DE BLÅ SIDENE

Jeg trodde han var en moderne ektemann, men han ble bare sur

Jeg ville ikke at planene mine skulle gå ut over ekteskapet, men Frank taklet det ikke.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Frank og jeg hadde vært gift i over 20 år da jeg fant ut at jeg ville ta en utdannelse.

I hele mitt voksne liv hadde jeg jobbet som sekretær, og selv om jeg ikke mistrivdes, lengtet jeg etter noe annet.

Hverken Frank eller jeg tok noen utdannelse etter at vi ble kjærester som 19-åringer.

Vi jobbet oss oppover og fikk etter hvert jobber vi kunne leve med og som likestilte oss lønnsmessig.

Det var etter at en venninne tok utdannelse i voksen alder at jeg ble inspirert. Hun turte å satse på studielån og en deltidsjobb, og jeg sto beundrende på sidelinjen og så på hvordan hun nærmet seg målet sitt.

Hun bodde alene på den tiden, og hun utdannet seg til sykepleier og var så lykkelig da hun ble ferdig.

Jeg hørte med stor interesse på alt hun fortalte fra studiene og praksisperiodene sine. Hver gang jeg kom på besøk, kikket jeg interessert i bøkene hennes mens hun fortalte hvordan studentlivet var.

– Det er aldri for sent, sa hun flere ganger.

Jeg tenkte meg om lenge og vel før jeg bestemte meg for å ta opp noen fag fra videregående. Det var så lenge siden jeg hadde vært elev, og det føltes mye mer skummelt å være student. Men jeg fikk gode karakterer på de fagene jeg trengte, og følte meg klar til å søke meg inn på sykepleierstudiet, jeg også.

Frank protesterte. Han mente at vi hadde det fint som vi hadde det. Han ønsket ikke at jeg skulle bli student og likte ikke tanken på at vi skulle få dårligere råd.

Jeg argumenterte imot så godt jeg kunne, og til slutt ga han etter, mot at jeg ikke lot studiene gå utover ham eller ekteskapet vårt.

Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli Frank som lot studiene mine gå utover forholdet vårt. Etter at jeg begynte å studere ble han både spydig og kritiserende. Han likte ikke at jeg snakket om fag eller om medstudentene mine, og han orket ikke å høre om hvor spennende jeg syntes det var å være i praksis.

Til slutt snakket vi knapt sammen. Han satt foran TV-en mens jeg satt i kjellerstuen og gjorde lekser. Han var overhodet ikke interessert i det jeg drev med og sa flere ganger at jeg ikke skulle tro at jeg var noe bedre enn andre fordi jeg studerte.

Les også (+): Jeg ville jo bare bli elsket, ikke skape problemer

Trivdes som student

I studietiden utviklet jeg meg på mange plan. Jeg merket at jeg ble mer reflekterende og kommuniserte annerledes enn tidligere. Å tilegne seg helt ny kunnskap var stort for meg, og jeg tok studiene på dypeste alvor.

Alle venninnene mine støttet meg og heiet meg frem. Vi feiret hver gang jeg var ferdig med en eksamen eller en praksisperiode. Frank brydde seg fortsatt ikke, og avstanden mellom oss ble større og større.

Jeg gikk på tåhev rundt Frank. Jeg passet på å ha middagen klar til han kom fra jobb, og jeg unngikk å snakke om fag. Det var nok å få det oppgitte blikket rettet mot meg hver gang vi var i et selskap og noen spurte meg hvordan det gikk med studiene.

Jeg ofret ikke ekteskapet mitt for utdannelsen min, men noe gikk i stykker mellom Frank og meg likevel.

Han taklet ikke at jeg utviklet meg, fikk nye venner og ble engasjert i helt nye ting. Enda verre ble det da jeg ble ferdigutdannet og fikk en jobb hvor jeg tjente bedre enn ham.

Frank viste noe sider i seg selv som jeg ikke visste om. Han følte seg tydeligvis underlegen og klarte aldri å glede seg på mine vegne. Det såret meg. Og det fikk meg til å innse at vi ikke lenger kunne leve sammen på en god måte.

I dag lever jeg alene, og hver eneste dag gleder jeg meg over at jeg styrte livet mitt i en helt ny retning. Jeg er ferdig med Frank følelsesmessig. Til gjengjeld har jeg fått så mye annet inn i livet nå, og det oppveier på en måte sorgen over skilsmissen.

Jeg er selvstendig på en helt annen måte. Jeg har en sterk yrkesstolthet, og er veldig fornøyd med å jobbe som sykepleier og gjøre en forskjell for syke mennesker.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på «De blå sidene» i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2022, og sist oppdatert 09/10 2022.

Les også