Den ensomme folkehelten

Alle lo av Benny Hill − bare ikke han selv

Foran kamera var Benny Hills liv en lystig buffé av humor og lettkledde damer. Privat var han søkkrik, men ulykkelig, overvektig og ensom. Han døde alene og uten arvinger, og fikk ikke hvile i fred. 

<b>RØMTE FOR LIVET:</b> Benny Hill spilte rollen som pikenes Jens, men endte med å leve livet i ensomhet og sparsommelighet. 
RØMTE FOR LIVET: Benny Hill spilte rollen som pikenes Jens, men endte med å leve livet i ensomhet og sparsommelighet.  Foto: Fremantle Media/REX
Publisert

Sjelden har så mange latt seg irritere og glede av så få over så lang tid.

I 34 år spredte den erkeengelske komikeren Benny Hill glede, latter og småslibrig humor til store deler av verden gjennom sitt The Benny Hill show. Du vet; TV-showet som alltid ble avsluttet med sikk-sakk-løping i dobbel hastighet med noen etter seg − til lyden av en av musikkhistoriens mest enerverende låter; «Yakety Sax».

Utenfor TV-skjermen vasset komikeren med bollekinn, parykker, skjev hilsen til uniformsluer og ertent smil, i berømmelse. Han vasset i penger og damer, selv om han hadde et noe anstrengt forhold til begge deler. 

Benny Hill var kjent for å være gjerrig til det nær sykelige. Da han døde i 1992 under tragiske omstendigheter, hadde han hverken kone eller barn. Ryktene begynte å gå om at Benny Hill tok med seg pengene sine i døden. Og noen måtte bare finne ut av om ryktene stemme.

Sjenert klovn

Både bestefaren og faren hadde hatt karrierer som sirkusklovner. Benny Hill arvet begges sans for humor og opptredener.

Hill var sjenert, men elsket å få folk til le, slik hans store idol Charlie Chaplin gjorde. Under 2. verdenskrig var hans eneste militære glede en liten kabaret der han fikk applaus for rollen som komisk tysker. Da han etter i krigen jobbet som melkemann, gjorde han sitt ytterste for å få husmødrene til å le når han kom med vitser og ordspill under leveransen.

De første komiker-oppdragene var som vitsemaker på lokale revyforestillinger. Han fikk jobb i fjernsynet, og i hemmelighet jobbet han med å skrive vitser og klekke ut et programkonsept. Da han presenterte sin idé for BBC, fikk han napp. I 1955 kunne teppet gå opp for The Benny Hill show.

<b>FULLTREFF:</b> Benny Hills vovede humor hadde trolig blitt slått ned på med hard hånd i dag, men ga den britiske komikeren stjernestatus i 140 land.
FULLTREFF: Benny Hills vovede humor hadde trolig blitt slått ned på med hard hånd i dag, men ga den britiske komikeren stjernestatus i 140 land. Foto: Fremantle Media/REX

Suksess

Hill’s Angels

Benny Hill var utvilsomt glad i og fascinert av kvinner.

Et godt eksempel på den hyppige bruken av kvinner er episoden «Sale of the Half Century» fra 1976, som starter med sangnummeret «So Many Girls», etterfulgt av sketsjen «Girl in the Park».

Flere sketsjer følger, deriblant en spørrekonkurranse hvor Benny Hill er programleder og skjønnheten i panelet heter Melonie. Hun er blond og barmfager, og hentydningen til Melonies meloner er mer enn åpenbar. I samme program er også nummeret Dancing in the Nude med fire dansende damer – om ikke helt nakne, så bortimot.

The Benny Hill Show ble en umiddelbar suksess. Det britiske TV-publikumet elsket blandingen av klassisk slapstick og småfrekk humor iblandet Benny Hills troskyldige ansikt. En enorm berømmelse og fremgang var i vente.

I 1970 forlot Benny Hill BBC til fordel for Thames Television, som brakte The Benny Hill Show til USA hvor han også gjorde formidabel suksess. Etter hvert kunne showet sees i 140 land.

