Bombet som venner

Tyskerne trodde og håpet på null motstand i Norge

Tyskerne skulle si at de kom som venner og ville beskytte oss mot engelskmennene da de angrep Norge 9. april 1940. Få timer senere regnet bombene over norske byer.

<b>EFFEKTIVE:</b> Tyskernes bombefly Heinkel He 111 slapp mang en dødbringende last over Norge i løpet av Operasjon Weserübung i april 1940. Men planen var å vinne Norge som venner. 
EFFEKTIVE: Tyskernes bombefly Heinkel He 111 slapp mang en dødbringende last over Norge i løpet av Operasjon Weserübung i april 1940. Men planen var å vinne Norge som venner.  Foto: Ukjent
Sist oppdatert

Ren ønsketenkning?
Utslag av elendig etter­retning? Eller bare overbevisning om egen storhet? Adolf Hitler og hans generaler hadde en klar forventning om å bli tatt imot som venner da skip etter skip, lastet med soldater, kanoner og stridsvogner satte kursen mot Norge i april 1940.

– Tyskerne håpet og trodde på en fredelig besettelse av Norge, sier historieprofessor Ole Kristian Grimnes.

Men det sto ingen folkemengde i norske havner og vinket velkommen til tusenvis av nye tyske venner. Tyskerne druknet skuffelsen over mottagelsen i drønn fra egne bombefly og lasten de slapp over norske byer og bygder. Historikeren Vigleik Røkke Mathisen fra Bergen har nylig gitt ut boken «Nazistenes bombing av Norge». Her tar han for seg hendelsene dag for dag, time for time i mai og juni 1940.

Forfatteren sier at mange kjenner til bombingen av Elverum og ikke minst Nybergsund, der kongen og regjeringen søkte tilflukt i de første kaotiske dagene etter nazistenes overfall.

– Men samme dag som bombene falt over Elverum og Nyberg­sund, ble også Evjemoen i Setesdalen og Fredrikstad bombet. Disse hendelsene er stort sett ikke kjent for et større publikum. Målet med boken er å vise hvor omfattende bombingen av Norge var frem til de siste
norske styrkene i Nord-Norge kapitulerte, sier Vigleik Røkke Mathisen.

I løpet av disse månedene ble over 50 byer og mindre steder utsatt for ødeleggelser ingen i Norge trodde kunne være mulig. Det ble bombet fra Vadsø i nord til Kristiansand i sør.

Trodde Hitler at bomber fra oven skulle overbevise nordmenn om nazist­enes vennlige hensikter?

<b>LITE IGJEN:</b> Ødeleggelsene i Steinkjer etter bombingen våren 1940.
LITE IGJEN: Ødeleggelsene i Steinkjer etter bombingen våren 1940. Foto: Hallvard Løken

Ubedt «hjelp»

– Tyskerne mente nok det de sa, at de kom som venner. Hvis nordmennene unnlot å ta til våpen, skulle vi få pen behandling. Tyskerne så vel for seg en situasjon slik den ble i Danmark, der det ikke ble kjempet, sier professor Ole Kristian Grimnes.

Dårlig start

<b>PROFESSOR:</b> Ole Kristian Grimnes er professor i historie og blant annet forfatter av boken «Norge under andre verdenskrig».

Den tyske bombingen og brutaliteten under felttoget i 1940 var ingen god start for Quisling og Nasjonal Samling som ikke hadde nevneverdig oppslutning blant nordmenn.

– Adolf Hitler ga ikke opp håpet om at Quisling skulle gjøre Norge om til en nasjonalsosialistisk stat. Hitler hadde åpenbart tro på Quisling, selv om troen begynte å bli tynnslitt i 1941/1942 med kirkekampen og lærerstriden, hvor folket virkelig reiste bust mot NS-styret, sier historieprofessor Ole Kristian Grimnes.

– Fra da av lot nok bare Hitler forholdene i Norge «seile», og tok imot Quisling til statsbesøk innimellom – for å bevare fasaden. Hitler hadde jo tross alt viktigere oppgaver å styre med på andre frontavsnitt i en verdenskrig enn å være veldig opptatt av hva Quisling holdt på med, sier Grimnes.

Historieprofessor Hans Fredrik Dahl sier til Vi Menn at i 1939–40 tenkte både Tyskland og Storbritannia at en aksjon mot Norge måtte bety et samarbeid med den norske regjering i større eller mindre grad.

− At de hevdet at de kom som «venner» betydde i tyske øyne at de kom for å «hjelpe» nordmennene med å hindre en britisk landgang i Norge, sier historikeren Lars Borgersrud.

