levende historie

Første verdenskrig slik du aldri har sett den før

En ny dokumentarfilm gjenskaper første verdenskrig på en unik måte. Se filmutdrag og intervju med regissør Peter Jackson og les om hvordan norske deltakere opplevde krigen.

Pluss ikon
Skjermdump fra traileren til "They Shall Not Grow Old"
Skjermdump fra traileren til "They Shall Not Grow Old" Foto: WingNut Films
Sist oppdatert

Den 11. november i fjor var det 100 år siden første verdenskrig tok slutt, i det partene undertegnet fredsavtalen som endte en av de blodigste og mest omfattende konfliktene i verdenshistorien.

Krigen som foregikk hovedsakelig i Europa, men hadde ringvirkninger i store deler av verden, mobiliserte over 70 millioner soldater. Mer enn 9 millioner stridende og 7 millioner sivile mistet livet i løpet av de drøye fire årene krigen varte, og konflikten fikk store konsekvenser for verdensbildet.

I dokumentarfilmen «They shall not grow old» som nettopp ble tilgjengelig på dvd og strømmetjenesten Amazon, gir regissør Peter Jackson (ja, han som blant annet lagde Ringenes Herre) et innblikk i hverdagen til mennene som kjempet i krigen. Se klipp og hør regissør Peter Jackson fortelle om prosjektet, i videoen nedenfor.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Digitalt oppusset

Den nye dokumentarfilmen viser denne blodige tiden i verdenshistorien på en helt ny måte. Peter Jackson forteller at det har tatt fire år å ferdigstille filmen.

Peter Jackson står bak filmen
Peter Jackson står bak filmen Foto: Gage Skidmore/Wikimedia

Han har plukket ut arkivfilm fra Imperial War Museum i England, som så har fått en digital «oppussing» og fargelegging, bilde for bilde. Bildene blitt atskillig skarpere enn man er vant til fra materiale fra denne tiden, og i tillegg har prosessen fjernet «fortfilm-effekten» man forventer fra gamle filmklipp.

På toppen av dette finnes også filmen i en 3D-utgave, som visstnok gir opplevelsen en ekstra dimensjon - bokstavelig talt.

Ekte fortellerstemmer

I tillegg til den visuelle restaureringen, har filmklippene fått fortellerstemmer i form av intervjuer som ble gjort med 120 veteraner fra krigen. Intervjuene ble spilt inn i 1964. I tillegg har Jackson og hans team lagt på miljølyd, altså lydeffekter tilpasset det man ser.

Fokus på menneskene

– Du oppdager en ting når du havner i en krig: Du er ikke menneske lenger. Du tåler det meste, men er mer som et dyr.
Per Volden

Resultatet er at filmklippene springer til live på en helt annen måte enn før, og den 90 minutter lange filmen har fått svært mye ros for å bringe dette stykket historie til live. Peter Jacksons film bruker lite tid på storpolitikken som lå til grunn for krigen, og fokuserer heller på menneskene og enkeltskjebnene i konflikten; soldatene i skyttergravene.

Vet ikke om de skal sende

«They Shall Not Grow Old» hadde premiere under London Film Festival 16. Oktober i fjor, og skal også vises på kinoer og skoler i Storbritannia, samt på BBC. Det er foreløpig uvisst om filmen skal sendes på TV i Norge.

I skrivende stund har NRK ikke tatt stilling til om de vil forsøke å kjøpe inn filmen, melder de på sin facebookside.

Norske øyenvitner

Dersom du ønsker mer spennende dokumentasjon på denne blodige krigen kan arkivet til Vi Menn by på mye interessant lesning om første verdenskrig. Ukebladet har digitalisert absolutt alt de har gitt ut siden starten i 1951, og gjort dette tilgjengelig via abonnementstjenesten www.vimennpluss.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En av Vi Menns artikler om første verdenskrig. Denne er fra 1961.
En av Vi Menns artikler om første verdenskrig. Denne er fra 1961. Foto: www.vimennpluss.no

I løpet av sin 67 år lange levetid har bladet selvfølgelig publisert mange særdeles interessante artikler om første verdenskrig. Blant annet trykket de i nummer 50-1977 et intervju med to norske veteraner fra første verdenskrig: Per Volden og Ole Skaansar deltok begge på amerikansk side under kampene i Frankrike.

Opplevde Verdun-offensiven

Ole Skaansar utvandret til USA, og deltok på amerikansk side.
Ole Skaansar utvandret til USA, og deltok på amerikansk side. Foto: www.vimennpluss.no

Ole Skaansar var flymekaniker, mens Per Volden var infanterist og dermed i den mest utsatte posisjonen ved frontlinjene. Volden kunne fortelle om livet i skyttergravene, om å delta i den siste offensiven ved Verdun, og om å bli forgiftet av sennepsgass. Det er fascinerende å lese beskrivelsene av slike hendelser, fra en nordmann som faktisk var der og opplevde dette selv.

Volden og Skaansar var henholdsvis 89 og 85 år gamle da de møtte Vi Menn i hjembygda Lom, men herrene kunne likevel skildre opplevelsene sine detaljert og nøyaktig. De hadde da også opplevd ting de aldri ville glemme. Sitatet fra Per Volden summerer opp noe av opplevelsene de to delte med Vi Menns lesere i 1977:

– Du oppdager en ting når du havner i en krig: Du er ikke menneske lenger. Du tåler det meste, men er mer som et dyr.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2019, og sist oppdatert 05/09 2019.

Les også