helsesøster:

Hvorfor må det alltid handle om sex?

Helsesøster svarer på spørsmål om ulike former for press.

Publisert Oppdatert

Presset til å røyke... HJELP!
hvorfor kunne jeg vere så dom å bare prøve, altså jeg fikk tilbud om å prøve røyk , men jeg takket nei , det stod mangen folk rundt meg å sa kom i gjenn då , jeg viste ikkke hva jeg skulle gjøre di fortsatte å mase om den domme røyken, og til slutt takket jeg ja . jeg tok meg en røyk for første gang. hostet litt men det gikk fint. mamma og pappa har jo sagt at jeg aldri måtte beynne å røyke,. så jeg følte meg dom der jeg stod med den gutte gjengen å røykte

mamma kom med bilen og hentet meg litt senere, men det jeg ikke viste var at mamma alerede hadde komt hun satt i bilen å spionerte på meg . selfølgelig måtte hun se at jeg tok meg en røyk !! hun ble jo selfølgelig sur.. å jeg lovte mamma å aldri røyke mer. jeg får stadig tilbud , å folk presser, jeg sier nei , men folk vill ikke gi seg , hva skal jeg gjøre for at di stopper å presse meg til å røyke ?? jeg virker som en liten pyse der jeg står midt i ringen å nekter å ta et drag , men jeg står for mine meninger å jeg skal aldri begynne å røyke, jeg har lovt , men kan ikke folk slutte å presse når jeg har sagt jeg ikke vil , det er litt skummelt og -.- du må hjelpe meg !!

hilsen, lille meg <3

PS: takk for hjelpen.

Du vet hva du vil og da lar du deg ikke presse!
Hei lille du!
Du vet hva du vil og da er problemet de andres, ikke ditt - for de får deg ikke til å gjøre det uansett! For all del ikke føl deg dum eller pysete når du ikke vil røyke, føl deg heller litt smartere enn de andre og vit at de om et par år vil ønske de hadde vært like sterke som deg! De beundrer deg nok innerst inne og det er kanskje også grunnen til at de maser - de vet at du er sterkere enn dem og det er det de ønsker gjøre noe med.

Når de maser så si fra om at du ALDRI kommer til å begynne røyke - suttebehovet hos deg ble borte med smokken/sutten! Hvorfori himmelens navn skal du velge gule tenner, gusten hud, dårlig kondis, dårlig ånde, vond lukt, kreft, astma og alt det andre når du ikke MÅ? Tilby dem heller støtte til å slutte. Stå på ditt og takk nei så skjønner de nok etter hvert at du står på ditt og oppfører deg en smule klokere enn dem på dette området... Du trenger jo ikke hovere men dabør de respektere deg på samme måte.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Hvorfor skal det alltid handle om det?! sexpress
Hei! Når man får seg kjæreste hvorfor skal man liksom alltid ha sex?!!! Når man liksom er 13 år?!!!!!!!!!! Går det ikke an å ha kjæreste uten å måtte ha sex?!!! Man skal liksom ha det flere ganger i måneden og jeg skjønner ikke en dritt!! Hvorfor vil nesten alle ha det?! Må man liksom fingre og alt det der??!!

Hilsen en sexhater!!!
Ps : Sorry for at jeg var så sur ... :) Ville bare få det ut jeg er bare såå sur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fint at du reagerer
Heisann!
Flott at du reagerer:)
Sex skal være en fin ting mellom to som er glade i hverandre og hvor begge virkelig føler seg klar for det. Du trenger ikke hate sex men hat sexpresset alt du bare orker. Der er jeg helt enig med deg. Dere er for unge og skal slippe sexpress. Å være kjæreste skal handle om helt andre ting enn sex selv når dere er voksne. Sex er bare en liten del av selv et voksent forhold - å respektere og støtte hverandre, være snille mot hverandre, være venner og fortrolige skal jo helst være grunnlaget før forholdet blir seksuelt.
Ingen må eller skal gjøre noe de ikke vil, en kjæreste som er verdt å holde på vil respektere det. Er han bare ute etter sex så får han vel bare finne noen andre?

