraet. Hun har nemlig sitt eget produksjonsselskap, July Pictures. Debuten som produsent kom med thrilleren «Wilding» i 2018, der hun også spilte hovedrollen. Nylig sikret hun seg rettighetene til filmatiseringen av den danske forfatteren Jens Christian Grøndahls bestselgende roman «Lucca» fra 1998. Liv leste boken for flere år siden, og greide aldri å glemme historien om den unge skuespillerinnen som blir utsatt for en alvorlig ulykke og mister synet.

Rockedøtre

<b>DØTRE AV SIN FAR:</b> Liv Tyler med Paul McCartney-datteren Stella.

Her er noen andre jenter med gode gener og utseendet med seg.

Zoë Kravitz – med Lenny Kravitz som far og skuespiller Lisa Bonet som mor har hun både fått utseende og selvtillit. I ferd med å bli en kjent skuespiller, blant annet fra serien «Big Little Lies».

Miley Cyrus – datter til countrystjerna Billy Ray Cyrus, slo igjennom som skuespiller i TV-serien «Hannah Montana», og har senere etablert seg som popstjerne på et nivå som vel må sies å ha overgått faren.

Frances Bean Cobain – avdøde Kurt Cobains 28 år gamle datter er nok ikke så kjent for de fleste, men har en OK karriere som popmusiker, modell og kunstner.

Stella McCartney – Paul McCartney og Linda McCartney har fire barn sammen, men Stella er nok den som har blitt mest kjent i egenskap av å være klesdesigner.

Georgia May Jagger – den langbente, blonde datteren til Jerry Hall og Mick Jagger har gått i morens fotspor, og blitt modell.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 37 2021

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2021, og sist oppdatert 03/08 2021.

Les også