LESERNE FORTELLER

Jeg ble gravid med min gifte elsker uten at han visste det. En dag spurte datteren min etter pappaen sin

Da jeg ble gra­vid et­ter å ha hatt et ufor­plik­ten­de for­hold til en gift mann, tok jeg ikke med ham i min av­gjø­rel­se.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Å gå inn i et for­hold til en mann som du vet er gift, er ikke bra, hver­ken mo­ralsk el­ler emo­sjo­nelt, men det er ikke ulov­lig. Å for­els­ke seg i en som er gift, er fak­tisk gan­ske vondt.

Nå skal jeg en­de­lig for­tel­le hele min his­to­rie – en his­to­rie man­ge dess­ver­re har vridd og vrengt på gjen­nom åre­ne.

Det er mer enn tyve år si­den jeg kom til Oslo som ung stu­dent. Jeg had­de vokst opp midt i Norge et sted og var vant til mind­re for­hold. Uni­ver­si­te­tet var stort og skrem­men­de, for jeg kjen­te in­gen.

Jeg glem­mer ikke fø­lel­sen da jeg kom til hy­be­len jeg had­de leid usett; alt var skum­melt. Det var så trist i det lil­le rom­met, helt ulikt hvor­dan jeg had­de vokst opp. Mest av alt had­de jeg lyst til å rei­se hjem igjen til mam­ma og pap­pa – til trygg­he­ten.

Til tross min unge al­der, var jeg mo­den, det vi jeg si. Jeg had­de lagt bak meg et kjæ­res­te­for­hold som had­de vart i tre år. Gut­ten jeg var sam­men med, ble for lite vok­sen for meg. Jeg sav­net kunn­skap og re­flek­sjon.

Et­ter seks gan­ske en­som­me må­ne­der i Oslo, skjed­de det som end­ret li­vet mitt. Jeg had­de fylt 20 år og had­de be­søk av en ven­nin­ne fra barn­doms­­by­en min.

Vi gikk ut på byen for å ha det gøy, og i en bar møt­te jeg et snilt, godt og in­ter­es­sert blikk fra en mann, som jeg med en gang så at måt­te være man­ge eld­re enn meg.

Vi snak­ket så lett sam­men, og jeg tok meg i å ten­ke at han var den fi­nes­te fy­ren jeg had­de møtt. Det vis­te seg at han had­de stu­dert sam­me fag som jeg tok, og det var uen­de­lig mye å prate om. Da vi skil­tes, bad han om å få te­le­fon­num­me­ret mitt.

Han var gift og had­de fle­re barn, men det hind­ret ikke meg i å inn­le­de et for­hold til ham. Jeg var så be­tatt at jeg ikke klar­te å stå imot.

For­nuf­ten sa til meg at han ikke kom til å gå fra kona, men det hjalp ikke. Hver gang han kon­tak­tet meg, sa jeg ja til å møte ham. Vi hav­net all­tid i sen­gen.

Jeg var in­der­lig for­els­ket og var fa­sci­nert av alt han re­pre­sen­ter­te. De stjål­ne stun­de­ne var ful­le av be­gjær og spen­ning.

Les også (+): Mitt sosiale liv tok slutt, nå lever jeg ut alt på Facebook. Er det negativt?

Hemmelig far

Da men­strua­sjo­nen ikke kom, og jeg for­sto at jeg var gra­vid, fikk jeg li­ke­vel ikke pa­nikk. Det var som om det sen­ket seg en ro i hele meg i sam­me øye­blikk som det gikk opp for meg hvor­dan si­tua­­sjonen var.

In­gen ka­ta­stro­fe­­følel­se bred­te seg i krop­pen. Jeg tenk­te ikke at jeg måt­te ta abort. Nei, i ste­det sat­te jeg meg ro­lig ned og tenk­te på hvor­dan li­vet mitt måt­te bli.

Der og da be­stem­te jeg meg for å full­fø­re grunn­fa­get jeg var i gang med, for så å rei­se hjem. Jeg sa til NN at jeg ikke kun­ne møte ham mer.

– Du er gift og det er galt, sa jeg.

Hvor jeg fikk styr­ken fra, vet jeg ikke sik­kert, men det må ha vært fra bar­net, som lå inni meg. Han tok det pent og sa at han for­sto. I dag ser jeg at han sann­syn­lig­vis had­de hatt unge els­ke­rin­ner før meg, og han fikk sik­kert en ny da jeg av­slut­tet det vi had­de sam­men.

Jeg hør­te ikke mer fra ham, og kon­tak­tet ham ikke. Da jeg dro hjem den som­me­ren, had­de jeg en li­ten kul på ma­gen, og jeg for­tal­te fa­mi­li­en min at jeg skul­le bli mor.

– Men hvor er pap­pa­en?, spur­te de.

Jeg sa at bar­ne­fa­ren og jeg ikke had­de noe til fel­les og at jeg ville ta vare på bar­net ale­ne. Det var for så vidt sant.

Man­ge tror at unge kvin­ner ikke ten­ker nøye og grun­dig gjen­nom det når de gjør det val­get jeg gjor­de. Jeg kan bare snakke for meg selv, men sann­he­ten er at jeg viss­te hvil­ket valg jeg tok.

Jeg tok kon­se­kvens av det også. Min eks-els­ker fikk ikke vite at jeg ven­tet barn. Han ble ikke spurt om det var greit. Jeg be­stem­te meg for ikke å føre ham opp som far, og gikk løs på opp­­gaven som for­el­der ale­ne.

Dat­te­ren min kom til ver­den rett før jul, og fød­se­len gikk om en drøm. Søs­te­ren min holdt meg i hån­den og fikk opp­le­ve ma­gi­en i å se et lite men­nes­ke kom­me til ver­den, og det var så fint og rik­tig.

Jeg els­ket å bli mor. Mitt liv ble fint og inn­holds­rikt for­di jeg had­de et barn å føl­ge opp og els­ke. Jen­ta mi og jeg klar­te oss fint uten en mann.

Da hun var fem år, møt­te jeg Ivar, som jeg i dag er gift med. Vi ga dat­te­ren min to små søs­ken, og in­gen sav­net noe el­ler noen.

Jeg vet at det på hjem­ste­det mitt ble snak­ket om hvem som kun­ne være fa­ren til min første­­fød­te. Det ble spe­ku­lert i om jeg had­de hatt et for­hold til en gift pro­fes­sor på Uni­ver­si­te­tet, men hvor det kom fra, aner jeg ikke.

Onde tun­ger snak­ket også om at man­nen jeg ble gra­vid med, var kri­mi­nell. Når du ikke sier noe, er det utro­lig hvor­dan ryk­ter og spe­ku­la­sjo­ner kan sky­te fart. At bygde­trol­let lev­de der vi bod­de, mer­ket jeg til sta­dig­het.

Hel­dig­vis had­de jeg en fa­mi­lie som støt­tet meg, og jeg be­stem­te meg for ald­ri å falle for fris­tel­sen til å for­kla­re meg.

Selv­føl­ge­lig har jeg tenkt på ham gjen­nom åre­ne, for dat­te­ren min har hans bru­ne blikk. Hun lig­ner ham. Jeg ten­ker at hun er hel­dig, for han var en flott mann den gan­gen jeg møt­te ham. Da hun ble stor nok til å for­stå, for­tal­te jeg henne om hvor­dan ting hang sam­men.

– Jeg be­stem­te meg for å bære frem deg og han fikk ikke vite at jeg var gra­vid, sa jeg ær­lig.

– Så han vet ikke om meg?, spur­te hun.

– Nei, sa jeg.

Les også (+): Var det riktig å forlate ektemannen min for en annen?

Hvem er pappaen?

Min eld­ste dat­ter føl­te ikke et be­hov for å møte sin vir­ke­li­ge pap­pa, for hun had­de Ivar, som tok vare på henne. Men hele vei­en kal­te hun han bare ved navn.

– Han er jo ikke pap­pa­en min, sa hun.

Jeg var så stolt av den ukom­pli­ser­te må­ten å se ting på. Jeg tror hun var så kom­for­ta­bel med ting for­di jeg ald­ri falt for fris­tel­sen til å lyve for henne.

Hun ba ikke om få vite hele nav­net på sin far, ikke før hun kom hjem og for­tal­te at hun skul­le gif­te seg. Nå er det et halvt år si­den det skjed­de.

– Mam­ma, nå må du for­tel­le meg hvem han er. Jeg tror jeg har lyst til å kon­tak­te ham, sa hun.

Man­ge fø­lel­ser gikk gjen­nom krop­pen min da jeg ga henne nav­net hans. Jeg had­de sett på num­mer­opp­lys­nin­gen og fun­net ut at han bod­de på sam­me sted som da jeg bod­de i Oslo. Hvor­dan så li­vet hans ut og hva ville han si? Jeg for­be­red­te meg på en sint te­le­fon.

For kort tid si­den ble det skre­vet om et for­slag som sier at menn skal ha med­be­stem­mel­ses­rett når en kvin­ne blir uøns­ket og ikke plan­lagt gra­vid.

Det­te sjok­ke­rer meg. Hvis det had­de vært en slik lov, ville ikke min fan­tas­tis­ke dat­ter ha ek­si­stert.

Hun tok kon­takt med sin bio­lo­gis­ke far, og han fikk sjokk og mis­tet munn og mæle, men utro­lig nok sa han ja til å møte henne. Da hun kom hjem et­ter å ha vært sam­men med ham to ti­mer i ho­ved­sta­den, vir­ket hun glad og til­freds.

– Jeg li­ker ham, mam­ma, og jeg tror at han også li­ker meg. Han bad meg hil­se, sa hun.

I dag vet jeg at han er takk­nem­lig for at jeg ikke opp­ga han som far. Han har in­for­mert sin fa­mi­lie om at vår dat­ter fin­nes og sier at han øns­ker å ha kon­takt med henne.

Også han ser hvor lik hun er ham. Han har bare søn­ner med kona og sy­nes nok det er stas med en dat­ter.

Selv er jeg bare glad for at jeg tur­te å ta et selv­sten­dig valg, uten å in­vol­ve­re bar­ne­faren. Jeg viss­te hva han ville ha sagt.

For­di jeg tok an­sva­ret ale­ne og ikke be­lem­ret ham, kan ikke en­gang han kland­re meg. Nå er det opp til far og dat­ter hvor­dan de­res re­la­sjon blir i frem­ti­den.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske noveller

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2022, og sist oppdatert 19/01 2022.

Les også