alle bombers mor

Sjokket som skremte verden til fred

Hydrogenbomben er det verste av det verste. Og ingen har laget en mer fryktinngytende variant enn Sovjet. Da «Tsarbomben» smalt i 1961, var tidspunktet det verst tenkelige.

<b>SMELLET VERDEN FRYKTET:</b> Tsar Bomba var mye større enn selv sovjeterne innså. Hydrogen­bomben ble den største menneskeskapte eksplosjonen noensinne. Sjokket var stort i hele verden.
SMELLET VERDEN FRYKTET: Tsar Bomba var mye større enn selv sovjeterne innså. Hydrogen­bomben ble den største menneskeskapte eksplosjonen noensinne. Sjokket var stort i hele verden. Foto: NTB
Publisert

Høsten var mørk og grå, 30. oktober 1961. I Nord-Norge lette hjelpemannskaper desperat etter et Twin Ott­er-fly som var savnet i snøbyger og kulde. I Oslo kranglet politikerne om hev­ing av kommuneskatten.

Kultur­eliten var rystet over at den kjente dirigenten Pierre Monteux som skulle dirigere Oslo filharmoniske orkester uken etter, hadde fått hjerteanfall og falt om på podiet under en konsert i Stockholm.

VG trykket denne dagen på side to et dikt med tittelen «Den store bomben». Diktet startet med strofen «Luften, kamerat Khrustsjov, tilhørte alle en gang», og ble avsluttet med «Aldri har noe brakt øksen så nær til livs­treets rot».

Enten må dikteren Albert Henrik Mohn vært en lynrask poet eller vært utstyrt med et djevelsk klarsyn. For akkurat denne mandagen utløste Sovjet den største menneskeskapte eksplosjonen i historien; dommedagsvåpenet «Tsar Bomba».

<b>GRUNDIG OVERGÅTT:</b> «Ivy Mike» var kodenavnet på den første hydrogenbomben og prøvesprengningen på Enewetak-­atollen, 1. november 1952. Bomben skulle bli kraftig overgått av Tsar Bomba, selv om ildkulen utløst av Ivy Mike fikk en radius på opp til 3,3 kilometer og skapte en soppsky på 17 kilometers høyde.
GRUNDIG OVERGÅTT: «Ivy Mike» var kodenavnet på den første hydrogenbomben og prøvesprengningen på Enewetak-­atollen, 1. november 1952. Bomben skulle bli kraftig overgått av Tsar Bomba, selv om ildkulen utløst av Ivy Mike fikk en radius på opp til 3,3 kilometer og skapte en soppsky på 17 kilometers høyde. Foto: Wikimedia Commons

Forsinket av fallskjerm

Klokken hadde passert 09 norsk tid da et sovjetisk bombefly satte kursen mot Novaja Semlja i Nord­ishavet. Etter 900 kilometers flyreise fra fastlandet, slapp mannskapet «Big Ivan»; et monster av en bombe: Åtte meter lang, to meter bred og med en vekt på 27 tonn. En bombe verden ikke har opplevd maken til, hverken før eller siden.

Fra ti kilometers høyde falt superbomben med en sprengkraft på 50 megatonn igjennom det tette skylaget. Bomben hang i en fallskjerm for å bremse fallet mest mulig, slik at flyet skulle ha en sjanse til å komme seg unna den enorme eksplosjonen som ventet.

188 sekunder etter slippet, klokken 13.32 lokal Moskva-tid, sørget barometriske sensorer for å detonere bomben i 4500 meters høyde over Mityushika-bukten på vestkysten på øya i Nordishavet.

<b>FORSINKELSESMEKANISME:</b> Tsar Bomba ble sluppet i fallskjerm slik at flyet som slapp den skulle rekke i sikkerhet før ildkulen slukte det. Det var så vidt det gikk bra for flyet som bildet er tatt fra.
FORSINKELSESMEKANISME: Tsar Bomba ble sluppet i fallskjerm slik at flyet som slapp den skulle rekke i sikkerhet før ildkulen slukte det. Det var så vidt det gikk bra for flyet som bildet er tatt fra. Foto: NTB

64 kilometers soppsky

Først kom et enormt lysglimt som kunne sees to tusen kilometer unna. Så fulgte et øredøvende drønn som var hørbart i Vardø.

En atombombe kjennetegnes av at atomkjerner spaltes og frigjør energi i en såkalt fisjonsbombe som er ille nok. Verdens første atombomber som ble brukt som angrepsvåpen, «Little Boy» og storebroren «Fat Man», drepte til sammen 129 000 mennesker på tampen av 2. verdenskrig, i tillegg til å påføre en stor del av befolkningen i Hiroshima og Nagasaki dødelige senskader.

Men ingenting kan måle seg med Tsarbomben, en hydrogenbombe der 97 prosent av sprengkraften kom fra ren fusjonsenergi.

En slik bombe er på et vis to bomber i én: Først skjer det en kjernespalting, slik som i en «vanlig» atombombe. Kraften fra atombomben utløser siden en kjemisk reaksjon som gjør det mulig for hydrogen å smelte sammen og gjenskape det som skjer på solen i én, eneste voldsom eksplosjon.

