Statsminister Erna Solberg

– Det går ikke an å forberede seg på å være statsminister

I sommer blir det norgesferie for Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes. Batteriene skal lades med familie og venner.

FERIEKLAR: – Det bør være vann der jeg ferierer. Jeg elsker å svømme, forteller statsministeren vår.
FERIEKLAR: – Det bør være vann der jeg ferierer. Jeg elsker å svømme, forteller statsministeren vår. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå
Sist oppdatert

– Å være statsminister er en jobb du ikke kan forberede deg til. Du må vokse med oppgavene, sier Erna Solberg som mer enn noen av oss har hatt et krevende siste halvår på grunn av pandemien.

– Alle utfordringer forandrer deg selvsagt litt. Da jeg ble statsminister, ba jeg Sindre om å være min fremste kritiker. Jeg var bevisst på å bevare kjernen i meg selv. Det mener jeg å ha klart. Kanskje takket være Sindre, en ektemann som også er min aller beste venn og samtalepartner?

Barna Ingrid (23) og Erik (21) kunne heller ikke ha fått en bedre pappa.

Sønnen studerer nå statsvitenskap i Trondheim og datteren europastudier i Bergen.

– Det er ingen tvil om at Sindre er vår store støtte. I likhet med de fleste andre har også vi det siste halvåret kjent på hvor godt det er å ha hverandre.

BESTEVENNER: – Ja, hva skulle jeg ha gjort uten Sindre? Det vil jeg helst ikke tenke på, sier Erna om sine kjære ektemann.
BESTEVENNER: – Ja, hva skulle jeg ha gjort uten Sindre? Det vil jeg helst ikke tenke på, sier Erna om sine kjære ektemann. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Vi sitter på Vippetangen, det sørligste punktet i Oslo sentrum, og prater ved bryggekanten.

NYE TIDER: I 1989 ble det klart at Erna ble valgt inn på Stortinget for Hordaland – det ble starten på en betydelig politisk karriere.
NYE TIDER: I 1989 ble det klart at Erna ble valgt inn på Stortinget for Hordaland – det ble starten på en betydelig politisk karriere. Foto: Privat

Erna er kledd i en pen, hvit sommerkjole med lilla blomster og «matchende» kardiganjakke. Uten å nøle slår hun seg smilende ned på den rustikke trebenken.

– Her får du kjøpt blåbærbrus, forteller hun begeistret og bestiller en.

– Det er noe av det beste jeg vet!

Kanskje var det derfor hun ønsket at vi møttes på Vippa?

Det blir naturlig å komme inn på hvor viktig det er å holde avstand.

– Det er lett å glemme, sier hun og viser selvironisk til «håndhilseflausen» på TV i møtet med Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg. Klippet ble vist verden rundt.

Les også: Bent Høie: – Tok jobb i Stavanger for å finne igjen Dag Terje

HOLD AVSTAND: Påminner Erna med et smil. For hun synes vi er flinke til å ta hensyn til hverandre.
HOLD AVSTAND: Påminner Erna med et smil. For hun synes vi er flinke til å ta hensyn til hverandre. Foto: Jørn Grønlund / Her og Nå

Lang ferie

Kanskje er det derfor hun bare ler når journalisten gjør den samme tabben?

– Jeg er fornøyd med hvordan vi har taklet krisen, oppsummerer hun og unner seg med det fire uker sommerferie.

– Det er den lengste ferien jeg har hatt på mange år.

Om noe skulle skje er hun beredt.

FØRSTEKLASSING: Ei blid Bergens-jente på vei til skolen i første klasse.
FØRSTEKLASSING: Ei blid Bergens-jente på vei til skolen i første klasse. Foto: Privat

– Familien er vant til at jeg må være tilgjengelig på telefon. Ingen klager over det. Nå gleder vi oss til å møte de to søstrene mine med familier en uke på hytta til storesøster Marit i Hardanger. Barna våre dukker trolig også opp. Det er litt sånn at de venter i siste liten og ser om det dukker opp bedre tilbud, forteller hun med glimt i øynene.

Også da Erna og søstrene var barn ferierte de ofte i Hardanger.

– Da lånte vi huset til en fetter av faren min. For oss barna var det også stor stas å dra på bilturer til Sverige.

Det lar seg ikke gjøre denne sommeren.

– Egentlig skulle Sindre og jeg feriere i Spania, men våre planer har som mange andres blitt forandret. Det blir norgesferie samtlige uker.