<b>TØRST PÅ SLUTTEN:</b> Da TV-selskapene ikke ville produsere Benny Hills show lenger, henfalt komikeren til drukkenskap og overspising. Bildet er tatt tre år før han døde i ensomhet.
TØRST PÅ SLUTTEN: Da TV-selskapene ikke ville produsere Benny Hills show lenger, henfalt komikeren til drukkenskap og overspising. Bildet er tatt tre år før han døde i ensomhet. Foto: TV MAGAZINE

I løpet av 34 år høstet Benny Hill anerkjennelse som én av de mest berømte figurene i britisk kultur gjennom tidene.

Gjennom alle årene var Hill trofast mot oppskriften; korte og lengre sketsjer, kostymer og parykker, småfrekk humor, miming og lydeffekter, ablegøyer med doble betydninger, lettkledde og vakre damer – og Benny Hills uskyldige fjes med en blanding av beskjemmet og fyrig mine.

Og avslutningen var alltid låten Yakety Sax mens rulleteksten gikk og Benny Hill rømte fort-fort fra noen som av én eller annen grunn var på jakt etter komikeren.

Hvelv i madrassen

Men sansen for klovneri og humor var ikke det eneste han arvet etter sin far. Hill senior var skeptisk til bankvesenet, og mente det var best å oppbevare alle mynter og sedler i eget hus.

Å si at Benny Hill vokste opp med penger i madrassen er neppe noen overdrivelse. Suksessen medførte enorm rikdom, men til tross for at han ble mangemillionær, holdt han på sin svært nøkterne livsstil. Og når madrasser har begrenset kapasitet som hvelv, må noe gjøres. Eller ikke gjøres. Benny Hill valgte det siste. Han unnlot etter hvert å heve honorarsjekkene.

<b>SIGNATUR-HILSEN:</b> Flat hånd til lua og smil med tungen mellom tennene ga Benny Hill en barnlig og harmløs fremtoning som gjorde at kritikk mot hans vovede humor prellet av.
SIGNATUR-HILSEN: Flat hånd til lua og smil med tungen mellom tennene ga Benny Hill en barnlig og harmløs fremtoning som gjorde at kritikk mot hans vovede humor prellet av. Foto: Wikimedia Commons

Billig transport og rimelige hoteller

Regnskapsføreren forsøkte fortvilet å få ham til å innkassere honorarene, men flerfoldige lønnssjekker endte på stuebordet, i avisbunken eller i kommodeskuffene. For hva skulle han som var notorisk opptatt av å spare penger med kontanter når han alltid kjøpte den billigste maten i butikken, og kun varer på salg? Benny Hill gikk gjerne lange avstander fremfor å ta drosje. Han lappet og reparerte utslitte klær om og om igjen, og han limte til og med såler på plass i for lengst utgåtte sko.

− Hvorfor skulle jeg ha flere skjorter og bukser, når jeg uansett bare kan ha på én av gangen? sa Benny Hill i et intervju.

Hill kjøpte aldri bil, selv om han hadde førerkort. Han eide heller aldri sitt eget hjem, men bodde i leide leiligheter i hele sitt voksne liv.

Utenlandsreiser, særlig til Frankrike, var den eneste luksusen han unte seg, selv om han også levde spartansk på tur. Han benyttet seg av billig, offentlig transport og bodde på rimelige hoteller.

Så hvor ble pengene hans av?

<b>FOTFULGT AV KVINNER:</b> Komikerens kvinnefølge gikk bare under navnet «Hill’s Angels».
FOTFULGT AV KVINNER: Komikerens kvinnefølge gikk bare under navnet «Hill’s Angels». Foto: Fremantle Media/REX

For frekke sketsjer

« Hennes kortbukser var så trange
at jeg nesten ikke fikk puste.

The Benny Hill Show fikk etter hvert kritikk for å spille på sex, med alle halvnakne kvinner som var en viktig del av den enkle humoren. Mye av Hills humor ville etter dagens standard vært himmelropende politisk ukorrekt. Benny Hill selv uttalte at det var vanskelig å lage frekke sketsjer uten å være frekk.

− Those hotpants of hers were so damned tight, I could hardly breathe («Hennes kortbukser var så trange at jeg nesten ikke fikk puste»), var et sitat han ble kjent for.

Men privat hadde han ikke noen stor suksess med det motsatte kjønn.