Hold på dine grenser og ha sex bare når du selv føler at tiden er inne for det.

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Sexpress!
Hei , Helsesøster :) jeg er en jente som har fått forespøsel om sex flere ganger.. dette begynner og gå meg på nervene , han spør meg liksom vær eneste dag! jeg er veldig lei og vil ikke såre han , for han er egentlig veldig grei :( <3 Han er 15 år !!! Og det er en til som også spør meg hele tiden , han er en 18 år gammel mann, og virker veldig som en pedo! Hilsen en forvirra jente!

Respektløst
Kjære deg!
Han tenker ikke mye på dine følelser når han maser på deg om sex. Noen ganger må man bare si fra om at andres oppførsel ikke er ok. Jeg hadde personlig følt meg både nedvurdert og dårlig behandlet dersom noen trodde jeg ville ha sex med dem bare fordi de spør. Jeg opplever slike spørsmål som respektløse. Du trenger ikke såre ham men du skal heller ikke finne deg i å bli mast på eller følt deg presset. Si fra om at du liker ham og nødig vil såre følelsene hans men at du ikke kommer til å ha sex med ham og at du vil være glad dersom han skjønner det og slutter mase. Dersom han ikke gir seg får du si fra om at han får gi seg med masingen. Det samme gjelder denne mannen på 18 år. Bli sinna, si fra og fortell ham at du kommer til å anmelde ham dersom han ikke gir seg! Det er ikke ok å mase på tilfeldige jenter om sex og det er slett ikke ok når en voksen mann prøver seg på ei 13 år gammel jente!
Du har rett til å slippe å forholde deg til slik masing og du har rett til å blir sinna og til og med såre andres følelser for å sette en grense.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Sexpress
Hei jeg er en jente på 14 år som altså går i 8. Klasse. Jeg har hatt veldig god kontakt med en gutt i 10. Klasse på skolen min. Vi har flørtet ganske mye og pratet sammen på Facebook og skype. Jeg tror jeg har litt følelser for han men er ikke helt sikker. Han har veldig mange jentevenner i 9. I kveld så hadde vi altså en av de mange pratene våre på Facebook. Etter en liten stund spurte han meg om vi skulle finne på noe en dag, og selvfølgelig ble jeg veldig glad og svarte ja. Vi pratet litt om hva vi skulle gjøre, men vi kom ikke frem til noe spesielt. Ettervert spurte han meg om jeg ville ligge med han. Jeg sa at jeg skulle tenke på det å det var greit for ham. Men sannheten er at jeg har ikke peiling! Han er kjempe snill mot meg og vi har flørtet i mange måneder. Men jeg vet overhode ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har aldri gjort det før. Pliiiiis hjelp meg!

Ha sex på riktig grunnlag
Kjære deg!
Overskriften sier i grunnen alt. Du opplever dette som sexpress fra en gutt du ikke har pratet med annet enn på facebook og skype. Hva han vil eller forventer seg får være hans sak. Det skal ikke du tenke på. Du må kjenne etter hva som er rett for deg. Er det ok å ligge med en gutt bare fordi han spør deg? Hva er sex for deg, noe du har for gøy, for spenning eller noe som hører til i et forhold? Føler du deg klar for å ha sex med ham? Er det riktig for deg? Hva skal til før du har sex med noen? Hvordan vil du takle det dersom dere har sex og han ikke prater med deg mer? Hvorfor vurderer du å si ja? Still deg selv slike spørsmål og tenk også på hva motivet hans for å spørre er.
Jeg tenker at sex er en viktig ting mellom to som er glade i hverandre. Jeg vil også anbefale deg å vente med å ha sex til du selv er moden nok til å vite hva du selv legger i det og hvilket seksualliv du ønsker. Ha sex på riktig grunnlag, fordi du ønsker det selv og det er riktig for deg - ikke fordi noen spør, andre vil, for å ikke skuffe eller avslå eller for å føle seg populær eller verdifull, holde på en kjæreste eller oppmerksomhet osv.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning