Se video av dykking til Great Carrier Reef

Hangarskipet ble verdens største kunstige rev

Du har antakelig hørt om Great Barrier Reef, verdens største korallrev som ligger utenfor østkysten av Australia. Men du har kanskje ikke hørt om Great Carrier Reef i Mexicogolfen? 

<b>UNDERVANNSBÅT:</b> Toppen av tårnet på Oriskany ligger cirka 25 meter under overflaten. 
UNDERVANNSBÅT: Toppen av tårnet på Oriskany ligger cirka 25 meter under overflaten.  Foto: Wikipedia
Sist oppdatert

Mens mange er bekymret for blekingen av revet utenfor Australia, er det neppe tilfelle for «revet» i Mexicogolfen utenfor Florida. For «revet» er vraket av det 271 meter lange hangarskipet USS Oriskany - oppkalt etter åstedet for et av de blodigste slagene under den amerikanske uavhengighetskrigen. USS Oriskany ble satt i tjeneste i 1950 som det siste i Essex-klassen, og var så imponerende at hun raskt fikk kallenavnet «Mighty O». Hun veide rundt 30 000 tonn, hadde en toppfart på 33 knop (60 km/t) og kunne frakte 80 fly. Gulehavet, Østkinahavet og Sørkinahavet ble Oriskanys arbeidsområder, først Koreakrigen, så Vietnamkrigen.

En katastrofe rammet det enorme skipet i Tonkinbukten utenfor Hanoi 27.oktober 1966. Den oppsto ikke som følge av et fiendtlig angrep, men en eksplosiv brann om bord. Et 90 centimeter langt magnesiumbluss tok fyr under dekk. Det antente ytterligere flere hundre bluss. Eksplosjonen som fulgte blåste skottene i fillebiter og tok umiddelbart livet av fem sjømenn, satte to helikoptre i brann og sendte brennende vrakgods inn i mannskapslugarene forut i skipet. Flammene og røyken spredte seg raskt via ganger og ventilasjonssjakter. I alt 44 personer omkom i tragedien som tvang Oriskany fra Tonkinbukten til dokken i San Francisco.

<b>ESSEX-KLASSEN:</b> USS Oriskany ble satt i tjeneste i 1950 som det siste i Essex-klassen, og var så imponerende at hun raskt fikk kallenavnet «Mighty O»
ESSEX-KLASSEN: USS Oriskany ble satt i tjeneste i 1950 som det siste i Essex-klassen, og var så imponerende at hun raskt fikk kallenavnet «Mighty O» Foto: Dr. Dive/Florida Dive

Den 15. og siste turen til det vestlige Stillehavet foretok «Mighty O» i 1975, før hun vendte tilbake til USA i mars 1976. Slitasje og kutt i forsvarsbudsjettet gjorde at Oriskany ble tatt ut av tjeneste samme år. Hun lå som reserveskip helt frem til 1989 da den amerikanske marinen strøk henne av listen over aktuelle skip. Det var snakk om å bruke det gamle hangarskipet som museumskip, men hun ble etter flere runder beordret hugget opp. Flere opphuggingskontrakter ble imidlertid kansellert på grunn av kostnader og miljøhensyn, ifølge Naval History and Heritage Command. Til slutt ble skipet tømt for farlig innhold, og slept 35 kilometer utenfor kysten av Pensacola i Florida. Der ble hun senket på 60 meters dyp, 17. mai 2006. Og der ligger det en gang så mektige skipet den dag i dag, som verdens største kunstige rev, og en yndet mål for dykkere. Toppen av tårnet på Oriskany ligger cirka 25 meter under overflaten, mens det er 45 meter ned til flydekket.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 61 2020

<b>SENKET:</b> USS Oriskany ble senket i 2006 etter å ha ligget og rustet siden midten av 70-tallet. 
SENKET: USS Oriskany ble senket i 2006 etter å ha ligget og rustet siden midten av 70-tallet.  Foto: US Navy
Foto: US Navy
<b>REV:</b> Skipet er et attraktivt mål for dykkere. 
REV: Skipet er et attraktivt mål for dykkere.  Foto: Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2021, og sist oppdatert 10/02 2021.

Les også