HELSEsøster:

For ung til å være bifil?

Helsesøster svarer denne gangen på spørsmål om det å bli forelska i både jenter og gutter.

Publisert Oppdatert

For ung til å være bifil?
Jeg liker både gutter og jenter, og får kommentarer om at jeg må være mer enn 14 år for å vite hva jeg liker... er det sant?

Vet du det, så er du nok også biseksuell
Hei!
Det finnes ikke noen alder for dette. De som kommenterer dette tenker kanskje på at mange er usikre på sin seksuelle legning i begynnelsen av puberteten. Det betyr ikke at ikke mange vet at de er homofile eller biseksuelle lenge før den alderen.
Hilsen Helsesøster Grethe

Husk at du også kan spørre Julias egen helsesøster Grethe om hva som helst! Her kan du sende inn spørsmål til henne.

Æ E BIFIL !
hei..
jeg er en jente på snart 15 år som sjøl vet at jeg er bifil..

problemet er bare at jeg ikke tør å si det til noen.. til og med ikke kjæresten min vet at jeg er det... Jeg er jo sammen med en gutt men har vært forelsket i en jente.. folk syntes det var rart og begynte å kalle meg lesbe osv. så jeg vet ikke hvordan jeg skal si det til noen.. jeg vil jo ikke sjule det for vennene mine, men jeg klarer ikke si noe.. help meg.. hvordan skal jeg si det ?
- emoshitkidn

Det kan være lurt å åpne for en du stoler på først
Hei!
Om noen reagerer på legningen din så sier det mer om dem enn om deg. Noen er fordomsfulle, slik er det bare, men hva skal du vel med slike venner? For de fleste er det ikke noen stor sak, og i en vennegjeng er det vel gjerne også slik at mange har gjettet det allerede? Kjæresten din kan kanskje reagere? Men jeg tenker nå slik at uansett legning, så er du trofast i det forholdet du er i - det er DET som er det riktige akkurat nå.

Nå føler du deg klar til å være åpen om din legning og du ønsker fortelle vennene dine hva du føler. Jeg skjønner at det føles litt skummelt og at du ikke helt vet hvordan du skal gå frem for å snakke om det. Jeg tenker at det som er viktig å ha i bunnen er at du selv godtar legningen din. Når du har gått dine runder og står for den du er og gir blaffen i de som ikke liker det, da har du et trygt ståsted for å være åpen.
Når du skal fortelle det så er det lurt å snakke med den du stoler mest på først. Det er godt å ha noen som støtter deg og som du kan snakke med. Etter det kan du jo si det til de nærmeste. Du trenger jo ikke fortelle alle at du er bifil - det blir ikke naturlig, men det trenger heller ikke være noen hemmelighet. Du er den du er.

Du kan gjerne ta kontakt med organisasjoner for bifile og homofile. Det kan være godt å snakke med noen som vet hvordan det er og som kan dele sine erfaringer med deg. Dette kan være f.eks landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, www.llh.no skeiv ungdom, på www.skeivungdom.no Disse har også en egen ungdomstelefon. Nummeret er 810 00 277.
Hilsen helsesøster Grethe

Husk at du også kan spørre Julias egen helsesøster Grethe om hva som helst! Her kan du sende inn spørsmål til henne.

Bifil... Hvordan si det til foreldre ?
Heisann.
Jeg er ei jente som omtrent akkurat har "kommet ut av skapet " (som man kaller det) blant noen av vennene mine. Men jeg har ikke turt å fortelle det til foreldrene mine fordi jeg er redd for hvordan de vil reagere.... Og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal si det til dem heller. Jeg har lurt litt på om jeg bare skal vente med å si noe til jeg kommer hjem med ei jente som er kjæresten min? Eller er det en veldig dum måte å gjøre det på? Blir kjempeglad om du svarer, for jeg trenger virkelig hjelp til å finne ut hvordan jeg skal fortelle det til dem.
Hilsen usikker jente.


Ingen god idé!
Hei du usikre jente!
Det er fint at du har begynt å tørre stå for den du er og det du føler. Jeg regner med at du ikke har fått noen negative tilbakemeldinger fra vennene dine? Om noen skulle reagere negativt så husk at det er dem det handler om, ikke deg! Du kan være trygg i deg selv for dine følelser er fine, ekte og like verdifulle som hvem som helst andres. Vær stolt av deg selv og la andre slite med sine egne problemer....

De fleste foreldre ønsker nok et "vanlig" liv for barnet sitt i utgangspunktet, det er det letteste og man ønsker gjerne et så ukomplisert liv som mulig for barnet sitt. I dag er det heldigvis ikke mange som reagerer negativt når du forteller at du føler annerledes enn de har forventet. De fleste trenger å fordøye det, men så er det egentlig ikke noen stor sak etter det.

Nå har du begynt å fortelle venner hva du føler og da synes jeg det er naturlig at du også forteller det til foreldrene dine. Det er et synd om de skal få vite av andre, det ville såret meg som forelder at du ikke hadde nok tiltro og tillit til meg til å fortelle meg hva du følte... Jeg ville nok reagert mer på det enn på legningen din... Snakk med dem begge på en gang eller velg den du lettest snakker fortrolig med først. Å bare komme hjem med en kjæreste synes jeg er en dårlig idé. Selv om det i dag ikke er noen stor sak å være bifil, så trenger foreldrene dine å involveres og venne seg til tanken - og jeg synes det er naturlig at de også vet at du er forelsket og får kjæreste før de møter henne! Det er lettest for deg, for dem, og for ikke å snakke om kjæresten.

Det kan være godt å snakke om disse tingene med andre som vet hva som stopper deg.Ta gjerne kontakt med organisasjoner for homofile hvor du vil treffe andre som vet hva du går gjennom nå, f.eks landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, www.llh.no skeiv ungdom, på www.skeivungdom.no Disse har også en egen ungdomstelefon. Nummeret er 810 00 277.
Hilsen helsesøster Grethe

Husk at du også kan spørre Julias egen helsesøster Grethe om hva som helst! Her kan du sende inn spørsmål til henne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning