Brevet jeg aldri sendte

Kjære mamma. Nå må du snart slippe taket

Mamma, jeg vet du elsker meg. Men jeg håper du kan endre deg.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Publisert

Kjære mamma

Jeg vet at du els­ker meg her­fra og til må­nen, og til­ba­ke igjen. Jeg vet at du vil mitt al­ler beste, og at du bare vil vite om jeg har det bra.

Li­ke­vel, mam­ma, det­te bre­vet er til deg, og det er skre­vet i håp om at du skal kla­re å klippe nav­le­stren­gen og la meg leve mitt liv.

Da jeg flyt­tet hjem­me­fra for å stu­de­re, gru­et jeg meg.

Hvor­dan skul­le jeg kla­re meg ale­ne? Gjen­nom hele barn­dom­men var jeg blitt så godt be­skyt­tet og iva­re­tatt.

For meg ble det en åpen­ba­ring å opp­da­ge at til­væ­rel­sen var trygg, også når jeg bodde hjem­me­fra. Uten deg og pap­pa, uten søsk­ne­ne mine. Det gikk helt fint!

I be­gyn­nel­sen var det for­ståe­lig og ok at du ring­te meg fle­re gan­ger hver dag.

«Har du fått på plass kjøk­ken­ut­sty­ret?» «Har du lagt på over­mad­ras­sen jeg bad deg om å kjøpe?» Alle de prak­tis­ke tin­ge­ne du tenk­te på, var helt greit å for­hol­de seg til.

Dess­uten var jeg også gam­mel nok til å for­stå at det var en over­gang for deg at jeg flyt­tet ut.

På et tids­punkt opp­da­get jeg at mine med­stu­den­ter ikke had­de mel­de­plikt til sin mor el­ler far. De had­de ikke en mor som send­te tyve mel­din­ger hvis de ikke svar­te på te­le­fo­nen.

«Har du det bra, le­ver du, jeg får ikke tak i deg». Pa­nik­ken i be­skje­dene dine var for­fer­de­li­g og slit­som­ å for­hol­de seg til.

«JA, jeg le­ver!» svar­te jeg til slutt.

Det føl­tes som om jeg had­de be­gått en kri­mi­nell hand­ling når jeg ikke svar­te på mel­din­ge­ne dine, el­ler ikke tok te­le­fo­nen.

«Hva som helst kan ha skjedd med deg, for­står du ikke?», nes­ten gråt du da jeg en­de­lig tok kon­takt.

Det ble et pro­blem å ha en mor som var så «på», og jeg be­gyn­te å skam­me meg og sat­te te­le­fo­nen på lyd­løs og la den i lom­men. Jeg ville ikke være den over­be­skyt­te­de jen­ta, som måt­te snakke med mam­ma­en fle­re gan­ger hver dag.

I alle år som er gått, har du fort­satt. Pro­ble­met i vår re­la­sjon, er at du ald­ri har slut­tet å kon­tak­te meg man­ge gan­ger hver dag.

Nå er jeg en ung kvin­ne, som er fer­dig ut­dan­net. Jeg har en sam­bo­er, og du rin­ger meg fort­satt mor­gen, et­ter­mid­dag og kveld for å høre hvor­dan det går. Det går ikke, kjæ­re deg. Du må slut­te!

Her om da­gen satt jeg sam­men med min kom­men­de svi­ger­mor, som er helt an­ner­le­des enn deg. Hun for­tal­te om da hun som ung reis­te på even­tyr­tur rundt om i ver­den.

Hun had­de in­gen mo­bil­te­le­fon og lite pen­ger og kun­ne bare send­te et post­kort hjem nå og da. Av­ta­len var at hun bare skul­le rin­ge hvis det var en kri­se. I lø­pet av tre må­ne­der snak­ket hun bare med sin mor en gang. Tenk det, mam­ma.

Du ten­ker at det er kri­se hver gang jeg ikke tar te­le­fo­nen el­ler sva­rer deg promp­te på en tekst­mel­ding. I vir­ke­lig­he­ten er in­gen ny­he­ter, gode ny­he­ter. Du hø­rer det i hvert fall hvis noe dra­ma­tisk skjer!

Jeg skri­ver det­te bre­vet for­di jeg vet at det helt sik­kert fin­nes fle­re mød­re som deg. Klipp nav­le­stren­gen. La barn bli voks­ne og leve sitt selv­sten­di­ge liv.

Jeg kan ikke hver dag i frem­ti­den måt­te stå sko­le­rett over­for deg og for­tel­le hva da­gen har in­ne­holdt. Jeg or­ker ikke.

Hilsen din datter

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Brevet jeg aldri sendte» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2022.

Les også