Se mer

Den første sjokkbølgen traff flyet som bomben ble sluppet fra. Flyet mistet høyde og holdt på å knekke i to av belastningen. Først etter et fall på 1000 meter fikk pilotene kontroll på flyet igjen.

Kreftene i det som ble hetende «Tsarbomben» var ikke bare enorme, men også mye større enn noen hadde klart å beregne.Ildkulen spredde seg så voldsomt at folk i radius på hundre kilometer på bakken ville ha fått tredjegrads forbrenninger. Innenfor en radius på 1000 kilometer ville bygninger falt som korthus, trær revet opp ved røttene og mennesker tatt med i dragsuget.

På Novaja Semlja er det stort sett bare fjell, daler og is, men trykkbølgene gjorde likevel skade: 500 kilometer unna gikk vinduer i en liten landsby i knas. En 64 kilometers soppsky steg opp i horisonten, syv ganger høyere enn Mount Everest. Tsarbomben, menneskehetens største smell var over.

«Terror»

Bomben skulle bli den største av alle bomber. Hydrogenbomben hadde en effekt som var omtrent 1570 ganger større enn bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Til sammen. En bombe verden aldri ønsker å oppleve igjen.

Verden var i sjokk. I Norge ­ryddet ettermiddagsavisene førstesidene. VG proklamerte «Superbomben sprengt i dag», og refererte at seismografer hadde fått to til fire ganger større utslag enn under prøvesprengningen av «Statminister Krustsjuovs terrorbombe» uken før.

Smellet var såpass stort at FNs sikkerhetsråd ble kalt sammen til hastemøte. Men var det en hydrogenbombe?

− Trolig ikke, mente amerikanerne med flere.

<b>ENORM BOMBE:</b> Tsar Bomba var åtte meter lang, to meter bred og en vekt på 27 tonn. Bomben som er tilsvarende den som står utstilt i det russiske føderale atomsenteret, måtte slippes i fallskjerm for at bombe­flyet som slapp den, skulle rekke å komme i sikkerhet.
ENORM BOMBE: Tsar Bomba var åtte meter lang, to meter bred og en vekt på 27 tonn. Bomben som er tilsvarende den som står utstilt i det russiske føderale atomsenteret, måtte slippes i fallskjerm for at bombe­flyet som slapp den, skulle rekke å komme i sikkerhet. Foto: NTB

Styrkedemonstrasjon

Særlig én ting uroer med hydrogenbombe. Den kan teoretisk sett bli så stor som skaperne av den bare vil. Sovjeterne hadde opprinnelig tenkt å bygge Tsarbomben med en sprengkraft på 100 megatonn, altså dobbelt så voldsom som den som faktisk ble sluppet – men ombestemte seg.

<b>NORSK NABOLAG:</b> Den røde prikken viser hvor Tsar Bomba ble detonert, 30. oktober 1961. På grunn av lavt skydekke, kunne lysglimtet ikke sees fra Norge, men lyden fra eksplosjonen var hørbar i Vardø, rapporterte VGs reporter.
NORSK NABOLAG: Den røde prikken viser hvor Tsar Bomba ble detonert, 30. oktober 1961. På grunn av lavt skydekke, kunne lysglimtet ikke sees fra Norge, men lyden fra eksplosjonen var hørbar i Vardø, rapporterte VGs reporter. Foto: Wikimedia commons

Heldigvis, kan en si.

Året 1961 var nemlig et kriseår i internasjonal politikk og diplomati, ifølge professor emeritus Hallvard Tjelmeland (72) ved Universitetet i Tromsø og forfatter av boken «Den kalde krigen».

<b>PROFESSOR:</b> Hallvard Tjelmeland er ekspert på historien fra Den kalde krigen.
PROFESSOR: Hallvard Tjelmeland er ekspert på historien fra Den kalde krigen. Foto: Stig Brøndbo(UIT

– Tsarbomben var en demonstrasjon av styrke. Prøvespreng­ingen viste at sovjeterne teknologisk ikke sto tilbake for amerikanerne, sier Tjelmeland.

Politisk krise

Tsarbomben i 1961 ble sluppet mens den kalde krigen var i ferd med å bli på sitt aller mest tilspissede. I Berlin var ting gått helt i stå. Enden på 2. verdenskrig hadde skapt et maktvakuum i det sentrale Europa. Et hull seierherrene, sovjeterne og de vestlige styrkene med amerikanerne i spissen, begge ønsket å fylle.

Sovjetunionen hadde fremlagt et ultimatum; vestmaktene måtte ut av Berlin. Vestmaktene nektet. Løsningen på konflikten kom 13. august 1961, et par måneder før superbomben gikk av i Novaja Semlja: Berlin­-muren.

Samtidig med byggingen av Berlinmuren og smellet fra Tsarbomben i isødet flere tusen kilometer nord, satt kinesiske og ­sovjetiske menn i Moskva i det som skulle bli deres siste felles partikongress.

