Disse damene fridde selv

Tok saken i egne hender

I år er det skuddår igjen, og 29. februar er blitt datoen som giftesugne kvinner har muligheten til å fri til sin utkårede.

Dette er noen av kjendiskvinner som har tatt saken i egne hender og fridd til sin utkårede.
Dette er noen av kjendiskvinner som har tatt saken i egne hender og fridd til sin utkårede.
Sist oppdatert

29. februar står for døren, og tradisjonelt sett har det blitt regnet som den eneste datoen som kvinner kan gå ned på kne og fri til sin kjære. I 2020 vet vi godt at det ikke lenger er slik, men det kan likevel være morsomt se tilbake på hvem som har latt seg inspirere av den gamle skikken.

Og flere norske kjendiser har gjort nettopp det. Både tidligere statsråd Liv Signe Navarsete (61) og bloggeren Marna Haugen Burøe (38) fridde til kjærestene sine på nettopp skuddårsdagen.

En rekke andre kjendiskvinner har også valgt å fri, men ikke i forbindelse med skuddår. Det er jo så lenge å vente på hver mulighet!

Skuddårsfrieriet som tradisjon

1. mars 1700 innførte Norge den gregorianske kalenderen, og med det kom også skuddåret på plass. Hvert fjerde år blir året 366 dager langt for å holde tritt med jordens rotasjon.

Overtro og tradisjoner gjennom mange hundre år har gjort at skuddårsdagen er den ene dagen hvert fjerde år som en kvinne kan tillate seg å fri.

Skikken skal stamme tilbake til 400-tallet og en avtale mellom to helgener i Irland.

Hvis mannen svarer nei til et skuddårsfrieri, får han imidlertid et lite problem. Han må nemlig gi en oppreisning til kvinnen, ifølge lang tradisjon i Storbritannia. Mannen må kjøpe 12 ulike par hansker, slik at den forsmådde kvinnen kan dekke til sin ringløse finger i et helt år.

Fridde på skuddårsdagen

På skuddårsdagen i 2012 overrasket bloggeren Marna Haugen Burøe (38) komikerkjæresten Ørjan Burøe (45).

FRIDDE PÅ SKUDDÅRSDAGEN: Blogger og influenser Marna Haugen Burøe.
FRIDDE PÅ SKUDDÅRSDAGEN: Blogger og influenser Marna Haugen Burøe. Foto: NTB scanpix

– Jeg fridde til Ørjan på skuddårsdagen i går og fikk ja! Jeg var skikkelig nervøs og spent i forkant. Men det gikk veldig bra, og Ørjan ble overrasket og kjempeglad, skrev «Komikerfrue» på bloggen dagen etter.

Dette var imidlertid ikke første gang paret forlovet seg. I 2005 gikk Ørjan ned på kne på ferie og fikk ja. Senere brøt de forlovelsen og gikk hver til sitt før de fant tilbake til hverandre.

I 2013 giftet de seg i Grand Canyon i USA, og sammen har de sønnene Theodor og Dexter.

SAMMEN I ETT ÅR: Artist Linnea Dale fridde til kjæresten etter at de hadde vært sammen ett år.
SAMMEN I ETT ÅR: Artist Linnea Dale fridde til kjæresten etter at de hadde vært sammen ett år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Spurte på ettårsdagen

Artisten Linnea Dale (28) møtte drømmemannen sin i musikkmiljøet, trommeslageren Thomas Aslaksen (35). Etter bare ett år sammen tok «Hver gang vi møtes»-deltageren mot til seg.

– Vi var gjennom en «virvelvindromanse». På ettårsdagen vår hadde jeg bestemt meg for å fri. Jeg ville finne ut om han kunne tenke seg et forhold på lang sikt. Det var fryktelig skummelt, for jeg visste faktisk ikke om han ville si ja, fortalte hun til VG i januar.

Men Thomas svarte ja, og i 2016 ble de mann og kone i Trefoldighetskirken i Arendal. Sammen har de barna Maud og Emil.

FRIDDE MANGE GANGER: Teatersjef ved Den Nasjonale Scene, Agnete Haaland.
FRIDDE MANGE GANGER: Teatersjef ved Den Nasjonale Scene, Agnete Haaland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fridde flere ganger

Ett møte var nok for skuespiller og teatersjef Agnete Haaland (59). Hun falt pladask for journalisten Erling Borgen (71), som hun møtte gjennom sin fetter Hans-Wilhelm Steinfeld.

Dagen etter deres første møte reiste imidlertid Erling til Chile for å være NRKs utenrikskorrespondent.

Seks uker senere dro Agnete etter ham til Sør-Amerika, banket på døren og fridde!

– Han skrek: «Er du helt gal?!». Jeg fridde flere ganger etter det. Han sa nei hver gang. Han var standhaftig, fortalte Agnete til Dagsavisen i fjor.

Et halvt år senere møttes de igjen i juleselskapet til Hans-Wilhelms mor. Agnete klirret i glasset og
annonserte at det ble bryllup til sommeren!

Og bryllup ble det sommeren 1991!

To år senere fikk de datteren Julianne, og to år etter det kom sønnen Jakob til verden.

PÅ SELVE DAGEN: Sp-politiker Liv Signe Navarsete fridde på skuddårsdagen i 2008.
PÅ SELVE DAGEN: Sp-politiker Liv Signe Navarsete fridde på skuddårsdagen i 2008. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Ekte skuddårsfrieri

Da det var skuddår i 2008, slo Liv Signe Navarsete (61) til. På skuddårsdagen 29. februar fridde Senterpartiet-politikeren til Lærdal-varaordføreren Lars Petter Nesse (67).

Selve frieriet skjedde på hotellrommet i Førde før det var duket for årsmøte i Sogn og Fjordane Senterparti på kvelden. Der slapp de den hyggelige nyheten.

– Det var moro. Jeg tror vi danset og danset til klokken var to på natten, fortalte paret til VG.

17. mai samme år sto bryllupet i den norske sjømannskirken i London.

VENTET PÅ LOVEN: Skuespiller Kristen Bell ventet med å fri til kjæresten Dax før det var lovlig for to av samme kjønn å gifte seg i California.
VENTET PÅ LOVEN: Skuespiller Kristen Bell ventet med å fri til kjæresten Dax før det var lovlig for to av samme kjønn å gifte seg i California. Foto: NTB scanpix

Fridde etter lovendring

Hollywood-stjernen Kristen Bell (39) og skuespillerkjæresten Dax Shepard (45) fortalte i januar 2010 at de hadde forlovet seg. Frieriet skal ha skjedd på ferie.

Paret proklamerte tidlig at det ikke kom til bli noe bryllup før det var lovlig for to av samme kjønn å gifte seg i California.

26. juni 2013 var lovendringen et faktum og Kristen fridde til Dax – på Twitter!

– Vil du gifte deg med meg, skrev hun fulgt av #marriageequality og #loveislove.

Dax svarte ja, og fire måneder senere sto bryllupet i Beverly Hills.

Sammen har de døtrene Lincoln og Delta.

FLERE EKTESKAP: Elizabeth Taylor var gift åtte ganger og fridde en av dem.
FLERE EKTESKAP: Elizabeth Taylor var gift åtte ganger og fridde en av dem. Foto: NTB scanpix

Fridde en av åtte ganger

Den legendariske Hollywood-stjernen Elizabeth Taylor var som kjent gift hele åtte ganger!

Men det var kun én mann den britiske skuespilleren valgte å fri til selv, og det var den britiske skuespilleren Michael Wilding, ifølge avisen The Guardian.

20 år eldre Wilding var ektemann nummer to. De giftet seg i Caxton Hall Register Office i London i 1952. Seremonien varte i 15 minutter. Ekteskapet varte i litt over fire år.

Sammen fikk de sønnene Michael og Christopher.

Liz Taylor døde i 2011, 79 år gammel. Da hadde hun faktisk ikke vært i et ekteskap siden 1996.

DOBBELT FORLOVET: Lindsey Vonn fridde til kjæresten, selv om de allerede var forlovet. Grunnen er at hun synes kvinner ikke er de eneste som bør få forlovelsesringer.
DOBBELT FORLOVET: Lindsey Vonn fridde til kjæresten, selv om de allerede var forlovet. Grunnen er at hun synes kvinner ikke er de eneste som bør få forlovelsesringer. Foto: NTB scanpix

Fridde mens hun var forlovet

I sin nesten 20 år lange karriere kapret alpinisten Lindsey Vonn (35) edelt metall i mange ulike valører før hun la opp i 2019. Samme år fikk hun gull på fingeren også, da kjæresten, ishockeyspilleren Pernell-Karl Subban (30), gikk ned på kne.

Men Lindsey ville ikke være noe dårligere, så i desember 2019 fridde hun til kjæresten, selv om de altså allerede var forlovet.

– På vår toårsdag, med et utradisjonelt trekk, spurte jeg PK om han vil gifte seg med meg, og han sa ja. Kvinner er ikke de eneste som burde få forlovelsesringer, skrev hun på flere sosiale medier
25. desember i fjor.

FRIDDE SELV: Motedesigneren Diane Von Furstenberg.
FRIDDE SELV: Motedesigneren Diane Von Furstenberg. Foto: NTB scanpix

Overrasket på bursdagen

Den belgiske motedesigneren Diane von Fürstenberg (73) har kledd opp en rekke superstjerner over hele verden de siste 50 årene.

Hun møtte den amerikanske forretningsmannen Barry Diller (78) da hun var 28 år, men de gikk kjapt hver til sitt. De forble imidlertid venner i flere tiår før Diane plutselig overrasket ham. Hun visste nemlig ikke hva hun skulle finne på til 59-årsdagen hans.

– Jeg ringte ham og sa «Hvis du vil, kan bursdags-gaven være at jeg gifter meg med deg», har Diane fortalt til O Magazine.

Barry hadde ventet i 26 år, så han sa ja sporenstreks, og bare noen timer senere var de gift.

Nå har paret vært gift i snart 19 år.

Måtte spørre to ganger

Artisten Pink (40), eller Alecia Beth Moore som hun er døpt, tok saken i egne hender i 2005. Da ville hun fri til kjæresten, den amerikanske motocrosskjøreren Carey Hart (44).

Da Carey var med i et motocrossløp, stilte Pink seg opp langs ruten og holdt opp en plakat med påskriften «Vil du gifte deg med meg?».

Kjæresten kjørte bare rett forbi henne uten å stoppe. Da han kom forbi i neste runde, hadde Pink føyd til «Jeg mener det seriøst».

Da stoppet han, gikk av sykkelen, takket ja til frieriet før han fullførte løpet.

Paret giftet seg i Costa Rica i 2006 og har fått barna Willow og Jameson.

TO GANGER: Pink spurte kjæresten to ganger mens han kjørte løp.
TO GANGER: Pink spurte kjæresten to ganger mens han kjørte løp. Foto: NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2020, og sist oppdatert 29/02 2020.

Les også