Omstridt oppdagelse i Bosnia

Påstår at de har funnet verdens eldste pyramide i Bosnia

Når en lokal hobbyarkeolog hevder å ha funnet 12 000 år gamle pyramider i Bosnia, kan man da annet enn å le? Ja visst; tusenvis av fans valfarter til pyramider og gruve­ganger de mener stammer fra en eldgammel høykultur.

<b>PYRAMIDE ELLER FJELL:</b> Denne formasjonen utenfor byen Visoko deler folket i mange leire.
PYRAMIDE ELLER FJELL: Denne formasjonen utenfor byen Visoko deler folket i mange leire. Foto: Thorkild Gundersen
Sist oppdatert

Brått ender tunnelen i en blindgate. Jeg har fotografert, og kommet bort fra gruppen jeg går med. Hvor ble det av alle sammen?

− Hei du, nordmannen, du skal hitover! Kom og se den eldgamle leirklumpen, den har helende kraft!

Guiden Hasan vinker til meg i enden av en dårlig opplyst gruvegang. Der sitter en gjeng og holder hendene over en gedigen, sprukken leirkake. Den skal visstnok utstråle en positiv energi. Enkelte tilbringer mange timer her hver eneste dag for å lindre sine plager.

− Både vann, luft og stråling fra disse gruvegangene har helende kraft, og er skapt av mennesker som levde her i en hittil ukjent høykultur under istiden, sier Hasan.

Seriøst?

Inspirert av mayaene

Semir Osmanagic var 32 år gammel da krigen brøt ut i Bosnia-Hercegovina i 1992. Han hadde økonomi-utdannelse fra universitetet i Sarajevo, og bestemte seg for å emigrere. Bosnia var intet blivende sted.

Semir slo seg ned i Texas, og i 1995 startet han et firma som produserte tekstiler. Det gikk ganske så bra, så bosnieren fikk tid til å dyrke sin store hobby; Mayakulturen. Han reiste rundt i Sør-Amerika og besøkte gamle statuer og pyramider, og var overbevist;

− Mayaene sto i kontakt med utenomjordiske vesener. De hadde kunnskap og evner som er gått tapt for ettertiden.

I 2005 var Osmanagic hjemme i Bosnia og besøkte ruinene av middelalderfortet i Visoko. Han merket seg at åsen fortet lå på skrånet symmetrisk ned på alle sider. Og pyramideinspirert som han var, slo ideen ned som et lyn; Dette er en pyramide! Her, i hans kjære Bosnia!

Ingen hadde noensinne påvist noen pyramide i Europa tidligere, men det stoppet ikke Semir. Han gikk straks i gang å kartlegge området, og «fant» intet mindre enn fire pyramider! Han navnga de «Solpyramiden», «Månepyramiden», «Dragepyramiden» og «Kjærlighetspyramiden».

Og de ser unektelig ut som pyramider, alle sammen. Lokale myndigheter og ikke minst mediene fattet straks interesse.

<b>BRÅSTOPP:</b> Jeg har møtt på en blindvei i virvaret av gruve­ganger, og blir bryskt kalt tilbake av guiden Hasan.
BRÅSTOPP: Jeg har møtt på en blindvei i virvaret av gruve­ganger, og blir bryskt kalt tilbake av guiden Hasan. Foto: Thorkild Gundersen

Hobbyarkeolog

Semir satte oppe en stiftelse, og oppfordret frivillige til å hjelpe til med utgravingene. Staten stilte opp med en million kroner i støtte.

Det tok ikke lang tid før han mente å ha funnet materiale i åssiden han mente var et eldgammelt bindemateriale som beviste menneskelig aktivitet. Og han fant et brosteinsbelagt inngangsplatå til pyramiden, knyttet til et stort nettverk av tunneler.

Semir var nå også blitt arkeolog, rett nok kun på hobbybasis, men han tok en doktorgrad i sosialantropologi i Sarajevo, og dermed kunne han titulere seg «dr. Osmanagic». Enkelte ekte arkeologer synes også prosjektet var spennende, og hev seg på. 

Og mediene sto klare med de feteste overskriftene; I 2006 var Bosniapyramidene «Breaking News» på CNN. Og deretter kom de på besøk etter tur; ABC News, BBC, National Geographic, History Channel og Discovery. De filmet pyramidene. De krabbet inn i tunnelene. Og grunntonen var at dette kunne være en sensasjonell nyhet.

