SAMTALE I NATTEN

– Til slutt fant jeg ut sannheten om venninnen min

Anita (52) har kjent Gry siden ungdommen. I årevis lot Anita seg im­po­ne­re, un­der­hol­de og sjok­ke­re av alt ven­nin­nen for­tal­te. Det var ikke gren­ser for hva som skjed­de i li­vet hen­nes. Det falt ald­ri Anita inn at his­to­ri­e­ne kun­ne være ren fan­ta­si.

Pluss ikon
Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "Samtale i natten" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

– Jeg har vært naiv og god­tro­en­de. Det er helt  «meg» å ten­ke godt om folk, inn­le­der Anita (52) mens hun kvei­ler av seg et langt bom­ulls­skjerf og slår seg ned ved ka­fé­bor­det.

– Gry og jeg var unge da vi møt­tes, og vi had­de ganske så ulik fa­mi­lie­bak­grunn. Hun var den som le­det an, mens jeg var en­kel å ma­ni­pu­le­re. Gry for­tal­te og jeg lyt­tet, for­teller Anita og stry­ker det bru­ne hå­ret bak øre­ne.

– Jeg har all­tid trodd på henne. Hvor­for skul­le jeg ikke det? Man ly­ver da ikke for sin beste venn? Nå lu­rer jeg på hva som har vært sant og ikke i venn­ska­pet vårt. Holdt hun meg for narr i alle de åre­ne?

Lå i koma

De var to ten­årings­jen­ter som ble ven­nin­ner mens de gikk på vi­de­re­gå­en­de sko­le. Den ene ver­dens­vant og med frie tøy­ler hjem­me, den and­re med strenge for­eld­re som sat­te gren­ser.

Helt siden ungdommen, fascinerte Gry ven­nin­nen sin med his­to­ri­er om alt hun opp­lev­de. Men til slutt rak­net dette vrengebil­det som hun opp gjennom årene hadde skapt.

Anita mø­ter oss for å snakke om venn­skap og makt­ba­lan­se. Og om sjok­ket over å inn­se at hun i man­ge år er blitt ma­ni­pu­lert og brukt.

Hun vir­ker ro­lig og trygg på seg selv, men øy­ne­ne av­slø­rer at sann­he­ten om Gry gir henne et sug i ma­gen. Anitas an­sikt er blekt un­der smin­ken. Kaf­fe­kop­pen er god å hol­de seg i.

– Jeg had­de kjent Gry i man­ge år før jeg til slutt inn­så hvor galt det var. Det kom som å få et slag i an­sik­tet, sier Anita, og for­tel­ler at de ikke had­de sett hver­and­re på fle­re år, da de i fjor til­fel­dig­vis møt­tes på en fest.

– «Nei­men, hei, er det deg?» hils­te Gry. Der­et­ter ble hun blank i øy­ne­ne og gikk rett i stru­pen på meg og spurte hvor­for jeg ikke had­de be­søkt henne mens hun var på sy­ke­hu­set. Hvor had­de jeg vært mens hun lå i koma?

Anita gikk rundt med dår­lig sam­vit­tig­het i to da­ger før hun tok det opp med en fel­les ven­nin­ne.

– Da ble jeg både over­ras­ket og ra­sen­de. For Gry had­de jo ikke vært syk ... sier Anita ho­de­ris­ten­de.

Hele res­ten av den kvel­den spant tan­ke­ne rundt den­ne da­men som hun trod­de var en god ven­nin­ne.

– Hva er det med henne? Kjenner jeg egent­lig den­ne da­men, og har jeg noen gang gjort det?

Ble blen­det

Som ten­åring fo­ku­ser­te Anita på fot­ball og sko­le, mens Gry lik­te fart og fest, og hver gang de møt­tes, øste hun ut av seg historier om alle sine spennende opp­le­vel­ser.

– Hun ga meg fø­lel­sen av å være hen­nes ene spe­si­el­le ven­nin­ne, og jeg ble smig­ret, hus­ker Anita.

Den unge kvin­nen tenk­te ikke over at det all­tid bare var de to når de var sam­men. At Gry ikke in­klu­der­te henne i ven­ne­flok­ken sin.

– Det var all­tid noe med Gry. Hun ble på­kjørt av en bil. Hun ble vold­tatt på en fest. Mo­ren ble syk. Bro­ren røm­te. Gry ble gra­vid og tok abort. Og bare jeg fikk vite om det, for­tel­ler Anita.

Øy­ne­ne hen­nes smal­ner og ly­ser av skep­sis.

– Alt det­te var hem­me­lig­he­ter som jeg selv­føl­ge­lig ikke del­te med and­re. Jeg så ikke at det var et møns­ter som gikk igjen i det som skjed­de, og når det skjed­de. Det var alltid noe fælt eller noe som frem­he­vet hvor bra hun var el­ler hvor rett hun had­de. Og det kom ofte hvis jeg var litt opp­tatt på an­net hold.

Anitas mor har i et­ter­tid sagt at hun ikke lik­te Gry så godt. Hun opp­lev­de ung­jen­ta som smis­ke­te. Men si­den hun var dat­te­rens nære ven­nin­ne, blan­det hun seg ikke inn i for­hol­det.

– Tvil­te du ald­ri på henne?

– Nei. Jeg ly­ver ikke selv, så det falt meg ikke inn at Gry gjor­de det. Li­ke­vel føl­te jeg at noe var galt. Det siste året har and­re sko­le­venn­in­ner av henne for­talt at hun var kjent for å lyve og skryte. Jeg fikk ikke greie på det den gan­gen, si­den hun jo holdt meg unna dem.

I et­ter­tid har Anita fått høre om ryk­ter som har gått om henne selv, usann­he­ter fra Gry. Jen­ta lyk­tes godt med sin splitt og hersk-tek­nikk i ung­dom­men.

– De and­re jen­te­ne var ikke bra nok for meg, had­de Gry sagt.

Anita nik­ker og tier. Hun kni­per lep­pe­ne sam­men.

– Gut­ter jeg møt­te, trakk seg unna. Jeg trod­de at jeg ikke had­de dra­get, men sann­he­ten var at Gry hvisket dem i øret at jeg ikke var in­ter­es­sert i dem. El­ler så serverte hun dem løgner for å frem­stil­le meg i et ufor­del­ak­tig lys.

– Når snud­de si­tua­sjo­nen?

– Da hun snak­ket dritt om barn­doms­venn­in­nen min. Det lik­te jeg ikke, og fra da av ble lun­ten min kor­te­re. Jeg be­gyn­te å leg­ge mer­ke til at Gry ble snurt når jeg ikke uten vi­de­re god­tok alt hun sa. På sam­me tid skil­te stu­di­er oss, så vi møt­tes ikke så ofte mer. Men hver gang vi møt­tes, had­de det skjedd noe nytt med Gry si­den sist. Og jeg lyt­tet som all­tid, nik­ker Anita.

Og så i fjor, i godt vok­sen al­der, fikk hun til slutt sann­he­ten om ven­nin­nen fra ung­doms­ti­den midt i flei­sen.

Les også (+) Underslaget ødela nesten ekteskapet

Ald­ri mer

– Et­ter koma­his­to­ri­en var jeg i sjokk. Jeg kon­fron­ter­te Gry, men hun forsøkte som vanlig å ro seg ut av det og kon­klu­der­te med at jeg hus­ket feil, at jeg sik­kert hadde vært full på den festen.

– Der og da gikk det opp for meg fullt ut hvor­dan Gry gjennom så mange år har pre­get li­vet mitt, tråk­ket på selv­til­li­ten min, lurt meg, brukt meg. Da jeg inn­så det­te, før­te det til at jeg for­and­ret meg som person. Jeg ble skep­tisk og re­ser­vert i møte med nye men­nes­ker.

Hun vi­ser meg et bil­de av Gry på mo­bi­len. Smi­len­de, blank av lip­gloss og mo­der­ne i kles­sti­len. Anita selv er pe­ne­re, noe som kan­skje pas­set Gry dår­lig?

Eks­venn­in­nens blikk er kjø­lig da hun for­tel­ler om de­res siste møte.

– Vi skul­le ha sko­le­ju­bi­le­um, og både Gry og jeg meld­te oss til ar­ran­ge­ments­ko­mi­te­en. Al­le­re­de på før­s­te møtet prøv­de hun å til­de­le meg opp­ga­ver som hun skul­le ha sty­rin­gen på. For da kun­ne hun kom­man­de­re meg, ak­ku­rat som før. Jeg snod­de meg unna med et smil og pas­set på å hol­de meg unna henne. Først ble hun for­bau­set, der­et­ter sur – men så ga hun seg. Kan­skje føl­te hun at hun had­de struk­ket Anita-strik­ken langt nok? Jeg skal ald­ri i klør­ne på den da­men igjen! sier hun be­stemt.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2020, og sist oppdatert 20/08 2020.

Les også