helsesøster:

Hjelp, jeg tror mamma er utro!

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om mammaer og pappaer.

Publisert Oppdatert

Er det lov å utføre vold mot barna sine?
Mamma slår meg og klyper meg. Jeg sier til hun at hun skal slutte men hun bare fortsetter. Hun gjør drt når jeg ikke vil gjøre hva hun sier. Og i dag sa jeg til henne at jeg skulle ringe barnevernet og da sa hun at jeg måtte fortelle hvordan jeg oppførte meg selv også(jeg ringte ikke alså, for det tørr jeg ikke) men er det ikke sånn at uansett hva barnet gjør, skal aldri foreldrene utføre vold mot berna?
Jeg husker en episode fra da jeg var 4 år. Det var bare meg og mamma hjemme. Hun sa at jeg skulle rydde rommer mitt. Men jeg ville leke med dukkene mine i stede så jeg sa nei. Da husker jeg at hun gjeipte til meg og slo meg. Tenk da var jeg bare 4 år!!
Jeg har også arr etter at hun klaup meg på armen en gang..
Kan du verså snill og hjelpe meg?

Ikke lov og det er aldri barnas skyld!

Hei! I Norge er det ikke lov til å bruke vold mot barna sine. Det er forbudt både å klype og slå. Dette er ulovlig uansett hvordan barna oppfører seg og det er ikke din skyld at moren din gjør dette! Uansett hvor dårlig du skulle ha oppført deg er det ikke lov eller riktig å ty til vold. Moren din kan kanskje ha rett til å bli sinna eller oppgitt, det er ikke til å unngå i en familie, men det kan hun vise på andre måter.Det betyr ikke at moren din er en forferdelig mor og det betyr heller ikke at du mister henne eller hun mister deg - men hun bør lære seg å kontrollere sinnet sitt og sette grenser på andre måter. Å slå og klype er ikke måten å løse konflikter på og jeg tenker at moren din trenger hjelp for å lære andre måter å reagere på. Du kan selv foreslå at henne tar kontakt med noen som kan hjelpe henne dersom du tror hun vil takle at du ber henne om dette. Alternativt kan du snakke med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller sosiallærer om dette.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

De krangler!
Mamma og pappa krangler stadig vekk og akkurat nå holder de på med en stor krangel! Jeg blir bare så trist fordi jeg er så redd for at de skal skille seg! Jeg er ikkje sikker på hva jeg skal gjøre, fordi vi lever på pappas penger siden mamma ikkje har jobb og pappa er stadig vekk borte på jobb, jeg må bo hos mamma om det skjer men jeg er ikkje sikker på om hun har nok penger til å kjøpe mat til både meg og henne.
Vær så snill og svare på dette! Jeg er så trist og redd!
Fra en trist jente som trenger hjelp!

De voksne tar nok ansvar for deg.

Kjære deg! At foreldre krangler behøver ikke bety at de skal skilles. De fleste par har gode og dårlige perioder og noe krangling er en del av mange foreldres liv. Som regel blir man venner igjen. Uansett hva de krangler om eller hvor alvorlige deres problemer er så skal ikke du bekymre deg for økonomi og hverdag. Ingen sulter i hjel i Norge i dag og dere skal nok klare dere, både du og moren din! Dette skal de voksne nok greie og ta ansvar for!
Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine og fortelle dem hvordan du bekymrer deg. Kanskje blir det en vekker for dem slik at de prøver løse problemene på en bedre måte enn roping og skriking, kanskje forstår de hvor vondt det er for deg å høre på kranglingen og kanskje kan de berolige deg for de tingene du engster deg mest for?
Foreldrene dine er begge glade i deg, du er trygg og du skal kunne stole på at alltid vil passe på deg og være der for deg!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

utro?
hei, igår fant jeg ut at mamma har ”rotet” med en fyr (brødrene mine vet det ikke) . han er forelsket i mamma. og jeg er j*vlig sur på han. for en stund siden dro mamma til Tyskland med båt, og jeg fant ut at hun hadde dratt bare for han. Og han er ikke like gammel som mamma heller, han er 22 og hun er 36. tror pappa vet det, for de snakket om å skille seg og de kranglet hele tiden før. også jeg spurte om hun angret på at hun hadde ”rotet” med han fyren og da sa hun: vet ikke..... og nå føler jeg meg syk og jeg vet ikke om jeg kan stole på hun mer. helt plutselig begynte jeg å grine på skolen og jeg fortalte bff’en min det. hva skal jeg gjøre? pliiis svar PS:mamma vet at jeg vet det.

Dette handler om forholdet mellom foreldrene dine...

Kjære deg! En ting er sikkert, og det er at DU kan stole på moren din. At hun og faren din har problemer er en annen sak. Foreldre som er utro og som kanskje skal skilles er ikke noe godt å oppleve. Likevel er dette en ting som handler om deres forhold, ikke om ditt forhold til mamma eller mammas forhold til deg. Du kan gjerne fortelle henne hva du tenker slik at hun forstår hva dette gjør med deg. Det kan hun trenge å høre.
Det er lite du kan gjøre med foreldrenes dine sitt forhold, du har dem begge og begge er like glade i deg.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Hjelp!!! Trenger Svar Fort!!!!!!!! Foreldre som har samleie:(
Jeg og lille søstra mi på 10 år(blir 11) driver innimellom og hører at mora hennes og faren min har samleie, og jeg tror vi begge begynner å bli dritt lei, men ingen av oss tørr å si ifra til noen, så jeg spørr deg, hva skal vi gjøre? Plizz svar fort, vi syntes det ikke er noe morsomt å høre på......

Er en naturlig del av voksenlivet...

Hei! Nå er det jo slik at voksne som er glade i hverandre har sex. Dere er ikke alene om å vite det og synes det er dumt og vanskelig. Det føles rart og ekkelt å høre på, men når du vet at det er normalt og egentlig en bra ting, så er det kanskje lettere å takle det? Faren din og moren til lillesøsteren din er glade i hverandre og det er bra at de viser det og føler det. Vær glad for at de føler så sterkt for hverandre og har det godt sammen.
Når dere hører at de har sex så sett på litt musikk, bruk sov i ro i ørene eller sov et sted hvor dere ikke hører dem så godt og vit at det de gjør ikke er galt på noen måte. Det varer jo heldigvis ikke så lenge...
Dersom dere synes de bråker mye så kan dere snakke med dem og be dem være litt stille når de ”koser med hverandre”.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Pappa
Hei. Foreldrene mine skilte seg da jeg var 9 år. Pappa fant seg en ny dame, men slo opp etter ca 1 år. Nå snakker pappa bare om en ny dame han kjenner. Jeg har prøvd å spørre litt forsiktig om denne dama. Som: hva heter hun, hvor bor hun og litt sånn. Men for en stund siden skulle jeg tørke støv, og da skulle jeg jo også tørke i nattbord skuffen hans. Det var da jeg så en pakke med KONDOMER! Da ble jeg så lei meg, så jeg la meg i senga mi og gråt og gråt i over to timer.
Det er så tungt å bære dette alene. Bør jeg fortelle dette til mamma eller noen andre? Dette er så flaut fordi pappa er rundt 45. Han er jo gammel, og jeg begynner nesten å bli redd for å være hos pappa.
Jeg er så sint og lei meg samtidig og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
Håper så inderlig på svar.
Hilsen en knust jente.

Normalt for en voksen mann

Kjære deg! Jeg forstår at det er vanskelig å forestille seg faren sin som forelsket og en mann som også har behov for en kjæreste og partner. Faren din er ikke gammel, han har ennå mange, mange år igjen av livet og det er helt normalt at en voksen mann også har et seksualliv - særlig når han har funnet en dame han nok liker ganske godt! Jeg synes det virker som om faren din er klok og bruker tid på å bli kjent med denne damen før han involverer deg i forholdet. Du trenger ikke være engstelig for å sove hos ham, han er nok en flott og normal pappa som du kan stole 100% på.
Jeg synes du skal fortelle deg selv at faren din ikke gjør noe galt og at dette er helt normalt. Å ønske at han også skal finne seg en snill og god dame å bli glad i er kanskje også noe du skal forestille deg og tenke på... Det er fint å ønske at de du er glade i skal kunne ha det fint på alle måter og voksne trenger andre voksne, en kjæreste og en partner. Du vil alltid være viktigst for ham, men en dag er ikke han lenger den viktigste for deg og da er det godt å vite at han har det bra. Du kan gjerne snakke med noen om dette, f.eks. moren din, helsesøster på skolen eller en annen voksen du føler du kan snakke åpent med.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning