Arne Brimi overlater julematen til kona

Arne Brimi ønsker seg en bok om verdenshistorien, mens navnebror Arne Hjeltnes ønsker seg godt øl fra Voss og en ørliten knert når julestjernen blinker over fjellene på Beitostølen. Og vet du hvem som står for julematen? Jo da, det er damene.

<b>ET LANGT SAMLIV:</b> Arne Hjeltnes og Arne Brimi har kjent hverandre i mer enn 25 år, og nå har de benyttet den kjedelig koronatiden til å lage en ny matbibel for julens høytidsstunder. Her har de samlet klassiske oppskrifter, morsomme historier og søte dikt. Bare å glede seg.
ET LANGT SAMLIV: Arne Hjeltnes og Arne Brimi har kjent hverandre i mer enn 25 år, og nå har de benyttet den kjedelig koronatiden til å lage en ny matbibel for julens høytidsstunder. Her har de samlet klassiske oppskrifter, morsomme historier og søte dikt. Bare å glede seg. Foto: Mette Møller
Publisert

Tradisjoner og tradisjonsmat er viktig både for liten og for stor. Det gjelder å strekke seg langt for å holde gammel sedvane i hevd, det vet Arne Hjeltnes alt om.

De tre jentene hans, som nå er mellom 21 og 27 år, var ikke gamle frøkner før de ville feire jul der de alltid pleide å være. På hytta på Beitostølen med pinnekjøtt, multekrem, skiturer og søte kaker. Og slik er det i dag også.

Godt at Hongkong er byttet ut med Oslo. Da er det lettere for hele familien å møtes på hytta. Helst må de komme seg opp på fjellet innen 22. desember. Da rekker de nemlig å forberede det meste slik at det blir tid til en skitur på selveste julaften, og en skitur hører julen til.

Navnebrødrene

– Tradisjoner, sier Arne og sukker henført. – Siden faren min var lege, startet julaften i min barndom alltid med en gudstjeneste i kapellet på sykehuset, og så bar det hjem til mat og kos. Hos foreldrene mine på Voss ble det servert pinnekjøtt og multer, og siden ble det spørrekonkurranse med brødrene mine. Jeg pleide alltid å få Hvem, Hva, Hvor til hver jul. Det var alltid god stemning.

  • Arne Olav Brimi (63): Norsk kokk fra Vågå, kjent frablant annet TV-programmet Gutta på tur på TV 2der han gjorde «sjalottlauken» berømt. Eier og driver Brimiland som består av overnatting- og serverings-steder som byr på naturlige råvarer og unike opplevelser.
  • Arne Hjeltnes (57): Økonom, forfatter og TV-personlighet, kjent som programleder for Gutta på tur-programmene med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Arne Brimi, som ble sendt på TV 2 i 1994–2002, og i reprise fra 2010.
Se mer

Og god stemning blir det også når man blar i den nye boken Julehøgtid, som Arne har laget rammen rundt med artige tekster og utvalgte dikt, mens hans navnebror, Arne Brimi, presenterer sine himmelske oppskrifter på klassisk tradisjonsmat for høytiden. Pluss noen splitter nye oppskrifter som Arne allerede har testet ut.

Les også: Seks oppskrifter på julebaksten alle liker

<b>HJEMME PÅ VOSS:</b> I Arne Hjeltnes' barndomshjem var det pinnekjøtt og kålrotstappe som gjaldt. Og det er det fremdeles, selv om brødre og foreldrene er skiftet ut med kone og tre døtre.
HJEMME PÅ VOSS: I Arne Hjeltnes' barndomshjem var det pinnekjøtt og kålrotstappe som gjaldt. Og det er det fremdeles, selv om brødre og foreldrene er skiftet ut med kone og tre døtre.

Omelette Norwegian

– Rakfisk med rødbeter og chèvre, syltet laks og multer med snøfrisk kan anbefales, lover Arne.

– Pluss brosme i lefse. Det er overraskende godt,
altså. For ikke å snakke om kakene. Og Omelett surprise, Omelette norvégienne eller Baked Alaska som mange
kaller den. Varm utenpå og kald inni – surprise, surprise! Og selvfølgelig finner du syv sorter og vel så det, pluss
dessert på dessert og et tårn av vannbakkels, reklamerer forfatteren.

– Om han baker selv?

– Å nei, du, hjemme hos oss er det jentene som står for baksten, innrømmer Arne.

Særlig dommerfullmektigen, den eldste av Arnes døtre, elsker nemlig å lete opp sjeldne ingredienser og holde det gående på kjøkkenet hele dagen. Til hele familiens store glede.

<b>ARNE &AMP; ARNE:</b> De trives i hverandres selskap, og latteren sitter løst. Aldri har Arne Brimi hatt en lærling i så mange år som ikke har klart å få seg fagbrev.
ARNE & ARNE: De trives i hverandres selskap, og latteren sitter løst. Aldri har Arne Brimi hatt en lærling i så mange år som ikke har klart å få seg fagbrev.

Evig læregutt

– Arne sier at jeg er den eleven han har hatt lengst i tjeneste som lærling uten å fullføre fagbrevet, sier Arne og ler hjertelig.

Det er kokken fra Lom han referer til. Nå har de to kok­kelert sammen sidene 1994 da gutta for første gang dro på tur, og ennå kan ikke Hjeltnes kalle seg kokk.

– Men jeg har lært såå mye, skryter han uhemmet.

For Brimi er i særklasse, synes Arne.

Når vi ringer til mester­kokken selv i Lom og spør hva han lager til seg og familien på julaften, får vi et overraskende svar.

– Hjemme hos oss er det Unni som står for maten på julaften. Og da blir det ribbe og sjokolademousse, røper Brimi som minnes den gangen han selv var barn, og julen allerede ble snakket om på sensommeren.

– Forventninger og forberedelser var viktig. Det handlet mye om å velge ut de beste bærene, de beste grønnsakene og det å fôre opp egen gris. Alt det beste skulle spares til julaften. I dag er jeg veldig glad i å ta frem også gode oster, sylte, rull og kald ribbe på kveldsmatbordet i julehøytiden, forteller han og medgir at han i tillegg har en svakhet for søte saker og småkaker.

Les også: Arne Brimis beste oppskrifter til jul

<b>INGEN LETT ØVELSE: </b>Å lage et vannbakkels-tårn står høyt på manges ønskeliste, men enkelt er det ikke. Følger du Arne Brimis oppskrift i boken, er du garantert å lykkes.
INGEN LETT ØVELSE: Å lage et vannbakkels-tårn står høyt på manges ønskeliste, men enkelt er det ikke. Følger du Arne Brimis oppskrift i boken, er du garantert å lykkes.

Kreative

Oppskrifter på den slags er det mer enn rikelig av i den nye boken. Der finner du kaker så fristende at de nesten bør prøvebakes og smakes før tiden.

– Ja, det var mye godt som ble til i en vanskelig tid, medgir Hjeltnes.

Guttene fikk nemlig en veldig lys idé da tilstanden i kongeriket Norge var på det aller mørkest i mars i år. I de første koronamånedene, da alt stengte ned og stoppet opp, og folk hverken gikk på restauranter eller bestilte nye foredrag, fikk Arne og Arne plutselig en veldig tom og ledig kalender.

Men siden kreative ideer ikke er mangelvare hos noen av dem, varte det ikke lenge før de var i full sving med noe helt annet enn planlagt. For hva er vel mer lystbetont enn å skrive om mat og se frem til jul. Snart var Arne og Arne langt på vei med sausen til rypa, krokanfromasjen og å sjekke den sprø svoren på
ribba samt nippe til et glass hjemmebrygget øl eller kanskje et glass sider? «Er du i tvil, velg alltid vann eller champagne», er forresten Brimis mantra.

Les også: Ti retter du aldri kommer til å bestille

<b>NY JULEMATBIBEL:</b> <span style=font-family:Arial, sans-serif;font-size:12pt;>Boken er delt inn i fire hoveddeler med førjulstid og forberedelser, selve julaften, romjulsdrøm og nyttårsaften. Her finner du alt fra lutefisk til Baked Alaska, og selvfølgelig syv sorter og mer til.</span>
NY JULEMATBIBEL: Boken er delt inn i fire hoveddeler med førjulstid og forberedelser, selve julaften, romjulsdrøm og nyttårsaften. Her finner du alt fra lutefisk til Baked Alaska, og selvfølgelig syv sorter og mer til.

Gode historier

Sammen begynte Voss og Vågå-guttene midt på våren å gjøre seg noen tanker om jul og gamle mattradisjoner. Snart ble tankene til bok, og der deler de nå raust av både oppskrifter og gode historier. Som den om da Arne Brimi og Ingrid Espelid Hovig tok med seg fire isoporkasser med lutfisk på flyet til Hongkong der Arne jobbet for Sjømatrådet.

De ville lage en skikkelig lutefiskmiddag til 28 kinesere. På bordet sto det også flere flasker akevitt. Etter middagen la en av kineser armen rundt Ingrid og sa han at neppe trodde denne geléfisken ville bli noen stor hit i Kina, men den norske akevitten og de norske damene, derimot …

Til dere som er glad i julen, gode historier og enda bedre mat, er Julehøgtid en sikker vinner under treet. Selv håper Arne Brimi at det ligger en bok om verdenshistorien til ham under juletreet, mens Arne Hjeltnes ønsker seg godt øl fra Voss og en liten akevitt når julestjernen blinker over fjellene på Beitostølen.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2020.

Les også