Brevet jeg aldri sendte

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Søsteren min fikk nok og flyttet, jeg ble igjen med deg.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Kjære mamma

«Jeg har to barn, men de kom­mer ald­ri på be­søk til meg», vet jeg at du sier, mam­ma. Du sier det til na­bo­er, slekt­nin­ger og de få ven­nin­ne­ne du har igjen.

Det er din opp­fat­ning at du er svik­tet av dine egne. «Utakk er ver­dens lønn», suk­ker du.

Hvor­for kla­rer du ikke å se hvor­for vi ikke er her for deg? Hvor­for har du ald­ri klart å for­stå hva du ut­set­ter oss for gjen­nom din måte å være på?

Jeg voks­te opp med en mor, som til sta­dig­het had­de vondt i ho­det, og som vi måt­te ta hen­syn til.

Da pap­pa flyt­tet fra deg, for­sto vi ikke helt hvor­for, men med åre­ne ble det ty­de­lig for oss hvil­ke år­sa­ker som lå til grunn, nem­lig ditt rus­pro­blem.

I man­ge år lur­te du både oss og din ar­beids­gi­ver og du job­bet og mis­bruk­te pil­ler sam­ti­dig. Sann­syn­lig­vis var det vi bar­na som mer­ket det mest, for du var sløv og uin­ter­es­sert i våre liv.

Vi måt­te kla­re oss selv, stort sett. Så, et­ter utal­li­ge syk­mel­din­ger for­klart med di­ver­se syk­dom­mer og pla­ger, ble du ufø­re­tryg­det, og mis­bru­ket es­ka­ler­te.

Du skyld­te på ner­ver og fy­sis­ke smer­ter hele ti­den og for­lang­te at vi stil­te opp og tok an­svar i vårt fel­les hjem.

For meg ble det en ut­ford­ren­de opp­vekst, ikke minst da Eline, som er tre år eld­re enn meg sa at hun had­de fått nok.

Hun flyt­tet til kjæ­res­tens fa­mi­lie og jeg ble ale­ne igjen med deg.

«Du er en or­dent­lig jen­te og stil­ler opp for mo­ren din» sa du, og det for­plik­tet.

Jeg fikk dår­lig sam­vit­tig­het når jeg drøm­te om å dra fra deg. Du lær­te meg jo ord­ta­ket: «Du skal ikke for­la­te en som lig­ger nede».

Men jeg kom meg hel­dig­vis bort, og det var en let­tel­se. For før­s­te gang på len­ge føl­te jeg at jeg kun­ne være glad og ten­ke på meg selv. De enes­te gan­ge­ne jeg had­de det dår­lig var hvis du ring­te, el­ler jeg dro på be­søk til deg.

Hver gang fikk jeg høre at jeg had­de svik­tet, og at du for­tjen­te bedre. «Hva har jeg gjort galt som har fått så ego­is­tis­ke døt­re», spur­te du.

Jeg fikk høre av on­kel at du rak­ket ned på meg og søs­te­ren min, at du kal­te oss utakk­nem­li­ge og bort­skjem­te ego­is­ter.

Hva skul­le jeg si? Jeg øns­ket ikke å for­tel­le at du lå sløv på so­fa­en mes­te­par­ten av da­gen og så på tv-se­rier, og at du ikke vis­te in­ter­es­se for våre liv. Sann­he­ten er jo at jeg har vært skuf­fet over deg i man­ge, man­ge år.

Nå er jeg blitt vok­sen og har fått barn selv, og vi har in­gen kon­takt len­ger. Det var jeg som brøt med deg, og vet du, jeg fø­ler let­tel­se. Som mor for­står jeg ikke dine valg og krav. Heller ikke min søster besøker deg.

Mine barn skal få være barn, og jeg skal stil­le opp for dem og gi dem en god barn­dom. Det ga ikke du til oss. I ditt liv har pil­le­ne kom­met i før­s­te rek­ke. Det vers­te er at du har be­nek­tet det­te selv, og det gjør du frem­de­les.

Inn­se ditt pro­blem og søk hjelp. Hvis ikke, kan vi ikke ha kon­takt. Det­te er min hold­ning nå. Det er ikke synd på deg, for du har et valg.

Kanskje du innerst inne vet hvorfor du er alene?

Til alle som får høre his­to­ri­er om barn som ikke hjel­per syke for­eld­re vil jeg min­ne om at sa­ken kan­skje har mer enn den ene si­den. Det er som re­gel svært gode grun­ner til at barn tar av­stand fra sitt opp­hav.

Mam­ma, ditt liv er ditt an­svar. Jeg nek­ter å ha det dår­lig på grunn av deg og val­ge­ne du tar hver dag. Per i dag er du en mor uten barn, og det er din egen skyld.

Hilsen datteren din

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Brevet jeg aldri sendte» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2023, og sist oppdatert 31/01 2023.

Les også