Les også: Peder Kjøs: Slik unngår du krangel på familiehytta

FERIETID: Her har vi fått låne et privat bilde av Erna og Sindre på cruise med barna Ingrid og Erik for noen år tilbake.
FERIETID: Her har vi fått låne et privat bilde av Erna og Sindre på cruise med barna Ingrid og Erik for noen år tilbake. Foto: Privat

Savner å klemme folk

Erna liker å reise og prate med folk, både privat og på jobb.

– Det gir meg energi, forteller hun.

– I det siste har det blitt lite reising. Jeg savner å klemme folk.

Sommer for Erna er kort og godt å kunne slappe av, og hun er ganske flink til det – selv når det tordner rundt henne.

<b>SPORTY:</b> – Vi går ofte turer sammen, Sindre og jeg. Her er et bilde fra en fjelltur for en god del år tilbake. 
SPORTY: – Vi går ofte turer sammen, Sindre og jeg. Her er et bilde fra en fjelltur for en god del år tilbake.  Foto: PRIVAT

– Jeg sover som regel godt, ja, bekrefter hun.

– Sommer for meg er å svømme og nyte solen. Å lese bøker hører med. Hvilke det blir denne sommeren er ennå ikke bestemt. Sommer er å grille. Jeg er veldig glad i sjømat, men spiser også kjøtt. Et glass vin til er ypperlig, både hvit, rød og rosa.

Når vi spør hva som er «sommerbyen» hennes, svarer hun ikke overraskende at «Bergen er alltid byen».

– Aller helst vil jeg til småsteder om sommeren. Sindre og jeg har planer om å krasje hyttene til vennene våre, røper hun humrende.

– Se det for deg: Plutselig står vi bare der!

Les også: Silje Sandmæl elsker norgesferie: – Jeg pleide å reise på tur med mamma

MANGE MINNER: I 34 år har disse to vært sammen og skapt mange fine minner. – Jeg kunne ikke ha fått en bedre mann og pappa til mine barn, lovpriser Erna sin Sindre.
MANGE MINNER: I 34 år har disse to vært sammen og skapt mange fine minner. – Jeg kunne ikke ha fått en bedre mann og pappa til mine barn, lovpriser Erna sin Sindre. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Stolt av å være norsk

Humor er viktig for Erna og latteren er smittende.

– Det gjelder jo å finne gleder langs livets vei, som hun sier.

Den lille flasken med blåbærbrus er blitt tom. Erna ser fornøyd ut. Å møte Norges statsminister til en utendørs prat er velsignet uhøytidelig. Hun har bare to like blide sikkerhetsvakter med som følge.

– Jeg er stolt av å være norsk, slår hun fast.

– Vi er grunnleggende solidariske, inkluderende og romslige folk.

Les også: – Avlys ferien! Nå er jeg så LEI av å stå for alt på hytta

Flere forbispaserende vinker til henne, en og annen stikker også hodet nært nok til å si «god sommer, Erna». Her er alle på fornavn.

– Sist gang vi møttes nevnte du at Sindre er flink med mennesker. Du ser da sannelig ut til å ha de samme egenskapene?

– Takk, det er en viktig kvalitet, synes jeg, – men han er enda flinkere enn meg. Det er Sindre som følger opp vennene våre. Vi er en fin gjeng som har holdt sammen i mange år. Tiden strekker ikke alltid til for meg, og da kan slikt som å ta godt vare på vennene sine ramle litt utenfor horisonten. Denne sommeren skal også jeg sette av tid til det.

– Hva synes du bør bli tittelen på denne praten?

Igjen den gode latteren.

– Mange journalister ber meg om et dramatisk punkt, men jeg finnes ikke dramatisk. Tvert imot er jeg glad for å ha et stabilt og harmonisk liv – på tross av å være statsminister. Spør du meg, sier statsminister Erna Solberg, – gir det mest respekt å være seg selv.

ALLSIDIG: At Erna også tar turen til populære «Allsang på grensen» er ingen overraskelse. – Jeg trives med å være allsidig, sier den flotte statsministeren vår.
ALLSIDIG: At Erna også tar turen til populære «Allsang på grensen» er ingen overraskelse. – Jeg trives med å være allsidig, sier den flotte statsministeren vår. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2020, og sist oppdatert 13/07 2020.

Les også