DE BLÅ SIDENE

Min eksmanns nye kjæreste har overtatt alt som en gang var mitt

Preben og jeg er skilt, men jeg var ikke forberedt på konsekvensene.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Jeg måtte virkelig anstrenge meg for å holde tårene tilbake da datteren min Lisa og de to barna hennes kom innom i ettermiddag for å hilse på.

De har tilbrakt tre uker på Vestlandet, og barnebarna mine pratet i vei om alt de hadde gjort og nevnte navnet Gro med den største selvfølge. Jeg unngikk Lisas blikk så godt jeg kunne, og jeg var lettet da de omsider dro.

Det ingen vet er at det siste halvåret har vært veldig vanskelig for meg.

Jeg har kjent på noen vonde følelser, og jeg tror at det handler om en form for sjalusi. To uker før Lisa reiste dit med familien sin, var sønnen min Lasse der med sin familie, og det gjorde også vondt.

Det er to år siden Preben og jeg gikk fra hverandre etter nesten 30 års samliv. Vi var enige om at vi ikke hadde de rette følelsene for hverandre lenger, men det tok lang tid før vi klarte å gjennmføre skilsmissen.

Det var så mye som bandt oss til hverandre og så mange år vi hadde delt, at det å leve alene var en skremmende tanke for oss begge. Da jeg omsider flyttet ut, var det etter press fra venninnene mine. De mente det var på tide at jeg kom i gang med det nye livet mitt.

De ga meg støtte og ble med meg på visninger, på jakt etter et nytt sted å bo. Preben overtok huset, fordi han hadde fått tomten av foreldrene sine og hadde særeie på den.

Jeg har funnet meg godt til rette i min nye tilværelse og lever alene. Det jeg ikke var forberedt på, var alle følelsene som kom da Preben møtte Gro. Én ting var at han beholdt huset og bodde der, alene, eller dro til foreldrene sine på Vestlandet sammen med barna og barnebarna våre, alene.

Plutselig ble Gro en del av alt dette som gjennom så mange år har vært forbeholdt meg. Og det sliter jeg med å akseptere.

Jeg har besøkt mine svigerforeldre et par ganger etter skilsmissen, men nå som Gro er inne i bildet, er det ikke naturlig for meg lenger. Vi ringes en sjelden gang, men jeg føler det mer og mer unaturlig jo lengre tid det har gått.

Les også (+) Mannen min er humørsyk og ustabil. Jeg orker ikke mer

Et tap og et savn

Gro bor nå i huset som har vært hjemmet mitt i hele mitt voksne liv. Hun reiser på ferie til Vestlandet og til Prebens familie, slik jeg har gjort hver eneste sommer.

Hun er ute med båten Preben og jeg en gang kjøpte sammen og som han har beholdt.

Det er sårt for meg å stå på utsiden og vite alt dette. Ikke minst er det rart å høre Lisa og Lasse prate om henne som en naturlig del av livet sitt, og at hun har fått en sentral rolle i mine barnebarns liv.

Det er ikke det at jeg ønsker å få Preben tilbake. Det handler om at jeg har en sterk tilhørighet til alt hun nå har blitt en del av. Jeg savner så mye av det, selv om jeg vet at skilsmissen automatisk fratar meg tilgangen til alt dette.

Det jeg føler er et tap og et savn. Jeg kan kjenne at det stikker innvendig bare ved tanken på at det er Gro som sitter sammen med svigermoren min og har de koselige samtalene på steintrappen utenfor huset. Eller som griller fisken de har fisket sent på kvelden, hvor latteren sitter løst og man kan høre bølgene slå mot moloen.

Jeg kan også føle en merkelig form for svik hver gang barna mine snakker om henne med entusiasme og glede. For de liker virkelig Gro og synes at hun passer perfekt til faren deres.

Skilsmissen har gitt meg noen følelsesmessige utfordringer som jeg ikke var forberedt på, men jeg snakker ikke om det til noen. Jeg er bare glad for at sommeren er over og at ungene mine er tilbake til den normale tilværelsen.

Det har vært vanskelig å vite at de har vært på sommerferie sammen med Gro, mens jeg stort sett har vært hjemme og kjedet meg.

Jeg savner å være en del av noe og bety noe. Det har vært tøft å se at jeg ikke er uerstattelig. Alle har tilpasset seg det valget Preben og jeg gjorde da vi gikk fra hverandre. Og isolert sett er det bra, men det gjør litt vondt, fordi jeg innser at samlivet mitt med Preben handlet om så mye mer enn oss to som par.

Kanskje kan min historie bidra til at andre blir bedre forberedt på denne konsekvensen av en skilsmisse enn det jeg selv var.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2022, og sist oppdatert 14/09 2022.

Les også