– Dette var høyst reelt. Vi vet at britene og franskmennene sendte av gårde en landgangsflåte i Nordsjøen i dagene før 9. april, som skulle landsette tropper i Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik. Operasjonen het «R4». Det var altså høyst reelt et «kappløp» mellom tyskerne og de vest­allierte om å gå i land i Norge. Men britene lå ca. 24 timer bak tyskerne, forteller Borgersrud.

Ifølge Borgersrud var det Vidkun Quisling som i desember 1939 overbeviste Hitler om britisk invasjonsfare i Norge. Han hadde også overbevist Hitler om at nordmennene – og særlig offiserskorpset, ville slutte opp om en tyske hjelpeaksjon mot britene, og at regjeringen derfor kunne tvinges eller overbevises til å ta imot den tyske styrken uten motstand eller krigshandlinger.

Denne planen kaller historikeren Hitlers plan A. Plan A fikk kort levetid. Den sank før krysseren Blücher møtte Oslofjordens bunn nord for Drøbak, 9. april.

<b>BOMBER SOM KVITTERING:</b> Etter at Blücher var blitt senket, kom tyskerne tilbake og bombet Oscarsborg. Ingen mistet livet – mens nærmere 1000 omkom da krysseren gikk ned.
BOMBER SOM KVITTERING: Etter at Blücher var blitt senket, kom tyskerne tilbake og bombet Oscarsborg. Ingen mistet livet – mens nærmere 1000 omkom da krysseren gikk ned. Foto: Ukjent

Utryddelse

Mens hundrevis av tyskere kjempet desperat for livet i det iskalde vannet i Drøbaksundet i morgentimene 9. april, fløy 40 Heinkel bombefly over dem på vei nordover mot Oslo. For mannskapene om bord i flyene var det klart at bombeforbudet allerede var opphevet. Ikke lenge etter kom Luftwaffe tilbake til Oscarsborg, og bombet festningsanlegget sønder og sammen.

Allerede i morgentimene den første angrepsdagen haglet bombene også over Kristiansand, Bergen og Kjeller.

Professor Grimnes sier at det var to typer bombing nazistene drev med i Norge:

– Bombing mot rent militære mål var én del av det. Dessuten var det bombing mot politiske mål. Først prøvde tyskerne å ta kongen levende. Men da de ikke greide å stanse Kong Haakon og hans følge – hverken på Lillestrøm stasjon eller på Midtskogen, bestemte de seg for en ny taktikk: Utryddelse. Bombingen mot Elverum og Nybergsund 11. april var ren utryddelse. Konge­familien skulle drepes.

Luftwaffes bombing av Norge i 1940 bygget på strategi utviklet av den italienske militære tenkeren Giulio Douhet.

I 1921 publiserte han et verk som het «Herredømmet i luften», der han kategorisk slo fast at en fiende kan overvinnes gjennom luftangrep.

Angrepene skal i første omgang sørge for at man oppnår totalt herredømme i luften. Deretter kan flyvåpenet gi støtte til marinen og hæren. Til sist kan strategiske mål bombes, som for eksempel krigsviktig industri. Men også steder av strategisk viktighet er legitime mål.

Strategien ble første gang testet ut av tyskerne under den spanske borgerkrigen der de bombet den baskiske byen Guernica som en håndsrekning til Francos nasjonalister.

Se mer

– Hvilke dilemma sto tyskerne overfor da de skulle velge om Norge skulle tvinges i kne, eller om de skulle fare mer skånsomt frem?

– Det var ikke egentlig noen dilemma. Tyskland hadde ett mål. Det var å beseire Norge, fordi landet hadde en så strategisk beliggenhet.

– Hvor planlagt var fremferden til tyskerne i de første dagene av felttoget? Var mye basert på improvisasjon fra Hitler?

– Angrepet var nøye planlagt, og planene ble fulgt. Så fort nordmennene gjorde motstand, bombet og skjøt tyskerne – til stor forskjell fra den fredelige besettelsen av Danmark. Hitler holdt fingrene av fatet, og stolte på sine generaler. Først da tysk­erne opplevde motgang i Narvik var det rett før han grep inn, sier Grimnes.

I løpet av noen intense timer ble livskraftige byer som Molde, Bodø, Steinkjer og Kristiansund forvandlet til rykende askehauger. 70 − 90 prosent av bebyggelsen i sentrumsområdene ble fullstendig ødelagt.

– Også i Norge er konsekvensene av bombingen våren for over 80 år siden fremdeles godt synlige. I de bombede byene er det etterkrigstidens arkitektur som preger den indre bykjernen. Den historiske forbindelsen til tidligere generasjoner ble brutt ved at alle bygninger oppført før 1940 for en stor del er borte. Pakkhus i havner, fabrikkbygg, skoler, kinoer, kirker, leiegårder, store forretningsbygg, villaer, uthus og vedskjul ble bombet eller gikk opp i flammer som følge av brannbombing, sier forfatter Vigleik Røkke Mathisen.

– Norge ble utsatt for Hitlers krigsmaskin på samme måte som Nederland, Belgia og Frankrike. Motstand ble møtt med brutal bombing, uten hensyn til sivilbefolkningen. Kristiansund var den største norske byen som ble fullstendig ødelagt. Byen var åpen og forsvarsløs, uten nevneverdig militær tilstedeværelse.

<b>PÅ VEI TIL FORNEBU:</b> Et tysk Heinkl 111 over Fagerstrand på Nesodden på vei til Oslo mens tyske marineskip er på vei inn for å innta Oslo havn.
PÅ VEI TIL FORNEBU: Et tysk Heinkl 111 over Fagerstrand på Nesodden på vei til Oslo mens tyske marineskip er på vei inn for å innta Oslo havn. Foto: Ukjent

Hitler hadde tre grunner

Historiker Lars Borgersrud peker på tre strategiske grunner Adolf Hitler hadde til å invadere Norge:

På kort sikt ville Hitler hindre at britene landet i Norge for å blokkere tyskernes adgang til havene i vest, slik britene hadde planlagt under 1. verdenskrig. Å etablere tyske flyplasser og marinestøttepunkter på den norske vestkysten, ville gi Hitler et mye bedre utgangspunkt enn det tyskerne hadde under 1. verdenskrig.

– På noe lengre sikt ville tyskerne sikre den svenske malmtrafikken over Narvik, som var svært viktig for tysk industri, og å utnytte norske leveranser av malm, kjemikalier, råvarer og matvarer for den tyske krigshusholdningen.

– Grunn nummer tre var å etablere et velorganisert baseområde for angrep mot Sovjetunionens nordområder for å kunne stoppe allierte krigsforsyninger til Murmansk og transportmulighetene sørover på Murmansk-jernbanen.

Om Hitler var helt overbevist om at han ville få til alt dette ved å snike seg inn i norske havner og si «Tittei! Vi kommer som venner!» er tvilsomt. Derfor hadde han en plan B i bakhånd.

Planen gikk ut på å skyve frem Quisling med en kuppregjering som kunne utfordre Nygaardsvold-regjeringen om den nektet å tilpasse seg Hitlers plan A.

<b>I RUINER:</b> Åndalsnes lå i ruiner etter den tyske bombingen. 
I RUINER: Åndalsnes lå i ruiner etter den tyske bombingen.  Foto: Håkon Prestkvern

Uventet motstand

Etter uventet motstand som senkningen av «Blücher» i Drøbak­sundet, fikk regjeringen tid og mulighet til å avvise tyskernes krav og flykte til Hamar og Elverum. Som siste utvei sendte Hitler sin ambassadør til Elverum med krav om at kongen skulle anerkjenne en ny regjering ledet av Quisling. Regjeringen Nygaardsvold var på glid.

<b>BOMBEREVY:</b> Historikeren Vigleik Røkke Mathisen har skrevet en ny bok – hvor han tar for seg tyskernes bombing av Norge, dag for deg og time for time i april, mai og juni 1940.
BOMBEREVY: Historikeren Vigleik Røkke Mathisen har skrevet en ny bok – hvor han tar for seg tyskernes bombing av Norge, dag for deg og time for time i april, mai og juni 1940. Foto: Vigmostad & Bjørke

Samtidig sendte Hitler kommandosoldater for å ta kongen og regjeringen til fange for å kunne tvinge dem rent fysisk. Det lyktes ikke på grunn av den store frivillige mobiliseringen som kom i stand, og som gjorde det mulig å stoppe kommandosoldatene på Midtskogen. Regjeringen avsatte så Norges kommanderende general Kristian Laake, og erstattet ham med general Otto Ruge som ville slåss. Ruge fikk alle fullmakter og ba umiddelbart om britisk hjelp.

Historiker Lars Brogersrud viser til at Hitler og den tyske propagandaen under felttoget i 1940 forsøkte å fremstille britene og deres franske og polske allierte som deres egentlige motstandere i Norge. Den norske motstanden ble sett på som forvillet, og manipulert frem av de vestallierte.

– Bombingen av Elverum og Nybergsund markerte omslaget i tysk politikk. Fra da av var Norge i krig med Tyskland, og denne krigstilstanden varte sammenhengende til den tyske kapitulasjonen i 1945. Danmark, derimot, ble besatt av tyske tropper uten å møte militær motstand, og uten at noen av partene startet krigshandlinger. Danmark var altså ikke i krig med Tyskland under
2. verdenskrig. Men Norge var, sier Lars Borgersrud.

<b>LITE IGJEN:</b> Slik så det ut i Storgata i Elverum etter bombeangrepet 11. april 1940.
LITE IGJEN: Slik så det ut i Storgata i Elverum etter bombeangrepet 11. april 1940. Foto: Ukjent

Siste vennlige forsøk

Etter felttoget forsøkte tyskerne igjen å rekke ut en forsonende hånd til norske militære og frivillige som hadde deltatt i kampene.

Langt på vei hadde dette en gunstig virkning for tyskerne i Norge sommeren og høsten 1940. Tyskerne forhandlet med folk fra Administrasjonsrådet, Stortingets representantskap og Høyesterett om å finne en ordning mest mulig lik den som var i Danmark.

– Denne politikken ble imidlertid torpedert av de mer lang­siktige interessene som krevde en hardhendt tilpasning til tysk politikk og økonomi, og ikke minst av Quisling og hans Nasjonal Samling. Quisling var opptatt av å bli anerkjent av Tyskland som et legitimt statsoverhode, og ville nazifisere samfunnet etter tysk mønster. Hitler måtte velge, og han valgte Quisling, sier Lars Borgersrud.

– Vi må tro Hitler på hans egne ord om at han var takknemlig for at Vidkun Quisling advarte ham mot britiske planer om landgang i Norge. Han sto i takknemlighetsgjeld til Quisling, og det er årsaken til at han holdt så lenge på ham som fører i Norge, sier historiker Ole Kristian Grimnes.

− Men Wehrmacht og Reichskommissar Terboven ønsket neppe en slik utvikling, i alle fall ikke i utgangspunktet. De ville primært ha ro og orden, og mest mulig utbytte av okkupasjonen, sier Lars Borgersrud.

Flest døde I Elverum

40 mennesker omkom under tyskernes terrorbombing av Elverum 11. april. 

Bakgrunnen for bombingen på Elverum var det som skjedde natten til 9. april. På Utenriksdepartementets bibliotek på Victoria terrasse leverte den tyske sendemannen Curt Bräuer Hitlers direktiv på 19 punkter til utenriksminister Halvdan Koht. Direktivet inneholdt punkter som lovet Norge fred under tysk beskyttelse om man avsto fra å gjøre motstand mot den tyske okkupasjonsmakten. Valgte Norge å gjøre motstand, var det å regne som en krigserklæring. Men Norge gikk ikke med på de tyske kravene, og den væpnede konflikten var dermed et faktum. 

Fordi Blücher ble senket, rakk kongefamilien og regjeringen å flykte nordover mot Hamar og senere til Elverum. Der avviste kong Haakon Hitlers ultimatum. Så ble det flukt til Nybergsund, og dette fikk general Nikolaus von Falkenhorst rede på. Han var tyskernes øverstkommanderende i Norge, og ga ordre om bombing av tilfluktsstedene til konge og regjering.

Angrepet på Elverum og militærleiren Terningmoen begynte i 10-tiden om formiddagen torsdag 11. april. På og omkring Terningmoen falt det flere bomber, og en av dem drepte en og såret tre menige soldater.

Ved 17-tiden kom et nytt angrep, nå rettet mot den sivile bebyggelsen i Elverum sentrum, Leiret. På grunn av bombeaktiviteten tidligere på dagen, var store deler av den sivile befolkningen evakuert. Tilbake var mest soldater på vei til mobilisering på Terningmoen. Da de døde ble identifisert, viste det seg at 22 av de omkomne var soldater på gjennomfart.

Leiret ble tilintetgjort. Den største enkelttragedien skjedde da en bombe traff tett på en kjeller ved Elverum slakteri. Bombenedslaget førte til at en vegg raste ned og over dem som hadde søkt tilflukt der. 13 mennesker mistet livet.

Elverum var den norske byen som ble hardest rammet av bombingen i 1940. Rykende branntomter var alt som sto tilbake. Det tok lang tid å bygge opp byen. Den fulle gjenoppbyggingen av Elverum begynte ikke før på 1950-tallet.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 52 2022

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2022, og sist oppdatert 09/04 2024.

Les også