<b>MANNEN OG MYTEN:</b> dr. Semir Osmanagic er bosnieren som dro til Mexico og ble pyramidefrelst …
MANNEN OG MYTEN: dr. Semir Osmanagic er bosnieren som dro til Mexico og ble pyramidefrelst … Foto: Thorkild Gundersen

Større enn Kheops

DE BOSNISKE PYRAMIDER

* Oppdaget i 2005 av den utvandrede bosnier Semir Osmanagic.

* Utgravinger startet i 2006 og pågår fortsatt.

* Semir mener han har funnet fire eldgamle pyramider; Solpyramiden, Månepyramiden, Dragepyramiden og Kjærlighetspyramiden.

* Han og staben graver ut et stort tunnelsystem ved inngangen til pyramidene.

* Semir mener pyramidene er bygget for mellom 12 000 og 30 000 år siden.

* Solpyramiden er i så fall verdens største, med sine 220 meter.

* Teorien avvises som fri fantasi av et stort flertall arkeo­loger, men tusenvis av fans strømmer til Bosnia for å delta i utgravingene.

Osmanagic anslo at Solpyramiden hadde vært 220 meter høy, og bygget for om lag 12 000 år siden. I så fall ville den være verdens eldste og høyeste pyramide, Kheops-pyramiden i Egypt er 139 meter høy og 4500 år gammel.

Målinger viste at de fire pyramidetoppene lå vinkelrett plassert i terrenget, med en avstand på nøyaktig 2,2 km mellom toppene.

− På toppen av pyramidene hadde oldtidsmenneskene et avansert kommunikasjonssystem rettet mot verdensrommet.

Vår guide Hasan er ikke i tvil om Semirs vidløftige teorier. Han sier at tunnelene vi går rundt i ble gravd som et ventilasjonssystem for pyramidene, og at stein og grus som ble tatt ut ble brukt i selve byggingen. 

<b>FANTASTISK FUNN:</b> … det førte til at han reiste hjem til Bosnia og oppdaget en haug pyramider i Visiko-åsen, tre mil fra hovedstaden Sarajevo.
FANTASTISK FUNN: … det førte til at han reiste hjem til Bosnia og oppdaget en haug pyramider i Visiko-åsen, tre mil fra hovedstaden Sarajevo. Foto: Thorkild Gundersen

Runetegn

− Leirklumpene vi ser her ble brukt som bindemiddel. Luften her inne er full av negativt ladde ioner som er bra for mennesker med høyt blodtrykk. Og vannet som samler seg her nede er svært gunstig for helsa. Vi selger det forresten i butikken utenfor tunnelene her, forteller Hasan.

Det er ingen tvil; Hasan er en troende. Og stiftelsen trenger penger. Innover i tunnelgangene sitter mennesker og holder hendene over digre leirklumper. Hasan sier stiftelsen har gjennomført fem vitenskapelige studier inne i tunnelene.

Det er egentlig en katastrofe at de får lov å holde på.

− Å oppholde seg her nede har en rekke helsemessige gevinster. Folk føler en varme, en energi, selv om det aldri blir mer enn 12 grader her. Enkelte kommer hit hver eneste dag, og har gjort det i over 10 år.

Første gangen du går i gruven, må du betale for guide. Deretter kan du gå inn på egen hånd. Vi passerer en liten sandstein som noen tilsynelatende har skrapet inn noen symboler i. 

− Vi tror det er runer, men de eldste påviste runetegnene i Europa er 3000 år gamle. Så vi tror dette er ytterligere et bevis for at det levde en sivilisasjon her for svært lenge siden.

Semirs teori er at tunnelene er gravd ut samtidig som pyramidene ble bygd.

<b>REN MAGI:</b> Enkelte tilbringer timevis i gruvegangene hver dag, for de mener leirklumpene som er funnet har en helende energi.
REN MAGI: Enkelte tilbringer timevis i gruvegangene hver dag, for de mener leirklumpene som er funnet har en helende energi. Foto: Thorkild Gundersen

Den tapte by

Anerkjente arkeologer, derimot, mener dette er gruver fra middelalderen. Og at gjengen til Semir Osmanagic er i ferd med å ødelegge viktig, historisk materiale.

− De interessante arkeologiske funnene befinner seg mellom overflaten og grunnfjellet. Men for Semir er dette bare møkk som må fjernes i jakten på pyramider som ikke finnes, sier arkeolog Enver Imamovic til vitenskapsmagasinet Science.

− Dette er som om jeg skulle bli satt til å gjøre en hjerteoperasjon på sykehus. Det er jeg slett ikke kvalifisert til.

Arkeologer har lenge lett etter en gammel, bysantinsk by i området. Det er ingen tvil om at det har bodd mennesker her svært lenge, for Beograd er ikke langt unna, og det er en av Europas aller eldste byer.

− Det er egentlig en katastrofe at de får lov å holde på. De ødelegger mulighetene til å finne den tapte, bysantinske byen, sier Imamovic.

<b>JUGGEL:</b> Det er poppet opp en haug med butikker som falbyr magiske krystaller, minipyramider og mirakelvann utenfor besøkssenteret.
JUGGEL: Det er poppet opp en haug med butikker som falbyr magiske krystaller, minipyramider og mirakelvann utenfor besøkssenteret. Foto: Thorkild Gundersen

Indremedisin

Så hvorfor får de holde på? Bosniske myndigheter kan når som helst stoppe prosjektet til Osmanagic, men de nøler med å gjøre det. Hele opplegget er rett og slett god PR. Verdens nyhetsmedier har kommet på besøk, og det trekker mange skuelystne til stedet. Det betyr penger i en slunken statskasse. Bosnia har ikke akkurat en enorm tiltrekningskraft på turister, og historien om pyramidene hjelper veldig.

Og så er det selvsagt god indremedisin i et plaget land; Det er topp for bosnjakenes selvbilde at noen mener sivilisasjonens vugge sto hos dem. At akkurat de er spesielle, og nedstammer fra en gammel høykultur. 

Da får det liksom ikke hjelpe at ideen kommer fra en forretningsmann som leker arkeolog.

<b>NEW AGE:</b> Utenfor gruvene har Semir fått bygget en New Age-park, med blant annet en magisk sirkel av steiner, som skal gi deg energi når du mediterer i midten.
NEW AGE: Utenfor gruvene har Semir fått bygget en New Age-park, med blant annet en magisk sirkel av steiner, som skal gi deg energi når du mediterer i midten. Foto: Thorkild Gundersen

Indiana Jones

Det kan virke som dr. Osmanagic må smøre på tykkere og tykkere for å holde liv i myten. 

Men hva er egentlig galt med virkeligheten?

Faktum er at Bosnia har en veldig spennende historie. Romerne herjet i området frem til ca. år 500 og etterlot seg mange spennende spor. Før det dominerte de myteomspunne illyrerne fra 1300 f.Kr, og lenge før det igjen, fra 5000 år før Kristus, er det funnet rester av en by, Okoliste. Den ligger bare syv kilometer fra Semirs «Solpyramide».

Fagredaktør Erik Tunstad i forskning.no har skrevet om pyramideeventyret og dets ødeleggende kraft;

– Ved den gamle byen Okoliste er det funnet rester av 7000 år gamle bosettinger fra Butumir-­kulturen. Et sted mellom 200 og 300 hus utgjør den største bosetting fra yngre steinalder funnet i Europa. 

Men det går politikk også i forskningen, og akkurat nå er Semir Osmanagic og hans vidløftige ideer mer i vinden enn synspunkter fra det akademiske miljøet;

− Jeg skjønner at for en amatør står Indiana Jones frem som mye kulere enn en knirkete gammel arkeolog. Og politikere er vitenskapelige amatører − i ordets negative betydning.

Man kan diskutere de bosniske pyramidene så mye man vil. Men det er ingen tvil om at Visiko-­åsen har en tiltrekkende kraft.

Ligner mest en sekt

For bare 5000 kroner får du jobbe gratis en uke.

Dr. Semir Ogamanovic er utvilsomt påvirket av New Age-tankegang. Utenfor besøkssenteret i Visoko har han fått laget en park med energisirkler av stein, hvor du skal sitte og meditere i midten, en magisk skog, og ulike installasjoner som skal sette deg i kontakt med åndeverden.

Han trenger mange frivillige til å delta i utgravingene av tunnelsystemet, og folk strømmer til fra hele verden. Betaler du 5000 kroner, får du kost og losji en uke, og «gleden» av å jobbe gratis for Semir. 

Hobbyarkeologen har også mange følgere i Norge som er overbevist om at teoriene om en eldgammel sivilisasjon holder vann. Facebook-gruppen «Solpyramidens venner» følger nyheter fra Bosnia etter hvert som Semir og hans hjelpere graver seg lengre og lenger inn i fjellet.

I 2014 kom Semir på besøk til Norge og holdt foredrag om sine oppdagelser i Oslo og Trondheim. Og i 2019 arrangerte Norsk Parapsykologisk Selskap konferanse på Litteraturhuset i Oslo. Tittelen lød «De bosniske pyramidene – en bro fra viten til spiritualitet».

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2021

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021, og sist oppdatert 08/12 2021.

Les også