helsesøster:

Jeg tror mamma er utro!

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om mødreproblemer.

Publisert Oppdatert

Tror moren min er utro
For noen uker siden så jeg moren min se på noen meldinger på mobilen sin der så jeg glad i deg jenta mi,elsker deg og sånt og det er fra en annen mann .jeg prøver og ikke tenke på det men det kommer opp hele tiden
og vanlig vis pleier jeg og spise masse mat ,bade mye men jeg gjør nesten ingenting av de delene er kvalm hele tiden og deprimert.
jeg tør ikke og si det til henne fordi da skjer det bare dumme ting med meg.Hilsen en deprimert og fortvila jente

Vondt å mistenke noe slikt
Kjære deg!
Jeg forstår at det er tungt og vanskelig å gå rundt og tenke på dette og være redd for hva dette kan føre til. Dette er jo først og fremst en voksen sak som du skal slippe å vite om eller ta ansvar for. Du skriver at det skjer masse dumme ting med deg dersom du sier det til henne. Hva da? At hun blir sinna? At det som eventuelt har skjedd kommer for en dag? Eller er det noe annet du frykter? Slik du har det nå har du det vondt og det går ut over trivsel og helse. Du trenger ro til å konsentrere deg om deg selv og ditt eget liv.
Så hva er valgene dine? Slik jeg ser det har du tre valg:
1. Overbevise deg selv om at meldingene er helt uskyldige. Kanskje er det en som er forelsket i moren din og driver og sende henne meldinger. Eller kanskje er det en god venn eller en annen som står henne nær uten at det er snakk om utroskap.
2.Dersom det virkelig er utroskap eller du ikke greier tro på alternativ nr.1 så kan du tie om det og håpe at det går over av seg selv - som det ofte gjør.
3. Du forteller moren din hva du har sett og sier at du er veldig redd for at hun er utro. Stå for at du har sneket i meldingene hennes og at du har sett noe som ikke var ment for dine øyne. Jeg tror at en slik samtale er det beste. Hun får sjansen til å forklare og kanskje innse hva det er hun driver med dersom hun faktisk er utro.

At du eventuelt forteller hva du mistenker vil ikke endre utfallet. Det som skjer det ville skjedd uansett og det er ikke din feil eller ditt ansvar.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøter Grethe? Send det inn her!

mamma :-( Får ikke ligge til kjæresten min!
hei jeg er en jente på 11 år og jeg har spurt om jeg kunne få ligge til kjæresten min og han er 1 år mindre en meg men mamma svarte nei og da spurte jeg hvorfor og da sa mamma fordi men jeg vet ikke hvorfor jeg ikke får lov er det på¨grunn av at hun er redd for at jeg skal sex med han eller ?? kan jeg få et svar plisss

Når er det riktig å sette en grense?
Heeei!
Jeg tenker det er fordi det er en grei regel å sette, like godt først som sist. Du har kjæreste og ingen foreldre ønsker at barna skal ha sex før de er gamle nok. Det er nok en del av årsaken, men det er også slik at når du gradvis blir eldre - når skal grensen settes? Jeg forstår at du ikke har tenkt å ha sex med ham, men synes likevel at moren din gjør rett i å si nei. Noen grenser trenger ikke forklares...
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøter Grethe? Send det inn her!

Hater Mamma!
Jeg hater Mamma fordi hun har SYKT sur hele tiden, stønner hele tiden, har sykt dårlig tålmodighet og ... Ja hun er også urettferdig mot meg. Jeg vare FØLER at hun har en sykdom jeg vil kalle for klikke sykdom!
Plis hjelp hva skal eg gjøre!!!

Kan du snakke med henne om det?
Heisann!
Det er ikke alltid så lett å se foreldrene sine i et nøytralt lys, særlig ikke i din alder. Jeg har tro på at du kommer lengst med å prøve se også hennes positive sider og huske det dere har gjort sammen som har vært hyggelig og bra.
Kanskje har moren din det vanskelig for tiden. Kanskje er hun veldig sliten, kanskje er hun trist for noe osv. Også voksne reagerer i vanskelige perioder med å være sure, klikke lett og være utålmodige. Kanskje kan du prøve snakke med henne om hvordan du synes dere har det om dagene. Kanskje vil det kunne få henne til å innse at det må noen forandringer til? Spør henne om noe er galt siden du opplever at hun er i dårlig humør om dagene. Bry deg litt om henne og se om dere kommer litt videre.
Du kan også snakke med helsesøster på skolen, en lærer eller du kan ringe barn og unges kontakttelefon og prate med noen der. Det er ikke lett å være barn i et hjem for en av foreldrene, eller den forelderen du bor sammen med stadig er sur og negativ. Å snakke med noen om det kan kanskje være et skritt på veien slik at ting blir bedre?
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøter Grethe? Send det inn her!

Åssen skal jeg få et godt forhold til mine foreldre
hei.
jeg for nesten alt jeg peker på hele tiden!
vi drar på dyre turer og spiser flotte middager, har et kjmpefint hus og to fine biler!
jeg bryr meg ikke om å få ting hele tiden, jeg vil bare at mamma og pappa kan svare på spørsmål jeg stiller dem og få et MYE bedre forhold.
foreksempel da jeg spør mamma om hun kan lese engelsk med meg har hun nesten ikke tid, fordi hun sitter med ipadene og spiller ruzzle og det gjør hun nesten hele tiden eller så går hun runt og rydder, hun blir nesten aldri med på ting fordi hun må bli hjemme og rydde, selvom det ikke er så rotete (ofte da det er rotete skylder hun på resten av oss, men som regel er hun som rydder).
jeg føler at jeg ikke har kontroll på noen ting hjemme, fordi når mamma rydder hiver hun det etterelerannet sted som hun glemmer.
i kjøkken skofene er det helt kaos.
vi har nesten ingen rutiuner eller regler.
mamma og pappa er ikke så veldig strenge skulle ønske de tok oss på en skikkelig måte da vi gjør noe galt, sånn at det ikke blir urettferdig behandling.
når vi spiser middag sitter vi nesten aldri sammlet, og når vi sitter sammlet blir det bare krangling!
vi er alltid uenige.
jeg og søsteren min krangler hele tiden, jeg klarer så vidt det er å se på henne.
av og til blir jeg så lei av alt kranglingen at jeg stikker av og gråter, jeg gråter og har det vondt nesten hver eneste dag.
jeg grågter når jeg skriver dette.

da jeg kommer hjem fra ferier og gleder meg tilå komme hjem, så sier de at etter jeg kom hjem så ble det bare bråkete og rotete.
ønsket mamma og pappa kunne hjelpe til med lekser og være litt mer familie, og få et bedre forhold til meg de vet ikke ikke om noe jeg gjør på skolen eller ossen treningsdager og tidene mine er.
HÅPER DU KAN SVARE da har du gitt meg et svar som gjelder livet mitt.

hilsen en jente som vil ha et godt forhold med familien sin.

Du kan være med å inspirere!
Kjære deg!
Det er modent av deg å se hvor mange slike daglige ting som kan være viktige for å skape samhold og orden i en familie. Felles middag, la det være litt rot, hjelp til lekser, rutiner osv. For de fleste er dette selvsagte ting som også kan ses på som kjedelige rutiner men som likevel skaper trygge rammer rundt familien.
Dere har det trygt økonomisk og kanskje er det blitt slik at overfladiske ting tar mer tid enn de burde? Mange faller i en slik felle - rydde, ha det pent og presentabelt, henge med på det som skjer på facebook, holde kontakt med venner på nettet, pusle og stresse slik med småting at de viktige tingene blir glemt. I alle fall vet vel du hvordan du vil ha det når du selv en gang danner familie - tid til hverandre!

Nå er det ikke alle familier som fungerer på samme måte. Det trenger ikke bety at det er en dårlig familie av den grunn. Mye annet kan være bra. Noe av det du skriver kjenner nok mange andre seg igjen i også. Søsken som krangler, mødre som maser om rot og foreldre som er slitne og ikke har tid. Jeg tror familien din har gode forutsetninger for å fungere bedre sammen slik at alle får mer tid til hverandre og felleskapet. Hvorfor ikke invitere til et familiemøte hvor du tar opp noen av disse tingene: Hvordan fungerer vår familie og hvordan vil vi ha det? Kanskje er noe av løsningen at dere får mer rutiner, at dere jentene hjelper litt mer til slik at moren deres ikke trenger rydde så mye og at dere selv bestemmer dere for å ikke krangle så mye, i alle fall ikke ved middagsbordet! Prøv å få i gang en samtale om disse tingene og be om at dere kan komme frem til et par små men viktige endringer som dere SKAL overholde. F.eks:
1. Å spise middag sammen 3 dager i uken og ikke krangle ved disse måltidene men gjøre det til en koselig stund.
2. At dere søsken har en fast oppgave hver som kan frigjøre litt tid til moren deres. Byttet kan være at hun hjelper med lekser, spiller et spill med dere eller noe annet som gir kontakt.
3. Etter hvert kan dere kanskje finne flere ting dere vil prøve å få til som familie, sammen. Du har jo mange gode forslag! Husk at dere jobber best SAMMEN. Ta litt ansvar for ditt eget rot og ditt eget liv. At det blir mer rot og bråk. Dette er ikke noe negativt med deg, det er nok noe mange unge jenter får høre - de fleste tror jeg. Noe rot og bråk hører med til det å ha ungdom i huset. Prøv å vis at du faktisk hadde gledet deg til å komme hjem og at du er glad i familien din!

Du virker så bevisst på hva du ønsker at du er en flott ressurs for en familie. Det du ønsker deg er oppnåelig. Sett ord på det og se om du ikke kan være med å inspirere til en familie som fungerer bedre sammen, det er verdt det!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøter Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning