De blå sidene

Noen uker før jul sa mannen min de ordene jeg ikke ville høre

Alt var klart til jul. Jeg fikk sjokk.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Jeg pratet om julen med datteren min Lisa for en stund siden. Hun skulle feire sin første jul hos sine svigerforeldre og var spent på hvordan det ville bli.

Så kom vi inn på den forferdelige julen vi alle opplevde for fem år siden, da mannen min Bjørn fortalte at han ville skilles.

Det var noen få uker igjen til jul, og jeg fikk sjokk. Akkurat den julen skulle begge barna våre feire julen utenlands, og vi hadde planlagt en stille og rolig feiring hjemme.

Alle gavene lå klare, og jeg skulle overraske Bjørn med en hyttetur på fjellet i romjulen. Den avlyste jeg med en gang. Alt falt i grus. Jeg forsto ingenting.

I min verden hadde vi et slitesterkt og godt ekteskap, men den opplevelsen delte tydeligvis ikke Bjørn med meg.

Jeg stirret på ham med vantro og ba ham om å gjenta det han nettopp hadde sagt, at han ville skilles og at han virkelig mente det. Etter nærmere 30 års ekteskap var alt over.

Den julen ble den tøffeste jeg noensinne har opplevd. Jeg insisterte på at vi ikke skulle fortelle det til barna våre, slik at de kunne feire sin jul som planlagt. Jeg ønsket ikke at noen i familien vår skulle få vite det før etter høytiden, og Bjørn var enig.

Han hadde allerede skaffet seg et nytt bosted, så han flyttet ut umiddelbart etter jul.

Les også (+) Venninnen overtok eksen min og jeg tok et valg jeg skulle angre på

Jeg hatet julen

Jeg kan ikke forklare hvor sint, såret og skuffet jeg var. Det var umulig for meg å dra på jobb, så jeg ble sykemeldt i noen uker. Jeg gråt hele tiden, og jeg sendte stadig meldinger til Bjørn hvor jeg ba om en forklaring.

Hvorfor? Hva hadde skjedd? Jeg mistenkte ham for at han hadde en annen, men det benektet han.

Han sa kort og greit at han ikke var glad i meg på den rette måten lenger, og at han hadde vært gjennom en lang prosess med seg selv i forkant av bruddet.

Den julen hatet jeg alt som het jul. Jeg holdt meg stort sett innendørs, og jeg handlet inn mat sent på kvelden. Jeg innviet et par venninner i det som skjedde, og de kom stadig innom eller ringte meg. Ellers bare sov og gråt jeg.

Julen, som jeg alltid har vært så glad i, kom og gikk, uten at jeg deltok i den.

Jeg anstrengte meg hver gang noen ringte meg for å ønske meg en god jul, for jeg var nødt til å late som ingenting. Ingen skulle føle et ansvar for meg fordi Bjørn hadde forlatt meg.

Hele livet mitt var over, det var slik jeg følte det. Jeg kunne ikke tro at jeg noen gang kom til å komme meg igjennom denne skilsmissen, og ikke minst følte jeg på en dyptgripende skam over å bli forlatt.

På nyåret fikk alle vite det, og det ble også vanskelig. Barna gråt, og de trøstet meg.

Foreldrene mine bedyret sin skuffelse over Bjørn, og jeg fikk mye støtte. Venninnene mine prøvde å si til meg at det kom til å bli bedre etter hvert.

– Plutselig en dag har du funnet deg en ny mann og etablert deg i et nytt liv, sa en av venninnene mine optimistisk.

Jeg syntes hun var dum som kunne si noe sånt. Jeg kom da aldri til å bli lykkelig igjen og aller minst møte en ny mann. Bare tanken gjorde meg kvalm. Dessuten, jeg var midtveis i livet, så hvem ville vel ha meg.

Det tok sin tid før jeg klarte å samle meg og se fremover. Jeg kjente stadig på bitterheten overfor Bjørn, og da det kom frem at han hadde fått en ny kjæreste et halvt års tid senere, skjønte jeg at hun antageligvis hadde vært bak i kulissene hele tiden.

Huset vårt ble solgt, og jeg flyttet inn i en rekkehusleilighet. Med store barn og bare meg i huset føltes livet til tider tomt og meningsløst.

Les også (+): Ekteskapet var kjedelig og sexlivet dødt. Så fortalte mannen min hva han hadde gjort

Åpnet hjertet mitt igjen

Men så skjedde det noe. Jeg dro motvillig på en sensommerfest og hadde plan om å dra derfra tidlig. Som bordkavaler fikk jeg en mann til bords, som fikk meg til å le.

Han vartet meg opp og var oppmerksom mot meg hele kvelden, og jeg følte meg faktisk litt lykkelig. Jeg ble der til langt på natt, og han og jeg snakket sammen hele tiden.

Slik kom Kåre inn i livet mitt. Han tok meg med storm. Han fikk meg til å åpne hjertet mitt igjen, og forelskelsen snek seg i meg. Jeg glemmer aldri at venninnen min sa at jeg nok plutselig ville møte en ny mann.

Jeg trodde ikke på det, trodde ikke at det kunne være mulig. Men det var akkurat det som skjedde. Jeg tenkte ikke lenger på Bjørn, for Kåre tok all plassen i hjertet mitt.

Sammen med Kåre har jeg utviklet et nært og fint forhold. Denne julen er vi på hytta til foreldrene hans på fjellet og feirer julen sammen med dem og barna våre.

Jeg ser veldig frem til at vi skal tilbringe tid sammen, gå på skiturer og sitte foran bålpannen. Sammen med Kåre opplever jeg julen på andre måter enn tidligere. Han liker variasjon, han liker hjemmejul det ene året og julen på hytta det andre året.

Han har også foreslått at vi skal jobbe som frivillige en julaften. Han utvider horisonten min og er flink til å skape hyggelige rammer rundt oss.

Det kom en ny og bedre jul, selv om jeg mistet både mannen min, hjemmet mitt og flere av våre felles venner.

Det jeg ser i ettertid, er at livet er i bevegelse hele tiden, selv om det ikke føles sånn.

Lisa spurte meg rett ut om jeg har det bedre med Kåre enn jeg hadde det med faren hennes. Jeg svarte ærlig, at ja, det har jeg. Mellom Kåre og meg er det en helt annen dynamikk.

Som Kåre sa her forleden, vi må huske at vi ikke skal stresse så mye, for det bare oss. Vi, som nå er en storfamilie, som bare skal kose oss, slik man vel egentlig skal i julen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på «De blå sidene» i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 28/12 2023, og sist oppdatert 04/01 2024.

Les også