Sovjet og Kina var i åpen konflikt om tolkningen av marxismen. Sovjet ville ha sin marx­isme-leninisme, mens Kina mente svaret var å følge Mao.

– Derfor var Tsarbomben også viktig for å vise muskler overfor Kina, sier Tjelmeland.

Atomvåpenkappløpet mellom stormaktene USA og Sovjet hadde i 1961 pågått lenge allerede. Amerikanerne førte lenge an. Mellom 1945 og 1992 gjennomførte USA over 1000 prøvesprengninger i Nevada-ørkenene.

<b>UTSLETTELSE:</b> Denne skissen er laget for å illustrere ødeleg­gelses­potensialet til en hydro­gen­bombe på størrelse med Tsarbomben. Den gule ringen viser området som vil bli slukt av en ildkule. Den røde viser områ­det i en radius på 35 kilometer som vil bli totalt ødelagt.
UTSLETTELSE: Denne skissen er laget for å illustrere ødeleg­gelses­potensialet til en hydro­gen­bombe på størrelse med Tsarbomben. Den gule ringen viser området som vil bli slukt av en ildkule. Den røde viser områ­det i en radius på 35 kilometer som vil bli totalt ødelagt. Foto: Wikimedia commons

Et vanvittig våpenkappløp

Sovjetunionen hang med. I 1949 detonerte de sin første atombombe. Og i kappløpet om verdensrommet var sovjeterne førende. Sputnik 1 ble sendt i bane rundt jorda 4. oktober 1957 og utløste sjokkbølger i USA.

– Tsarbomben kom i kjølvannet av det som ble kalt Sputnik-­sjokket. Sovjeterne viste at de var på hugget, sier Tjelmeland.

Bare måneder før Tsarbomen ble sluppet, pågikk en hard og tett presidentvalgkamp mellom Richard Nixon og John F. Kennedy. Høsten 1960 forsøkte Kennedy å slå politisk mynt på den tilspissede situasjonen mellom Sovjet og USA, og lyktes.

– Kennedy overdrev veldig Sovjets teknologiske utvikling, sier Tjelmeland.

VGs ettermiddags­utgave bare timer etter prøvesprengningen.
VGs ettermiddags­utgave bare timer etter prøvesprengningen. Foto: VG/Nasjonalbiblioteket

Verden skalv

Men like fullt; en aprildag i 1961 ble Jurij Gagarin det første menneske i verdensrommet. «Det er ingen gud der oppe», proklamerte Gagarin underveis.

Kommunistene på bakken var sikkert enige.

Da Sovjet slapp Tsarbomben, røpet de i hvert fall hvor djevelen holdt til.

Ett år senere, 16. oktober 1962, ble USAs president Kennedy vist flyfotografier av utskytningsramper for sovjetiske mellomdistanseraketter på Cuba. Missilene kunne åpenbart nå mål i USA med atomladninger.

Kennedy svarte med å erklære en blokade av all våpentransport til Cuba, og situasjonen spisset seg til ved at Sovjetunionen sendte skip med kurs for øya. I ti dager holdt verden pusten før skipene med atommissiler ble kalt hjem, og basen på Cuba demontert.

<b>STOR, STØRRE, STØRST:</b> Soppskyen og sprengkraften i epokegjørende atombombe­sprengninger. Til høyre er Tsar Bomba. Til venstre for den; Castle Bravo-bomben som er den største USA noen gang har laget. 
STOR, STØRRE, STØRST: Soppskyen og sprengkraften i epokegjørende atombombe­sprengninger. Til høyre er Tsar Bomba. Til venstre for den; Castle Bravo-bomben som er den største USA noen gang har laget.  Foto: NTB

Aldri før har verden vært nærmere en atomkrig. Kanskje bidro den enorme eksplosjonen fra Tsarbomben året før til å spre nok frykt for dommedag i begge leire.

I 1963 hadde sovjeterne og amerikanerne fått nok av det ­stadig akselererende atomvåpen­-kappløpet.

– Som følge av Cubakrisen, fikk vi det som senere ble kalt den lille avspenningen i Den kalde krigen. Stormaktene skrev under på en avtale om et forbud mot atomprøvesprengninger i luft, under vann og i det ytre rom. I tillegg ble det opprettet en direkte telefonlinje, en hotline, mellom stormaktene, sier Tjelmeland.

Men nå stiger pulsen igjen. I november 2023 havarerte den siste av tre store nedrustningsavtaler da Russland trakk seg. I fjor forlot Putin avtalen om langtrekkende atomvåpen og forbudet mot atomprøvesprengninger. Avtalen om forbud mot mellomdistanseraketter på europeisk jord opphørte allerede i 2019.

− En uansvarlig og farlig beslutning som vi fordømmer. Fordi det gjør verden farligere, kommenterte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg overfor VG i november i fjor.

Kilder: Nuclearweaponarchive.org, Wikipedia, History Channel og VG.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 18 2024

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2024.

Les også