<b>PLYNDRET:</b> Fleip rundt Benny Hills sparsom-melighet gjorde at gravrøvere åpnet kisten etter at komikeren ble begravd. 
PLYNDRET: Fleip rundt Benny Hills sparsom-melighet gjorde at gravrøvere åpnet kisten etter at komikeren ble begravd.  Foto: Wikimedia Commons

Dametrøbbel

Benny Hill var kronisk sjenert overfor jenter fra han var ung. Selv om han tilsynelatende mesket seg i skjønnheter, var dette kun foran kamera. Han hadde sjelden seriøse forhold, og aldri forhold som varte. To ganger fridde han til kvinner − med «nei» som svar.

Men han spøkte det bort:

− Jeg har en mental alder på 17 år – altfor ung til ekteskap.

Uttrykk for Benny Hills forhold til ekteskapet ble en gjenganger i TV-showet, der alle ugifte jenter var yndige, utfordrende kledd og i stor grad villige til både hoppsasa og mer til, mens gifte koner var tykke, gamle og sure.

Hill ble spurt flere ganger om han var homofil. Lattermildt svarte han avkreftende hver gang.

<b>EVIG LIV:</b> På Madame Tussauds museum står Benny Hills statue fortsatt til allmenn gjenkjennelse. Tittelmelodien til TV-showet ble så sent som i 2015 kåret til britenes favoritt TV-melodi gjennom tidene.
EVIG LIV: På Madame Tussauds museum står Benny Hills statue fortsatt til allmenn gjenkjennelse. Tittelmelodien til TV-showet ble så sent som i 2015 kåret til britenes favoritt TV-melodi gjennom tidene. Foto: NTB Scanpix

Begynnelsen på slutten

I 1989 fikk Benny Hill beskjed om at produksjonsselskapet Thames Television ikke lenger ville produsere The Benny Hill Show. Løping i dobbel hastighet, frekke farser, hofteholdere og korsetter, tafsing og rumpeklaps var ikke morsomt lenger. Tiden hadde løpt fra showet.

Benny Hill var dypt såret. Berømmelsen overlevde selv om depresjon og fysisk forfall dominerte stadig mer. Han begynte å spise mer og innta store mengder alkohol, og utviklet alvorlig fedme.

« Jeg har en mental alder på 17 år – altfor ung til ekteskap.

Som magasinet Village Voice påpekte: Benny Hills kinn er så fyldige og skinnende som brystvorteløse bryster. 

Tre år etter at showet ble tatt av skjermen, stusset Benny Hills naboer over at den falmede komikerens TV hadde stått på flere dager i strekk. Han ble funnet død på sofaen sin. Rundt ham lå det penger og flere sjekker han aldri rakk å løse inn. Benny Hill døde 68 år gammel. Han etterlot seg en kolossal formue, og ettersom han ikke hadde kjente arvinger, begynte noen å fleipe med at Benny Hill nok ville ta med seg pengene i graven.

<b>TRØBLETE SJELER:</b> Benny Hill, kraftig overvektig og alkoholisert, fikk besøk av popstjernen Michael Jackson på Brompton-sykehuset i London i slutten av februar 1992. To måneder senere døde Hill i ensomhet.
TRØBLETE SJELER: Benny Hill, kraftig overvektig og alkoholisert, fikk besøk av popstjernen Michael Jackson på Brompton-sykehuset i London i slutten av februar 1992. To måneder senere døde Hill i ensomhet. Foto: NTB Scanpix

Jakt på formuen

Dermed lå alt til rette for den ultimate ydmykelse av den folkekjære komikeren:

En høstnatt i 1992 gravde noen opp Benny Hills kiste og åpnet den i håp om finne pengene hans. Men kisten inneholdt kun en død kropp i forråtnelse, og gravplyndrerne forlot åstedet. 

Senere ble kisten gravd ned på nytt, sammen med hans foreldre. En tykk betongplate ble plassert over for å hindre at flere kjeltringer ville prøve seg.

Formuen etter Benny Hill ble delt mellom nieser og nevøer av ham – hvorav flere han aldri hadde møtt.

Kilder: The Herald, YouTube, Celebritynetworth, Mentalfloss, The Benny Hill Show Wikia, GQ Magazine, Wikipedia, Store norske leksikon

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 37 2021

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2021.

Les også