John Arne Tungen/Aktivt Testteam

Stor test av truger

Vi har testet 14 truger, slik at du finner de som passer deg.

Moderne truger er praktiske i bruk og krever ikke vedlikehold. Med gode truger er du godt rustet for flotte opplevelser i vinter. Dessuten er de praktiske når du skal bære mat, klær og ved inn på hytta.

Det er noen forskjeller på de gode og de dårlige trugene, særlig når det gjelder bindinger og gripeklør.

Se test: 14 aktuelle truger

Bindinger

Bindinger skal være enkle å bruke, også med votter. Rimelige utgaver kan være klønete i bruk, og vår erfaring er at de må etterstrammes etter at du har gått noen kilometer.

Vinn turjakke: Del ditt beste utstyrstips

Eldgammel oppfinnelse

  • Det skal visstnok finnes spor etter truger hele 4000 til 6000 år tilbake i tid i Sentral-Europa, men det er en gjengs oppfatning blant dem som har forsket på trugens opprinnelse at den tradisjonelle trugen slik vi kjenner den i dag oppsto senere blant indianerne i Canada.
  • Enkelte teorier går på at utviklingen av trugen delte seg slik at her i Skandinavia utviklet den seg til å bli ski, mens de som befolket Amerika endte opp med truger med en treramme med fletteverk av lær.

Noen av trugene vi har testet, festes med klips. I verste fall kan disse sprette opp når du går.

Gripeklør

Solide og brede gripeklør er en stor fordel. Is og kram snø kan kladde seg opp i smale gripeklør. Det gjør trugene tunge, og du kan skli. Brede og kraftige klør gir deg full kontroll i bakkene.

Skal du gå mye i bakker, anbefaler vi truger med hælløfter, som avlaster leggene.

Les mer:

Gjør et hyttekupp

Våre beste turtips

Alle friluftstester

Er det sant at du får mark i magen av å spise snø?

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!