SAMTALE I NATTEN

Jeg trodde et feriehus skulle bli redningen for oss. Det ble et sant mareritt

Line hadde funnet drømmemannen. Så kjøpte de felles feriebolig i utlandet.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Hun starter med å fortelle hvordan de møttes for en del år siden.

– Det var så romantisk, minnes Line.

– Av alle steder møttes vi på ferie ved Dødehavet. Begge kom dit alene, begge var nyskilte.

De kjente en umiddelbar tiltrekning.

– Vi sto langs vannkanten, innsmurte med helsebringende gjørme, da vi fikk øye på hverandre. Det første som skjedde var at vi begynte å le. Ja, for vi så komiske ut! Deretter rakte den høye mannen hånden ut mot meg, som en invitasjon til å gå ut i vannet sammen, sier hun.

– Jeg heter Peder, sa han. Line, sa jeg andpusten. Hjertet mitt hamret! Og så lå vi der på ryggen, med min hånd i hans, og svevde på det salte vannet– uten å si ett ord.

Kjærligheten mellom dem vokste raskt.

– Jeg var overbevist om å ha funnet min prins. Aldri hadde jeg trodd det ville ende som det gjorde.

De ble elskere den første kvelden.

– Jeg har hatt som prinsipp ikke å gå til sengs uten å være i et forhold. Med ham ble den regelen glemt. På alle vis kledde jeg meg naken for Peder.

– Pratet dere om å ta forholdet lenger under oppholdet?

– Vil du være kjæresten min? spurte Peder meg den tredje dagen. Det var så barnlig søtt sagt at jeg smeltet. Selvsagt ville jeg det!

– Hva ble det neste steget?

– Selv om vi var fristet, flyttet vi ikke sammen. Vi var både nyskilte og hadde yngre barn på den tiden. Han fire og jeg to.

Av hensyn til dem, ble de enige om å bo hver for seg– en stund.

– Da vi endelig prøvde å flytte sammen, for vi ønsket å ta forholdet skrittet videre, skar det seg fullstendig mellom ungene våre og deretter mellom hans unger og meg, og mine og hans. Løsningen ble at jeg flyttet ut av Peders hus og kjøpte en leilighet til meg og mine.

«Glem ikke at vårt forhold handler om deg og meg», sa Peder trøstende.

– Jeg merket åpenbart at det var flere meninger om det, sier hun kritisk,– men valgte å se det positive ved at han fremdeles ville satse på oss. Mine barn ble etter den konflikten aldri forlikte med ham.

– Hvordan opplevde dere det?

– Det gikk nok mer inn på meg enn Peder. Mine døtre sa de ikke kunne fordra ham og det er selvsagt tungt å vite for en mamma. Hans sønner var snarere likegyldige når det gjaldt meg.

– Ble denne konflikten starten på spliden mellom dere?

– Jeg valgte å tro på Peders ord om at vårt kjærlighetsforhold handlet om oss. Dessverre er livet mer komplisert enn som så. Langsomt, nesten uten selv å merke det, gled vi fra hverandre og konflikten med barna ble med oss videre.

Les også (+): Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet

Drømmen om et feriested

Det er mange år siden de ble et par. Da barna ble store valgte de, i stedet for å flytte sammen, å kjøpe et felles hus utenlands.

– Vi fant en perle av et sted på Kreta. Et ganske lite hus, men med en fantastisk utsikt til sjøen og et stort basseng.

«Her skal vi bli gamle sammen», sa den evig romantiske Peder.

– Var du enig?

Hun drar på det.

– Opprinnelig var jeg det, men etter å ha delt boligen med ham den første sommeren ble jeg sterkt i tvil.

– Hvorfor?

– Peder er bare fire år eldre enn meg, men det føltes som jeg delte hus med en sta, gammel mann. Kanskje hadde han bodd for lenge alene? Mens min yngste datter nylig flyttet hjemmefra, har han vært eneboer i mange år nå.

– Hvordan virket han eldre?

– For det første opplevde jeg at ham som irriterende rotete, ja, nærmest skitten. Han kunne sitte med bena på matbordet og slengte seg ned på sengen for å hvile med svette klær.

– Kan vi også lese mellom linjene at du er ekstra nøye?

– Jo da, men det handler om respekt, mener jeg. Han visste at enkelte ting var viktige for meg, som å sette de skitne tallerkenene og bestikket rett inn i oppvaskmaskinen og tørke vekk kaffeflekkene etter seg. Generelt å ha det ryddig og hygienisk.

– Hvorfor lyttet han ikke?

– Peder sa konstant at han glemte seg, men det ble sagt med tydelig irritasjon som økte til sinne.

«Jeg orker snart ikke mer av det maset ditt!» ble den vanlige frasen hans. Mens jeg opplevde det som sårende at han ikke engang så ut til å prøve.

Slik fortsatte vi å hakke på hverandre, gjennom den første sommeren og neste.

Les også (+) Da sønnen vår fikk diagnosen, falt brikkene på plass

Brå slutt

På tampen av forrige sommer dro de også til Kreta.

– Vi burde ha blitt hjemme, sier Line tungt.

– Den en gang så flotte kjæresten min, han jeg også har vært fysisk tiltrukket av gjennom alle år, ble brått en mann som bød meg imot.

– Hvorfor?

– Å bo under samme tak understreket nok en gang hvor forskjellige vi er. Hver for oss har vi sett på det som kult å være nokså ulike. Blant annet at han er langt mindre opptatt av hvordan hus og hjem tar seg ut enn meg.

«Jeg kunne ha bodd i en pappeske», som han ofte sa.

– Med et felles hus ble ulikhetene et problem for begge. Mens han irriterte seg over min pertentlighet så vel som behovet for å ha «pene ting», opplevde jeg ham som en møkkete, gammel mann. Da ingen av oss klarte å fire på kravene, smalt det til slutt. Han pakket ryggsekken og dro hjem.

Etterpå har han nektet å prate med henne.

– Jeg har bare fått en tekstmelding hvor det sto «Kjøp meg ut av feriehuset». Det gjør jeg gladelig, sier hun trassig.

– Det er selvsagt en barnslig oppførsel av oss, men alt jeg kjenner på er at jeg hater den mannen, sier hun med inderlighet i stemmen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "Samtale i natten" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2023, og sist oppdatert 31/05 2023.

Les også